Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι συμβολίζει η επιλογή Σακελλαροπούλου και πώς θα «απαντήσουν» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ο κύβος ερρίφθη. Η πρόεδρος του ΣτΕ και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα είναι πλέον και η πρώτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η «εκλεκτή» του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με τον πρωθυπουργό ν’ ανακοινώνει την απόφασή του μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμα και να εξηγεί τους λόγους της επιλογής του.

Ο κύβος ερρίφθη. Η πρόεδρος του ΣτΕ και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα είναι πλέον και η πρώτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η «εκλεκτή» του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με τον πρωθυπουργό ν’ ανακοινώνει την απόφασή του μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμα και να εξηγεί τους λόγους της επιλογής του.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η κα Σακελλαροπούλου δεν συνιστά κομματική υποψηφιότητα και δεν ανήκει στο χώρο της ΝΔ, ενώ προτάθηκε για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ από την κυβέρνηση Τσίπρα. Έτσι, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική πρόταση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της τη σύγχρονη Ελληνίδα».

Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από τον κ. Μητσοτάκη είναι απολύτως συμβολική, καθώς δεν αποτελεί μόνον την πρώτη γυναίκα που θα εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ή την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ. Για πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί στο δικαστικό σώμα με μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις που αφορούν κυρίως το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος. Έχει, επίσης, ασχοληθεί εκτενώς με τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία τους, ενώ, όπως λένε από την κυβέρνηση, με την επιλογή της ο πρωθυπουργός αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κυρία Σακελλαροπούλου σήμερα το μεσημέρι, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να την προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και το απόγευμα, λίγο πριν από τη μαγνητοσκόπηση του διαγγέλματος στο Μαξίμου, επικοινώνησε και με τον Προκόπη Παυλόπουλο για να τον κάνει κι εκείνον κοινωνό της απόφασής του, καίτοι τον είχε συναντήσει νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ορκωμοσία των Νότη Μηταράκη-Γιώργου Κουμουτσάκου στο νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Τι λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής

Η επιλογή Μητσοτάκη στοχεύει λοιπόν – σύμφωνα με τον ίδιο – στην ευρεία συναίνεση, την οποία θα επιτύχει στην πράξη εάν τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στηρίξουν την κυρία Σακελλαροπούλου. Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο καθαρά και παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει μόνον ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, η πρόεδρος του ΣτΕ δεν συνιστά μια στενά κομματική υποψηφιότητα που θα απέτρεπε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, η κυρία Σακελλαροπούλου προέρχεται πράγματι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ως δικαστής έχει αποδείξει εμπράκτως την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της. Γεγονός που φαίνεται πως ενισχύει τις σκέψεις για στήριξή της από το ΚΙΝΑΛ.

Σε ό, τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, η πρόταση Μητσοτάκη ισοδυναμεί με κίνηση ματ, καθώς φέρνει σε δυσχερή θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα δε εάν ο κ. Παυλόπουλος αρνηθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος μόνο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς από την Κουμουνδούρου θα πρέπει είτε να στηρίξουν υποχρεωτικά την κυρία Σακελλαροπούλου είτε να προτείνουν άλλον υποψήφιο απέναντί της. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν θα στηρίξουν την πρόταση Μητσοτάκη, όπως είχε πει πρόσφατα στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός.

Τονίζεται δε πως οι καλές σχέσεις που είχε και έχει η κυρία Σακελλαροπούλου με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: υπήρξε πρόταση του νυν διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ) κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ενδεχόμενο δε να υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πουν «ναι» στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ενώ η επίσημη γραμμή θα είναι «όχι» τρομάζει ασφαλώς την ηγεσία της Κουμουνδούρου και αποτελεί το… ιδανικό σενάριο για την πλευρά της ΝΔ.

Send this to a friend