Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Το «φρένο» και το «γκάζι» του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο- Ο Τσίπρας επιμένει στην εξωστρέφεια και την ετοιμότητα

Τεστ ανασυγκρότησης και ετοιμότητας στην συγκυρία της δημοσκοπικής υπεροχής του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Συνέδριο και το «πάντρεμα» με τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Τεστ ανασυγκρότησης και ετοιμότητας στην συγκυρία της δημοσκοπικής υπεροχής του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Συνέδριο και το «πάντρεμα» με τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Φώφη Γιωτάκη

Οι εξωστρεφείς πρωτοβουλίες είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίας με πρώτο σταθμό το Συνέδριο και με ορίζοντα, όμως, που υπερβαίνει τις εξελίξεις του επόμενου εξαμήνου. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αν και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην διαμόρφωση του «καμβά» των προσυνεδριακών κινήσεων, προσπαθεί, ταυτόχρονα και κυρίως, να πείσεις τους βασικούς παίκτες στο κόμμα ότι το μεγάλο στοίχημα συνδέεται με την επιστροφή στην εξουσία. Με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, ο κ. Τσίπρας στοχεύει στην κατάκτηση της εικόνας της ολικής επαναφοράς του διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού μοντέλου διακυβέρνησης στο πεδίο της καθημερινής αναμέτρησης με την γαλάζια παράταξη και το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτιμά, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αφήνει πίσω της τον μήνα του μέλιτος κι ότι παρά το ισχυρό και ασφαλές προβάδισμα που διαθέτει στις δημοσκοπήσεις αρχίζει και κρίνεται με αυστηρούς όρους από τους πολίτες.

Για την Κουμουνδούρου πάντως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό αλλά επειδή πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα καταλήξει στην αναγκαία επιχειρηματολογία, προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα κάνοντας δεύτερες σκέψεις. Στις κομματικές συσκέψεις αναλύουν όλα τα πιθανά σενάρια και αναρωτιούνται αν το δικό τους Συνέδριο μπορεί να αναγκάσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην επιτάχυνση των εκλογικών εξελίξεων.

Στις περισσότερες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών οι ομιλητές εισπράττουν από το ακροατήριο αιτήματα για το άνοιγμα του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στην εκλογική δεξαμενή του 32%. Στις ίδιες εκδηλώσεις- σε Δήμους της Περιφέρειας και του λεκανοπεδίου όπου στο βήμα των ομιλητών εναλλάσσονται συνήθως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με της Προοδευτικής Συμμαχίας- δεν απουσιάζουν βέβαια και όσοι επιμένουν να κραδαίνουν την αριστερή “ταυτότητα” εκφράζοντας την ανησυχία τους για το “πάντρεμα” με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Οι «πασοκογενείς» υποστηρίζουν ότι η σύμπλευση και το εγχείρημα θα κινδυνεύσει αν οι αποφάσεις απομακρύνουν από το Συνέδριο τα “αριστίνδην” μέλη προκρίνοντας την εκλογή από τις Οργανώσεις και μόνο. Το δε σενάριο να συμμετάσχουν ως παρατηρητές τους πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ξανακουστεί, από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει ενδιαφέρον να το εντάξει στην ατζέντα του. Αντιθέτως ο πρώην πρωθυπουργός έκανε προεκλογικά συγκεκριμένες κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος, τις οποίες και θα συνεχίσει όπως διαμηνύει. Παρά δε τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος μιλούν ανοιχτά κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης για παράδειγμα μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση της Δυτικής Αθήνας υπεραμύνθηκε της ανάγκης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδοντας κάθε διαφορετικό σενάριο.

Το “στίγμα” τους προς το Συνέδριο δίνουν σε κάθε ευκαιρία κορυφαία πέραν των “προεδρικών” στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος με ένα αιχμηρό σχόλιο προ ημερών έβαλε ερωτήματα για το προφίλ της μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, αν όχι όλοι οι περισσότεροι συμφωνούν με την ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα: “Η φθορά της κυβέρνησής Μητσοτάκη  έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών.». Ποιος όμως έχει κάθε λόγο να μην θέλει πρόωρες εκλογές; Κατά τον κ. Τσίπρα είναι οι της κυβέρνησης που αν σκέφτονται εκλογές “θα την πατήσουν γιατί υποτιμούν το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική”. “Μιλάνε για διπλές. Μα τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, τη λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας, που δεν θα έχει τη Ν.Δ. ως μέρος της λύσης.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην Εφημερίδα των Συντακτών. Τις απόψεις αυτές θα επαναλάβει και σήμερα το βράδυ με την συνέντευξή στον Αντέννα και αύριο με την περιοδεία του στον Πύργο και τις άλλες περιοχές της Ηλείας.

Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι το Συνέδριο δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση φοβούνται  ότι η κυβέρνηση θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία. Γι αυτό και επιδιώκουν να βάλουν φρένο στις προσυνεδριακές αντιπαραθέσεις και να πατήσουν γκάζι προκειμένου το κόμμα να τεθεί σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.

Σχετικά με την κουβέντα που έχει ανοίξει πάντως στο εσωτερικό για τις σχέσεις με τις εγχώριες προοδευτικές δυνάμεις, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ως γνωστόν συμμετέχει ως παρατηρητής στις Προσυνόδους των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζει και προβλέπει στέλνοντας μηνύματα επί της ουσίας στο Κίνημα Αλλαγής: “Υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, υπάρχει και η μέχρι σήμερα στάση τους, που σε πολλά ευνοεί τη Δεξιά και απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό όμως είναι παράδοξο. Κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσουν η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο”.

Send this to a friend