Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το ΚΙΝΑΛ σε... Συμπληγάδες – Η «μάχη του Κέντρου», η Προοδευτική Συμμαχία και τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι απολύτως κατανοητό από την πλειονότητα των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές είναι η τοποθέτησή του στο νέο πολιτικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Είναι απολύτως κατανοητό από την πλειονότητα των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές είναι η τοποθέτησή του στο νέο πολιτικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Εδώ ακριβώς βρίσκεται, όμως, κι η μεγάλη παγίδα, καθώς η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διεισδύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς και να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά λειτουργεί ως αντιπερισπασμός.

Σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις - με τελευταία την αποψινή της Pulse για τον ΣΚΑΪ - ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εγκρίνει τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ. Επαναφέροντας έτσι τον προβληματισμό που έχει προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου για τη «μάχη του Κέντρου» και το μεταρρυθμιστικό χώρο που προσπαθεί να μονοπωλήσει η ΝΔ, την ίδια στιγμή που τα ποσοστά του κόμματος έχουν κολλήσει στο 6,5%.

Στο κυβερνητικό σχήμα έχουν συμπεριληφθεί, άλλωστε, στελέχη που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησαν τις πολιτικές του για πολλά χρόνια, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αποτέλεσμα τούτο ν' αποτελεί μια επιφανειακή εξήγηση για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ αισθάνονται οικεία με υπουργούς και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ή και με «κεντρώες» επιλογές, όπως αυτή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Χαριλάου Τρικούπη - ιδιαίτερα πάντοτε εν συγκρίσει με την πιθανότητα μιας κομματικής υποψηφιότητας από την πλευρά της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η αμηχανία του ΚΙΝΑΛ φάνηκε πάντως στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, όπου η πρωτόλεια ερμηνεία της άρνησης της Φώφης Γεννηματά να συμπράξει με τη ΝΔ για την κατάργηση της απλής αναλογικής πυροδότησε σενάρια για κλείσιμο του ματιού προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, ουδόλως... αγάπησε την απλή αναλογική που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, είδε κατ' ουσίαν την πρότασή του για κλιμακωτό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα ν' αξιοποιείται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και με δεδομένο ότι δεν συγκεντρώνονται ούτως ή άλλως με βάση τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά 200 ψήφοι για την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου, το ΚΙΝΑΛ δεν είχε κάποιο λόγο τακτικά να συμπράξει με τη ΝΔ. Υιοθέτησε, μάλιστα, ένα εναλλακτικό σενάριο για το κλιμακωτό μπόνους κι έτσι κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πρόταση, στέλνοντας το πρώτο ευκρινές μήνυμα εντός κι εκτός Χαριλάου Τρικούπη για την ανάγκη να τηρηθούν διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του ποταμού - δηλαδή στη ΝΔ - προχωρούν σε μια παρατήρηση με καίρια σημασία για την ερμηνεία όσων διαδραματίζονται εσωτερικά στο ΚΙΝΑΛ: Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαταλείπει τις παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές - δυσαρεστώντας ακόμη και υπερ-δεξιά στελέχη της ΝΔ - και στο όνομα του φιλελευθερισμού στρέφεται προς το φυσικό χώρο του ΚΙΝΑΛ: Το μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου

Το πώς σκοπεύει ν' απαντήσει πλέον το ΚΙΝΑΛ, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου, όπου θα δοθεί το στίγμα των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος. Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη καλείται ν' απαντήσει στο διττό ερώτημα πώς διαφοροποιείται το ΚΙΝΑΛ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, υπό το πρίσμα των δεδομένων που περιγράφηκαν παραπάνω. Να ορίσει, δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί σε τρίτο πόλο, όπως δηλώνει και δημοσίως η Φώφη Γεννηματά, αλλά το κρίσιμο είναι να καταφέρει να πείσει γι' αυτό τους ψηφοφόρους. Όχι τόσο αυτούς που παραμένουν πιστοί στο ΚΙΝΑΛ όσο τους περιστασιακούς που κινούνται από το 2012 κι έπειτα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θεωρούνται «κλειδωμένοι» για το ένα ή το άλλο κόμμα, ενώ πολιτικά αυτοτοποθετούνται κατά βάση στο Κέντρο.

Σε ό, τι αφορά στους εσωκομματικούς πόλους στο ΚΙΝΑΛ, η κατάσταση δείχνει να παραμένει στάσιμη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται προσεκτικά και τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις, αλλά τη στάση του σφραγίζει αυτό που είχε πει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο: «Το πού θα βρίσκεται ο καθένας μας το 2021, είναι προσωπική επιλογή. Το πού θα βρίσκονται, όμως, οι ψηφοφόροι της παράταξης, είναι συλλογική μας ευθύνη». Ο Παύλος Γερουλάνος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ περνά μόνο μέσα από την επιστροφή στις... ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά όσα του καταλογίζουν περί «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίστοιχη φέρεται και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, παρά τα θρυλούμενα, δεν δείχνει να θέλγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει πλέον σχέση με τα στελέχη που εντάχθηκαν στην Προοδευτική Συμμαχία κι ανέλαβαν ρόλους στην Κουμουνδούρου.

Send this to a friend