Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η εκδίκηση του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο κανάλι με το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά απαντήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς από την κυβέρνηση

Στην άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής για τη διαδικασία της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει τα εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τη μεθόδευσης της μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς FinancialHoldings Α.Ε. που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαύλωση δημόσιας περιουσίας ύψους 2,36 δισ. ευρώ αλλά και ιδιωτικής περιουσίας ιδιωτών μετόχων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα παρόλο που έχει παρέλθει η σχετική κοινοβουλευτική προθεσμία.

Η Κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαντήσει στα στοχευμένα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής που τίθενται και από όσους δεν προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τον «ελέφαντα στην αίθουσα».

Έτσι έχει μείνει αναπάντητο:

Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερεύνησε ενδελεχώς αν οι ακραίες διακυμάνσεις υποκρύπτουν την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς από την οποίο ευνοήθηκαν με αθέμιτο τρόπο συγκεκριμένοι επενδυτές;

Αν η Διοίκησης της Πειραιώς FinancialHoldings και του ΤΧΣ εμπλέκονται σε ενδεχόμενες τέτοιες πρακτικές;

Αναμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις σχετικές απαντήσεις αφού δεν φιλοτιμείται να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν οι κύριοι μέτοχοι που μεθόδευσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τις πλάτες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρήκαν την ευκαιρία να αποεπενδύσουν έγκαιρα για να εξασφαλίσουν πόρους που θα επένδυαν στη συνέχεια για να αγοράσουν τις μετοχές στην τιμή που τους βολεύει.

Δε χρειάστηκε να περιμένουμε το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απάντηση. Η ίδια η Πειραιώς Financial Holdings με το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δημοσίευσε στις 20/3/2021 ενημέρωσε ότι ενώ το ΤΧΣ και οι μικρομέτοχοι οδηγήθηκαν στο σφαγείο με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης 3 funds ανακηρύσσονταν σε «ακρογωνιαίοι επενδυτές» που ήξεραν ακριβώς το ποσό των μετοχών που τους αναλογούσαν. Προφανώς αφού γνώριζαν τι θα πάρουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με το book building) ήξεραν και πότε να αποεπενδύσουν.

Και φυσικά είναι απορίας άξιο γιατί για μια Κυβέρνηση που ψάχνει εναγωνίως επενδυτές θεωρεί επιτυχή μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αποκλείστηκαν βάσει δημοσιευμάτων μεγάλες ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες του εξωτερικού αλλά αναδείχθηκαν πρωταθλητές κερδοσκοπικά funds.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια τετράγωνη συνέργεια που σχηματίστηκε από την Κυβέρνηση, από το ΤΧΣ, από τη διοίκηση της Πειραιώς και από τους «ακρογωνιαίους επενδυτές». Από τη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα μάθουμε αν είναι πεντάγωνο αυτό το σχήμα που επέτρεψε να γίνει αυτή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το πλέον δαπανηρό για το δημόσιο και για τους παλιούς μικρομετόχους και πρωτοφανή στα χρηματοοικονομικά χρονικά τρόπο.

Η Κυβέρνηση όμως και το ΤΧΣ έχουν να απαντήσουν και σε άλλα ερωτήματα. Επέτρεψαν με τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos)σε μετοχές στην ουσία να διαγράφει χρέος 2,36 δισ. ευρώ η Πειραιώς Financial Holdings ενώ το ΤΧΣ συμμετείχε εκ νέου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες 4 συστημικές τράπεζες το 2015, οπότε και εγκρίθηκε και η έκδοση ων CoCos ως διακριτό μέσο ενίσχυσης, έτυχαν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη συμβατότητα τους με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων. Η Κυβέρνηση το 2021 και ενώ ζήτησε την έγκριση για άλλες ad hoc κρατικές ενισχύσεις πολύ χαμηλότερου ύψος όπως αυτή της Aegean Airlinesκαι της Energean δεν έθεσε στην κρίση της Επιτροπής την εν λόγω διαδικασία ή τουλάχιστον τη νέα συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο λόγος συνάγεται εύκολα. Ακόμα και η φιλοτραπεζική Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπίστωνε ότι μεθοδεύτηκε μια αδικαιολόγητα υψηλή κρατική ενίσχυση και ότι αν το ΤΧΣ λειτουργούσε ως ιδιώτης επενδυτής θα επέβαλε, έστω αφού κατέστη βασικός μέτοχος, μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα του επέτρεπε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά του ή να και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Η ένοχη σιωπή της Κυβέρνησης που «επιβάλλεται» και στη δημόσια σφαίρα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστια πολιτικά και νομικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. Και όσο αυτοί δεν απαντάνε εμείς θα κλιμακώνουμε!».

