Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Τι βλέπει και προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την εκλογή Σακελλαροπούλου - Τα πεδία που επιλέγει για την σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση - Τι λένε κομματικές πηγές

Με την πρόβλεψη ότι το “αποτύπωμα” της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα ενοχλήσει σύντομα το συντηρητικό DNA της Νέας Δημοκρατίας, καθώς κάθε άλλο παρά ταιριάζει με το πολιτικό “στίγμα” της γαλάζιας παράταξης, κινείται η Κουμουνδούρου εν’ όψει της κορυφαίας εκλογικής διαδικασίας στην βουλή την προσεχή Τετάρτη.

Με την πρόβλεψη ότι το “αποτύπωμα” της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας θα ενοχλήσει σύντομα το συντηρητικό DNA της Νέας Δημοκρατίας, καθώς κάθε άλλο παρά ταιριάζει με το πολιτικό “στίγμα” της γαλάζιας παράταξης, κινείται η Κουμουνδούρου εν’ όψει της κορυφαίας εκλογικής διαδικασίας στην βουλή την προσεχή Τετάρτη.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ηγεσία και στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι από την στιγμή που αποφάσισαν να συμβάλουν με την ψήφο τους στο σκηνικό της ευρείας συναίνεσης που επεδίωκε ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή Προέδρου, δεν είχαν λόγο να επιμείνουν στην “κόντρα” καταθέτοντας αντιπρόταση. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει συνειδητά την ψήφο στην κυρία Σακελλαροπούλου γιατί το προφίλ της είναι πολύ κοντά στις πολιτικές που υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που επιβεβαιώνει και η απόφαση Τσίπρα να την προτείνει για την κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας ένα χρόνο πριν.

Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε διάφορες κομματικές συσκέψεις που προηγήθηκαν του διαγγέλματος Μητσοτάκη, αναγνώριζαν ότι αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στην επιλογή Σακελλαροπούλου θα δυσκολέψει το “αφήγημά” τους στο ενδεχόμενο καταψήφισης. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε χωρίς καθυστέρηση στα κορυφαία στελέχη ότι η ψήφος τους θα είναι θετική αλλά η επιχειρηματολογία τους επιθετική εναντίον της ΝΔ αποδίδοντας στο Μέγαρο Μαξίμου “επικοινωνιακά τεχνάσματα” και “ντρίμπλες” για να αποφύγει εσωκομματικές αντιδράσεις.

Κομματικές πηγές προκειμένου να αιτιολογήσουν τα περί “επικοινωνιακού τεχνάσματος” λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του ακυρώνει επί της ουσίας το κόμμα του και τις αρχές του: “Δεν είναι μόνο ότι δεν τη στήριξε το 2018 για Πρόεδρο του ΣτΕ. Όλη η διαδρομή της κυρίας Σακελλαροπούλου έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τελικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.”.

Οι ίδιες κομματικές πηγές υπενθυμίζουν με νόημα ότι την ώρα που η ΝΔ πλειοδοτούσε τόσα χρόνια σε μισαλλοδοξία και λαϊκισμό για το προσφυγικό και καταψήφιζε το νόμο για την ιθαγένεια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

Την ώρα που στελέχη της ΝΔ έκαναν σκοταδιστικό ανένδοτο κατά της συμφωνίας Κράτους Εκκλησίας- επιμένουν κομματικές πηγές- αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η καθιέρωση του πολιτικού όρκου και πλειοδοτούσαν σε γελοιότητα ισχυριζόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα Χριστούγεννα, η κυρία Σακελλαροπούλου ως ανώτατη δικαστής στήριζε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Συμπληρώνοντας τις επιθέσεις που ακούγονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, οι κομματικές πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι:

-Την ώρα που η ΝΔ καταψήφιζε ένα προς ένα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κλπ) και αρνούνταν να μπει στο Σύνταγμα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την πρόταση να μπει στο Σύνταγμα η αρχή «ίση αμοιβή για ίση εργασία» ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων, η κυρία Σακελλαροπούλου τασσόταν με τη δικαστική κρίση της υπέρ της ενίσχυσης όλων των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

-Την ώρα που η ΝΔ πλειοδοτούσε σε λαϊκισμό για την δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, η κυρία Σακελλαροπούλου απέρριπτε ως ανώτατη δικαστικός την αίτηση ακύρωσης που υποστήριζαν οι ακραίοι της ΝΔ.

-Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε επιπλέον την κυρία Σακελλαροπούλου μετά τα εξαιρετικά δυσμενή σχόλια στον διεθνή Τύπο για τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στην κυβέρνησή του και τις απαντήσεις που είχε δώσει ο ίδιος, ότι δήθεν στην Ελλάδα οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Άλλωστε από τότε ξεκίνησαν και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου πως σκέφτεται γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς για να ξεπεράσει επικοινωνιακά τις κακές εντυπώσεις.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε εξαρχής ότι “δύσκολα θα μπορέσουμε να πούμε όχι στην επιλογή Σακελλαροπούλου” πιστεύει ότι η νέα Πρόεδρος “είναι το ακριβώς αντίθετο από ό,τι εκπροσωπεί η ΝΔ”. Όπως διαπιστώνει το στέλεχος αυτό η κυρία Σακελλαροπούλου είναι: “Το αντίθετο της συντήρησης και του σκοταδισμού, είναι μία προοδευτική ανώτατη δικαστικός, της οποίας οι αρχές ταυτίζονται με αυτές που επί του πρακτέου και όχι αόριστα και θεωρητικά, υπηρέτησε και υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αμφιβάλλετε, ρωτήστε για τις θέσεις της τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τα υπόλοιπα εξαπτέρυγα του κ. Μητσοτάκη”.

Είναι πασιφανές ότι η Κουμουνδούρου δείχνει με τις επισημάνσεις των κομματικών πηγών ότι μια διαφορετική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προσέκρουε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρότασή του και μόνον τότε θα τορπίλιζε το κλίμα ευρύτατης συναίνεσης που προσδοκούσε και εξασφάλισε το Μέγαρο Μαξίμου. Το αποτέλεσμα “προτρέπει” τώρα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην άμεση αλλαγή ατζέντας ακόμη και πριν την κορυφαία διαδικασία και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο. Με αφορμή την συζήτηση γύρω από τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, του εκλογικού νόμου και της οικονομίας- τα πεδία δηλαδή, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για την σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Send this to a friend