Αθήνα

 

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Πάμπλο Νερούδα: Ο νομπελίστας Πικάσο της Ποίησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά άμεση λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων

Να συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ζητούν 5 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπων των τραπεζών και των funds.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη αναφέρονται, τονίζουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το 55% των δανείων τον πολύ μικρών επιχειρήσεων να είναι ‘’κόκκινα’’, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Κίνημα Αλλαγής στηλιτεύει και πάλι τα πολύ αυστηρά κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν τα-εγγυημένα από το δημόσιο- δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη από ρευστότητα, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι τράπεζες αντλούν κερδοφορία από την αγορά ομολόγων χάρη στο πρόγραμμα PEPP και την εγγύηση του δημοσίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι ενώ το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ  και τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ (58,7 στις τράπεζες, τα υπόλοιπα στα funds) δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας με τα ΜΕΔ να αυξάνονται κατά 8-10 δις επιπλέον, λόγω της πανδημίας.

Τονίζουν ότι  το πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και αναφέρονται στην πρόταση που έχει καταθέσει από την 1η Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος για δημιουργία bad bank, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί.

Τέλος, οι Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου θυμίζουν την πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από το 2017 για τη δημιουργία bad bank για τα επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε και τη σημερινή κυβέρνηση

Αναλυτικά η επιστολή των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κ. Σταύρο Καλογιάννη:

Το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2020), το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του ‘’αυξημένου πιστωτικού κινδύνου’’, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα.

Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έστω και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με δεδομένη την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από:

  • Υψηλό απόθεμα ‘’κόκκινων’’ δανείων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της πανδημίας
  • Αρνητική ή χαμηλή κερδοφορία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και τις διαφόρων τύπων προμήθειες
  • Χαμηλή ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων, αφού περίπου το 50% των κεφαλαίων αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, ενώ δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κάθε άλλο παρά φιλικές να μπορούν να χαρακτηριστούν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση

Το απόθεμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δις ευρώ (περί τα 100 δις το σύνολο των ΜΕΔ) ενώ το σύνολο των δανείων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση ότι θα τιτλοποιηθούν μέσω του ‘’Ηρακλή’’ ανέρχεται συνολικά στα 31 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικής τιτλοποίησης που έχει ολοκληρωθεί..

Η εφαρμογή του ‘’Ηρακλή’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ως σήμερα, αφού μόλις μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, με τις εταιρείες διαχείρισης ζητούν εκ νέου χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και διορία να επιτύχουν τους στόχους εισπράξεων σε 48 αντί για 24 μήνες.

Η κυβέρνηση επιμένει στο υπάρχον μοντέλο τιτλοποιήσεων, προκρίνοντας τον ‘’Ηρακλή 2’’, με επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων για άλλους 18 μήνες.

Σε αυτές τις συνθήκες, συγκεντρώνει ενδιαφέρον η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του ‘’Ηρακλή’’, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δις που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Ενώ η Κομισιόν έχει δώσει ‘’πράσινο φως’’ για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατατεθεί τη σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη προτείνει, από τον Απρίλιο του 2017 , τη δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των  επιχειρηματικών δανείων, χωρίς η πρότασή μας να αξιοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή διάσταση της ελλειμματικής-όπως αποδεικνύεται-ως σήμερα στρατηγικής και εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων και με δεδομένη την επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών για αναλυτική συζήτηση επί του θέματος και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία του ‘’Ηρακλή’’ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων.

Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης.

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Βασίλης Κεγκέρογλου”.

Ροή Ειδήσεων

aae20721 menegaki (6)

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»
221209181037 staikouras

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ
screenshot 2023 09 23 215151

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα
peripoliko

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της

23/09/2023 | 20:58

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: Μου έγραψαν στα social media «πόσο άσχημος και ατάλαντος είσαι…»

23/09/2023 | 20:40

Ο Έλτον Τζον πουλάει το πολυτελές διαμέρισμά του στην Ατλάντα – Σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια το πωλητήριο
screenshot 2023 09 23 202539

23/09/2023 | 20:25

Γιάννης Μποσταντζόγλου για Πέτρο Φιλιππίδη: «Ήταν εύκολο να λέει μαλ@@@ με κάτι κοριτσάκια»

23/09/2023 | 20:04

Καιρίδης: Η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό θα είναι κατ’εξοχήν ευρωτουρκική

23/09/2023 | 19:47

Στο OPEN η Έλλη Στάη
axtsioglou
Αχτσιόγλου: Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κατηφόρος αυτός με τον Πολάκη- Σοβαρό το ατόπημα Κασσελάκη
axtsioglou kasselakis
«Τραβάει το σχοινί» ο Κασσελάκης: Έτεινα χείρα φιλίας στην Έφη και την απέρριψε – Της έκανα τον Ιούλιο προτάσεις και δεν μου απάντησε
kasselakis axtsioglou
Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης έχει άγνοια σε κρίσιμα εθνικά θέματα, να ανακαλέσει – «Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα» απαντά αυτός
mitsotakis
Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Προτείνω παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
vouli 220923
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με 158 «ναι»
stefanos kasselakis2 180923
Κασσελάκης: Πατάω στα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τσίπρα – Μαθήματα πατριωτισμού όχι σε μένα