Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Το κρίσιμο ταξίδι στην Μόσχα και το τετ-α-τετ αύριο του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Για ένα εξαιρετικής σημασίας ταξίδι στη Μόσχα, που το κυβερνητικό επιτελείο προετοίμαζε σε όλα τα επίπεδα επί μήνες, αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ένα εξαιρετικής σημασίας ταξίδι στη Μόσχα, που το κυβερνητικό επιτελείο προετοίμαζε σε όλα τα επίπεδα επί μήνες, αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Το ταξίδι στην Μόσχα ανακοινώθηκε επισήμως αφού είχαν κλειδώσει όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες και ενώ εξελισσόταν η διαδικασία προώθησης της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών καταρχάς με την ψήφιση των τροπολογιών από τα Σκόπια.

Έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, τον Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, I. Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin – θα ακολουθήσει γεύμα- και τον Πρωθυπουργό, Dmitry Medvedev. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας υπογραμμίζει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.
Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πλευρά θα συζητηθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Από χθες εν τω μεταξύ είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στη Μόσχα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον παρελθόντα Αύγουστο.

Send this to a friend