Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το Κίνημα Αλλαγής προσβλέπει στην ενότητα και την συσπείρωση του κόμματος – Στην πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι ευρωεβουλευτές

Με «ταχύτητα» προς το Συνέδριο και τις εκλογές

Ενότητα και συσπείρωση είναι οι δύο λέξεις με τις οποίες θέλει να «σφραγίσει» το Κίνημα Αλλαγής το έκτακτο Συνέδριό του που έχει προγραμματιστεί γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ενότητα και συσπείρωση είναι οι δύο λέξεις με τις οποίες θέλει να «σφραγίσει» το Κίνημα Αλλαγής το έκτακτο Συνέδριό του που έχει προγραμματιστεί γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι Σύνεδροι είναι αποφασισμένοι, δια των εκπροσώπων τους που θα ανέβουν στο βήμα, να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την οργανωμένη βάση, αλλά και την κοινωνία ότι το Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται ενωμένο και ανανεωμένο να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση κατά την μετεκλογική περίοδο.

«Ξανά μπροστά και όχι νέες περιπέτειες», είναι το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στο «φόντο» του Συνεδρίου, όπου θα εναλλάσσεται το πράσινο με το κόκκινο χρώμα. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά αλλά και το «στίγμα» του στην πορεία προς το μέλλον θα είναι επίσης στην ατζέντα των ομιλητών- κάποιοι προαναγγέλλουν ότι θα εισηγηθούν να είναι διακριτό το σύμβολό του στις εκλογικές μάχες. Έτσι κι αλλιώς, η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες δε αναφέρουν ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος, κάτω από το σύμβολο του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα σύμβολα του ΚΙΔΗΣΟ και της ΕΔΕΜ. Δεν αποκλείεται να ακουστεί πρόταση και για την συμπλήρωση του ονόματος του ΚΙΝΑΛ με το ΠΑΣΟΚ, αν και η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα, χρειάζεται όμως σεβασμός στην ιστορία της παράταξης.

Στόχος το διψήφιο ποσοστό και οι 2 ή 3 ευρωβουλευτές στο ΚΙΝΑΛ

Από την «επομένη» του Συνεδρίου εν τω μεταξύ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, επενδύοντας στον στόχο για διψήφιο ποσοστό από τις κάλπες της 26ης Μάη, «επιστρέφουν» και αναπτύσσουν ταχύτητα για την μάχη των ευρωεκλογών.

Αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον η πρώτη και δημοφιλέστερη πεντάδα των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κινηθεί με… βάση το 8,02% της «Ελιάς» το 2014 και με στοίχημα την υπέρβαση του 10%. Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη που όμως δεν έχει ακόμη δοθεί- αυτό  είναι το μήνυμα με το οποίο επιχειρούν να πείσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τα περιθώρια σημαντικής συσπείρωσης γύρω από τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ.

Θετικές εκπλήξεις από τις ευρωκάλπες αναμένει άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά, που σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις της επικαλείται τις «κατάμεστες αίθουσες» κατά τις περιοδείες της στην περιφέρεια και τα αισιόδοξα μηνύματα από τον προοδευτικό κόσμο. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν κινούνται και ποντάρουν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καθώς γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού «κλειδώνει» την εκλογή δύο, ίσως και τριών, ευρωβουλευτών». Άλλοι, οι λιγότεροι αισιόδοξοι και περισσότερο «μετρημένοι» του ΚΙΝΑΛ δεν υποτιμούν το σκηνικό της άγριας σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που παλεύει με την συνήθη τάση των ευρωεκλογών για πιο «χαλαρή ψήφο»- που σημαίνει ενίσχυση δια της στήριξης των μικρότερων κομμάτων.

Ενδεικτική των συζητήσεων που εξελίσσονται στο ΚΙΝΑΛ εν όψει των ευρωεκλογών είναι η αναφορά του Νίκου Παπανδρέου για την επιθυμία του να φτάσει το κόμμα του ποσοστό 11% στην ευρωκάλπη. Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου όπως εξήγησε μιλώντας στο news247, θεωρεί εφικτό τον στόχο εκλογής δύο ευρωβουλευτών, ενώ δεν αποκλείει να περάσει τον πήχη και ένας ακόμη. Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι το ΚΙΝΑΛ παράγει μετά από καιρό ιδιαίτερα δυνατές εικόνες ενότητας και συσπείρωσης. «Αυτό θα φανεί και στο Συνέδριο» συνηθίζει να λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής που σύμφωνα με πληροφορίες αν και δίνει ο ίδιος για πρώτη φορά εκλογική μάχη έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει πυρήνες υποστηρικτών ανά την Ελλάδα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου προηγείται στα γκάλοπ  έναντι των συνυποψηφίων του- «σε κάθε περίπτωση φαίνεται να εξασφαλίζει την εκλογή του», υποστηρίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρός αντίπαλος που εκ των πραγμάτων διεκδικεί την πρωτιά στην μάχη είναι πάντως ο νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος διατηρεί δυνάμεις και δη από τη νέα γενιά ανά την Ελλάδα. Το «φόρτε» του είναι στην Κρήτη όπου ο κ. Ανδρουλάκης λέγεται ότι προσβλέπει στην ψήφο συμπατριωτών του από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ως υποψήφιος δε για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του πανελλαδικά και να διατηρήσει στη συνέχεια σε «εγρήγορση» τους εσωκομματικούς του φίλους, παρότι ο ίδιος απέφυγε να ηγηθεί μιας τύπου εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Φώφη Γεννηματά. Για τους γνωρίζοντες η επανεκλογή του στην ευρωβουλή πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εφόσον βέβαια το κόμμα του αντέξει στην «επιχείρηση λεηλασίας» που η Χαριλάου Τρικούπη χρεώνει τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

Στην πεντάδα των περισσότερο δημοφιλών είναι και η Εύα Καϊλή που το 2014 εκλέχτηκε πρώτη, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι χαρακτήριζαν σίγουρο το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί ότι η κυρία Καϊλή αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές αφού διερεύνησε και το ενδεχόμενο της καθόδου της στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Στελέχη λένε ότι διατηρεί υποστηρικτές στην Κεντρική Μακεδονία, όπου όμως διεισδύουν και άλλοι υποψήφιοι λόγω της στάση τους στο Μακεδονικό, όπως ο επίσης Θεσσαλονικιός, Σάκης Αρναούτογλου. Σε στοχευμένα κοινά, στην Αθήνα και στην περιφέρεια, επενδύει ο Γιώργος Καμίνης ο οποίος έχει την στήριξη Δημάρχων και αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

«Στοπ στην ακροδεξιά»

«Στοπ στην ακροδεξιά», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε και όχι τυχαία να προγραμματίσει λίγες ώρες πριν το Συνέδριο στις 30 και 31 Μάρτη.

Η εν λόγω εκδήλωση θα γίνει σήμερα στις 18.30 στο Κερατσίνι, στο μέρος που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Θα ξεκινήσει με ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά (στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70). Στην συζήτηση θα λάβουν μέρος καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και Δήμαρχος Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης, ο πανεπιστημιακός και συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης και άλλοι. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας σήμερα του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

Send this to a friend