Ροή Ειδήσεων

16/06/2021 | 17:25

EURO 2021: Χιλιάδες Ούγγροι φωνάζουν συνθήματα για τον Κρίστιαν Ερικσεν στη Βουδαπέστη

16/06/2021 | 17:04

Μαρία Ηλιάκη: Το βίντεο του Στέλιου Μανουσάκη με την ίδια αγκαλιά με την κόρη τους (vid)

16/06/2021 | 17:02

Tα χρόνια πολλά του Νίκου Παπανδρέου στον αδερφό του Γιώργο με μια ανέμελη φωτογραφία από τον Καναδά

16/06/2021 | 16:49

Ναταλία Γερμανού: Θα παρουσιάσει έκτακτη εκπομπή στον Alpha για την “Αγγελική”

16/06/2021 | 16:30

Καρολίνα Καλύβα: Ο Τριαντάφυλλος πατούσε επί πτωμάτων, ο Παππάς έριχνε λάσπη, η Ελένη έχει χαμηλή συνείδηση

16/06/2021 | 16:27

Γιατί ακυρώνεται η απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

16/06/2021 | 16:21

Στη δημοσιότητα τα πέντε μέλη σπείρας που έκλεβαν αυτοκίνητα και καταστήματα στην Αττική (ΕΙΚΟΝΕΣ)

16/06/2021 | 16:17

«Μακριά από τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις που την έχουμε συνηθίσει»: Viral το ΔΤ για συναυλία της Μόνικα

16/06/2021 | 16:14

Η ιστορική συνάντηση Ρέιγκαν με Γκορμπατσόφ το 1985 και η πρώτη χειραψία που άφησε εποχή (ΕΙΚΟΝΑ)

16/06/2021 | 16:05

Αναβλήθηκε η δίκη για το «τρομοδέμα» στον Παπαδήμο- Στο Εφετείο ο πρώην πρωθυπουργός (ΦΩΤΟ)

16/06/2021 | 16:05

Φθιώτιδα: Προφυλακιστέος ο 25χρονος για τον βιασμό της 11χρονης – Τι υποστήριξε

16/06/2021 | 15:53

Έφη Αχτσιόγλου: Στη Βουλή λίγο πριν φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί (ΦΩΤΟ)

16/06/2021 | 15:52

Γενεύη-Αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής: Το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Πούτιν – Οι μεγάλες διαφωνίες και οι μικρές προσδοκίες

16/06/2021 | 15:33

Παναγιώτα Βλαντή: Αυτός είναι ο μυστηριώδης άνδρας που παντρεύτηκε μυστικά στην Ύδρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

16/06/2021 | 15:22

Μαρία Σάκκαρη: Είμαι ευτυχισμένη στην προσωπική μου ζωή
Γερουλάνος: Είναι η ώρα να εκφράσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη
Ο Μπογδάνος πρότεινε παρακράτηση 100 ευρώ σε βουλευτές που λένε ψέματα – Έξαλλος ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε το λόγο
Μητσοτάκης: Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για να αναλάβετε τις ευθύνες σας, κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά
Άδωνις Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός- Καταστροφική μια νέα καραντίνα
Ανδρέας Λοβέρδος: Αύριο το βίντεο με την ιδρυτική διακήρυξη- Θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο
Πώς “έσπασε ο πάγος” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τι συζήτησαν στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης-Ερντογάν και ποιες είναι οι διαφορές που παραμένουν