Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αυτοκτονία 41χρονου: Συγκινεί το γράμμα που άφησε στην οικογένεια του – «Κουράστηκα. Δεν ήμουν καλός καπετανιος…»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρίσιμο ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα- Τι θα πει σήμερα στον Ερντογάν

Με την Άγκυρα να στέλνει προειδοποιητικά “πυρά” για την “ατζέντα” της Τουρκίας, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την Αθήνα, ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας για την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους – Ποιες περιοχές θα πλήξει
Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Πρέβεζα

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, είναι απαραίτητη προκειμένου:

– οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί

– να καταστούν σαφείς οι θέσεις μας και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

– να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

– και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

[the_ad id=”493520″]

Η συνάντηση, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία:

1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Τσίπρας-Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

2. Κυπριακό

Η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

3. Οικονομία

Με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων- Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

4. Ενέργεια

Θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAPκαθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

5. Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

6. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Να σημειωθεί, τέλος ότι ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, αύριο το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι, λένε κυβερνητικές πηγές, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη.

Αύριο το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας.

Σήκωσε το γάντι στη Γεννηματά ο Ανδρουλάκης: «Θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος το 2021»
Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη αύριο – Προ των πυλών η καθολική χρήση μάσκας
Μητσοτάκης στην Τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο
Κορονοϊός: Άδωνις -«Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της συγκέντρωσης στο Εφετείο» (ΒΙΝΤΕΟ)
Νάσος Ηλιόπουλος στο TheCaller: «Ζητάμε Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ»
Τη διπλωματία επιστρατεύει απέναντι στην Άγκυρα η Αθήνα – Οι κινήσεις με Αλβανία και ΕΕ για να “κυκλώσει” την Τουρκία