• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 18:27

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι «ζυμώνει» το κουαρτέτο για το Eurogroup της Πέμπτης- Το τελεσίγραφο Τσίπρα στους υπουργούς του

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, όπου η κυβέρνηση μπορεί να πάρει την απάντηση σχετικά με την συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Αν και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πλήρης αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμβάλει στην διαμόρφωση της εικόνας στο εσωτερικό σκηνικό για το οριστικό τέλος των παρενεργειών του μνημονίου, εντούτοις κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το «τρένο» με την ελάφρυνση του χρέους. «Αν χάσουμε το τρένο με την σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν πρόκειται να κουμπώσουμε με απόλυτη σιγουριά και εκ των προτέρων το όλο αφήγημα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος που περιγράφει τον προβληματισμό του αλλά και την επισήμανσή του για, το χωρίς καθυστέρηση, κλείδωμα όλων των βημάτων από σήμερα μέχρι τις 21 Ιούνη. Όπως τόνισε καταρχάς ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα στο Eurogroup της 21ης Ιούνη και όχι στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 12 Ιούλη -στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ οι ημερομηνίες θα πιέζουν ασφυκτικά λόγω της λήξης του μνημονίου τον Αύγουστο.

Το προειδοποιητικό καμπανάκι όμως του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων άνευ άλλων καθυστερήσεων αφορά στο ότι μέχρι τα μέσα του Ιούνη -δηλαδή σε περίπου 20 μέρες- θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει τις ημερομηνίες για την καταβολή της υποδόσης ενός δις ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου αλλά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης πάνω από 10 δις ευρώ.

Γιατί όμως κυβερνητικά στελέχη διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για την μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι κρίσιμοι παίκτες; Διότι θα αρχίσει να φαίνεται το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και να παίρνουν την οριστική τους θέση τα πράγματα στο ίδιο παζλ. Καθοριστικής σημασίας θα είναι άλλωστε το σκανάρισμα που θα επιχειρήσουν πριν την συνεδρίαση της Πέμπτης οι επικεφαλής του κουαρτέτου, επιβεβαιώνοντας τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες που έχουν προηγηθεί όλο το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για την «διαχείριση» της «επόμενης μέρας» του ελληνικού προγράμματος, με δεδομένες τις εκλογές στην Βαυαρία τον Οκτώβρη και ό, τι συνεπάγεται αυτό για τον πολιτικό σχεδιασμό της καγκελαρίας. Όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει σε έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό που σημαίνει ουσιαστική μείωση του χρέους. Και ότι παρά τα «τελεσίγραφα» για την αποχώρησή του την ίδια ώρα συνεχίζει μέσω κορυφαίων στελεχών του τις διαβουλεύσεις με τους άλλους παίκτες του κουαρτέτου. Που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ενεργοποίηση της συμμετοχή του ακόμη και για το διάστημα που απομένει μέχρι την λήξη του προγράμματος.

Κατά τις εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων το ΔΝΤ αν δεν ανακοινώσει τις προθέσεις του την Πέμπτη στην συνεδρίαση υπό τον Μάριο Σεντένο, δεν αποκλείεται να το κάνει το αργότερο μέχρι τα τέλη του. Η γερμανική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ελάφρυνσή του ελληνικού χρέους πάντως, μόνο αν πιστοποιεί μέσω μηχανισμών ελέγχου πως έχουν υλοποιηθεί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Πρόκειται για ένα σταυρόλεξο που είναι για άλλη μια φορά αρκετά σύνθετο, από τη στιγμή που η Γερμανία εξακολουθεί να επιθυμεί την παρουσία της Ουάσινγκτον, που εκφράζει συνεχώς αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, βλέποντας τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω και να επηρεάζουν αρνητικά και τον προσδιορισμό του ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει εν τω μεταξύ καλά ότι παρότι δηλώνει ότι «μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ», το Ταμείο προσφέρει εγγυήσεις για μια ασφαλή και χωρίς ρίσκο έξοδο στις αγορές. Γιατί; Διότι, όπως λένε ξένοι αναλυτές χωρίς την εγγύηση του ΔΝΤ θεωρείται πιθανό να αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού.

Σε κάθε περίπτωση ορόσημο, το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου θεωρείται ημερομηνία-κλειδί για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που έχει δώσει εντολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. «Βρισκόμαστε σε μια αστεία κατάσταση, διότι ενώ το πρόγραμμα τελειώνει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα ή όχι», δήλωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τον οποίο: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το ζήτησαν άλλες χώρες. Προφανώς μας ευνοούν οι θέσεις του στο ζήτημα του χρέους αλλά αν είναι να υπονομεύει με τις θέσεις του την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με μίζερες εκτιμήσεις αυτό δεν είναι θετικό».

Send this to a friend