Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πρώτα… γενέθλια για την κυβέρνηση με Παππά στο στόχαστρο και στο βάθος… Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το… χαμένο «ηθικό πλεονέκτημα» της Κουμουνδούρου που φέρνει χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη – Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ και η απάντησή του στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ να παραμένουν «κολλημένα» στις δημοσκοπήσεις, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία και η αίσθηση πως η υπόθεση Παππά μπορεί ν’ αποτελέσει την αφορμή που θα πυροδοτήσει αλλαγή συσχετισμών μέσα από την επιστροφή ψηφοφόρων από την Κουμουνδούρου στην «αγκαλιά» του Κινήματος.

Δείτε επίσης

Πλαστικά τέλος για την Ελλάδα: Δείτε ποια προϊόντα μιας χρήσης αποσύρονται
Φυλακές Κορυδαλλού: Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο και δημοτικό αστυνομικό

Επιπλέον, οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο «βρώμικο ’89» διαβάζονται από αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ ως ένδειξη σύγχυσης και πανικού, καθώς τα αντι-δεξιά αντανακλαστικά που επιχειρεί να ενεργοποιήσει ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ευνοούν το ΚΙΝΑΛ και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του που… θυμούνται το ρόλο που είχε παίξει τότε ο Συνασπισμός ως πρόδρομος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν, άλλωστε, τόσο οι δηλώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου στο Action24 («είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ. Τσίπρας για νέο ’89 […] αποτελεί δυσφήμηση των αγώνων της Αριστεράς το να συγκρίνει τα όσα συνέβησαν τότε με τα σημερινά γεγονότα») όσο και η κριτική που άσκησε εκ των έσω ο Νίκος Φίλης, εκτιμώντας κατ’ ουσίαν ως λανθασμένη τακτική τις συγκεκριμένες αναφορές Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στην ομιλία του στην ΚΕΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις επιθέσεις στο ΚΙΝΑΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των «ανοιγμάτων» προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα «ανοίγματα» αυτά, ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα, ενώ στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την αρχική τους θέση πως στελέχη που αποχώρησαν με προορισμό την Κουμουνδούρου είναι πλέον έκθετα από τη στιγμή που υποχρεώνονται να υπερασπιστούν το χαμένο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και τον Νίκο Παππά ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές τους, όπως τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο ΚΙΝΑΛ δεν εστιάζουν την κριτική τους μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά πλέον στρέφονται ανοιχτά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τη σύγχυση και την αμηχανία στην οποία φαίνεται να βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, είναι εάν στη Χαριλάου Τρικούπη θα καταφέρουν να πετύχουν αυτό το στόχο. Να «τσιμπήσει», δηλαδή, το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις και ν’ αρχίσει να δημιουργεί μια δυναμική που μπορεί ν’ ανατρέψει τους συσχετισμούς στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, εάν ληφθεί υπόψη ως δεδομένη η στροφή την οποία επιχειρεί ο κ. Τσίπρας και τον επιδιωκόμενο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Το φθινόπωρο θα δούμε τα αποτελέσματα και τότε θα κρίνουμε. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να μιλήσουμε στους πολίτες, να εξηγήσουμε τις θέσεις μας και να χαράξουμε τα όρια», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Τα ίδια στελέχη εμφανίζονται πάντως αισιόδοξα για τη μάχη που δίνουν, λαμβάνοντας υπόψιν τους ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθούν – κορονοϊού επιτρέποντος – οι εσωκομματικές διαδικασίες και στους δύο πόλους (σ.σ.: η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτό που κατά κύριο λόγο επιχειρούν ν’ αναδείξουν στο λόγο τους – πέραν της πίεσης προς την κυβέρνηση με αιχμή την οικονομία και τα εργασιακά, όπως αποτυπώνεται και στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό – είναι ότι η απώλεια του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα ευφυολόγημα, αλλά έχει ουσία και περιεχόμενο. Αποδεικνύει, δηλαδή, ότι, ιδίως με τις περιπτώσεις Παπαδημούλη-Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει το αξιακό πλαίσιο που εκφράζει την Κεντροαριστερά και ευρύτερα τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ.

Τα παραπάνω δικαιώνουν, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, την τακτική που ακολουθούν η κυρία Γεννηματά και οι συνεργάτες της και απορρίπτουν το… πολιτικό φλερτ που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως με το «τυράκι» της προοδευτικής διακυβέρνησης και το δεδομένο της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές. Οι οποίες, ως φαίνεται, ολοένα κι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν (πολύ) πρόωρα, διευκολύνοντας τους σχεδιασμούς της ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός – Ε.Ε.: Η λίστα με τις 14 «ασφαλείς» χώρες, των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Καμίνης TheCaller: Το ρολόι της πολιτικής ζωής έχει σταματήσει στην εποχή του Γρυλλάκη και του Μαυρίκη

«Φόνισσα του Κορωπίου»: Ομόφωνα ένοχη αποφάσισε το δικαστήριο!

Βαρουφάκης: «Να τυπώσει η ΕΚΤ 750 δισ. ευρώ και να δίνει σε κάθε πολίτη 2.000 κάθε μήνα»
Πρώτα… γενέθλια για την κυβέρνηση με Παππά στο στόχαστρο και στο βάθος… Τσίπρα
Το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει το νομοσχέδιο για τις πορείες
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για λίστα Πέτσα: Να δημοσιοποιηθούν τα τιμολόγια και οι δηλώσεις ΦΠΑ 4 μηνών για τα ΜΜΕ που πήραν τα χρήματα
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει «γρήγορα» προκειμένου να βάλει «τον τόπο ξανά σε ένα δρόμο προόδου»
Ένας χρόνος Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση: Ο πρώτος απολογισμός