Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Τι θ' ανακοινώσει - πιθανότατα αύριο - η κυβέρνηση για το σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος

Η ώρα του προσφυγικού

Θέμα ωρών είναι πλέον οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε όλη την επικράτεια.

Θέμα ωρών είναι πλέον οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε όλη την επικράτεια.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το σχέδιο επίσης δίνει έμφαση στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου με βάση τη νέα νομοθεσία και στην ολοκλήρωση των 20.000 μετεγκαταστάσεων έως το τέλος του έτους από τα νησιά στην ενδοχώρα, με παράλληλα επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία.

Πάντως, από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει προ των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο πρωθυπουργός μιλά μάλιστα για τα ασυνόδευτα ανήλικα και «καρφώνει» τους ακραίους της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία: «Θα τους έβλαπτε τόσο πολύ αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;», λέει χαρακτηριστικά, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα τόσο κατά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αύριο και μεθαύριο στο Ζάγκρεμπ όσο και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (12-13/12).

Μηνύματα έστειλε, όμως, ο πρωθυπουργός και στο εσωτερικό. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους 13 περιφερειάρχες που πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου και από τους οποίους ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεργασία και τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση της αρνητικής στάσης τοπικών παραγόντων π.χ. για τις μετεγκαταστάσεις και εν τέλει την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης. Ένα σχέδιο που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζει μια διαφορετική πολιτική σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ίδια σύσκεψη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς και προανήγγειλε την πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και την ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τη φύλαξη των κέντρων.

Send this to a friend