Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Το δεύτερο «κύμα» των ευρω-υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο «κύμα» των υποψηφίων ευρωβουλευτών θέλει να ανακοινώσει, πριν την εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, το κυβερνών κόμμα, προκειμένου στις 27 Μάρτη να έχουν συμπληρωθεί βασικά κομμάτια του παζλ με το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το δεύτερο «κύμα» των υποψηφίων ευρωβουλευτών θέλει να ανακοινώσει, πριν την εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο, το κυβερνών κόμμα, προκειμένου στις 27 Μάρτη να έχουν συμπληρωθεί βασικά κομμάτια του παζλ με το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Φώφη Γιωτάκη

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απουσιάζουν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βασικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Το αντίθετο. Άλλωστε του πρώτου “κύματος” ηγείται επί της ουσίας ο νυν ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους “πρωταγωνιστές” στην επιχείρηση συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου, τόσο στην Ευρώπη όσο και εδώ- στην ίδια “γραμμή” κινούνται και άλλα στελέχη ακολουθώντας την στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα να απλώσει “γέφυρες” συνεννόησης στην κεντροαριστερά και να υποστηρίξει το εγχείρημα σε ορίζοντα που υπερβαίνει τον χρόνο της ευρωκάλπης και των εθνικών εκλογών.

Όλες οι ενδείξεις και οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πορευτεί με στόχο την εξάντληση της τετραετίας και την προκήρυξη των εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου. Και τούτο διότι το κλίμα που εισπράττουν από τον Γενάρη είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ικανό να καταρρίψει τα σενάρια περί μεγάλης δημοσκοπικής απόστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμούν δε ότι και η Νέα Δημοκρατία “βλέπει” την πραγματική εικόνα και προσαρμόζει την δημόσια ρητορική της. Φέρνουν για παράδειγμα την πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τον πήχη των ευρωεκλογών έκανε λόγο για 3,5% που δίνει την δυνατότητα στο κόμμα του να ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες- όπως έκανε στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Η προετοιμασία λοιπόν εστιάζεται στην καμπάνια προς τις ευρωεκλογές και στο άνοιγμα κυρίως σε μεσαία στελέχη του προοδευτικού χώρου σε κάθε νομό της χώρας. Ταυτόχρονα κάνουν με ταχύτατους ρυθμούς προσπάθεια να ανακοινώσουν σύντομα το δεύτερο “κύμα” των δημοσκοπήσεων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει ήδη “κλειδώσει” η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γιαννάκη και ίσως της Κατερίνας Θάνου, ενώ το βάρος πέφτει στην αναζήτηση προσώπων που θα εκπροσωπήσουν με την συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο: τον χώρο των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων, της νεολαίας, αλλά και τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, τους Έλληνες που προέρχονται από τον Πόντο, μεγάλες Ομοσπονδίες, όπως η Παγκρήτια, η Πανηπειρωτική κα.

Από τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσει η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, της προερχόμενης από την ΔΗΜΑΡ και νυν στελέχους της “Γέφυρας” Μαρίας Ρεπούση και άλλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα απαντήσει στο δίλημμα για την αυτόνομη πορεία ή την κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έχει ήδη απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο και την συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα εκπροσωπηθεί και η Νεολαία του PES (των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) στην Αθήνα- ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος ο κ. Δουλεμπέκης.

Send this to a friend