Αθήνα

19 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την “επόμενη μέρα” σχεδιάζει η κυβέρνηση – Στην Αστυπάλαια ο Μητσοτάκης για πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια, στήριξη στις επιχειρήσεις του τουρισμού

Στη φάση της διαχείρισης της επόμενης μέρας της πανδημίας ποντάρει τώρα η κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού χθες από τον πρωθυπουργό, αλλά και την παρουσίαση των αξόνων του νέου ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στην Αστυπάλαια για να παρουσιάσει το περίφημο project της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση στο νησί, δίνοντας έμφαση στη στροφή στην πράσινη ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έθεσε από χθες σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό covid προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η δημιουργία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού υπήρξε πρόταση του κ. Μητσοτάκη και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπήρξε σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συνήθως χρειάζονται χρόνια για τη σχετική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τη νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη του τουρισμού, αυτή αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του κλάδου (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λεωφορείων κτλ.). Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και 2,5% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ 400.000 ευρώ. Το ποσό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο και το συνολικό κόστος της δράσης ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η μείωση τζίρου το 2020 κατά 30% και να απασχολείται τουλάχιστον ένας εργαζόμενος, ενώ η αξιολόγηση θα γίνεται άμεσα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης η καταβολή του ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις εστίασης από τις 14 Μαΐου κι έχουν εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις και εκκρεμεί η εκκαθάριση περίπου άλλων 12.000 που θα εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα, ώστε να πάρουν άμεσα οι δικαιούχοι τα ποσά που δικαιούνται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Όπως τόνισε στη συνάντηση που είχε με φορείς του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης, θα αξιοποιηθούν όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία σαν γέφυρα για να περάσει η οικονομία από τη φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας, ενώ υπογράμμισε πως αναμένεται εντός του Ιουνίου να εγκριθεί και το ελληνικό σχέδιο για την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται τέλος ότι από χθες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο με το νέο νόμο για τη «δεύτερη ευκαιρία», καθώς τέθηκε σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις σε 240 δόσεις για το Δημόσιο ή 420 για τις τράπεζες με παράλληλη αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Μαζί τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα να ζητήσουν δικαστικά την πτώχευσή τους και τη διαγραφή χρεών.

Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί δε συμφέρει την Ελλάδα μια οριστική ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο ρόλος Μπάιντεν και οι στόχοι της Αθήνας
Γεωργιάδης: Η Ελλάδα θα καταστραφεί αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»