Αθήνα

 

14 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 11
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To μήνυμα Μητσοτάκη για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία: Τέλος στα μνημόνια, κλείνει 12ετής κύκλος που έφερε πόνο

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας

Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους.

Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν.

Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.

Θα επαναλάβω ότι η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τη μόνιμη επιθετικότητα των γειτόνων μέχρι την παγκόσμια πανδημία και την «έκρηξη» στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτωπα διαρκή, για τα οποία η Πολιτεία έχει διαθέσει, ήδη, 50 δισεκατομμύρια.

Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος. Ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μέσα και τη Διπλωματία μας με δυναμικές πρωτοβουλίες. Θέτοντας σε νέες τροχιές τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα. Και ψηφιοποιώντας το κράτος σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν το gov.gr.

Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. Άλλωστε, τα όσα προανέφερα οφείλονται, ακριβώς, σε μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί. Με μέτρα μετρημένα, που αυξάνουν τον συνολικό πλούτο υπέρ όλης της κοινωνίας.

Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας. Και ότι, τελικά, η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική, όπως και η πρόοδος του κράτους μπορεί να μεταφράζεται σε στήριξη και όφελος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας. Δείχνει τον δρόμο για να μη γυρίσουμε ποτέ, μα ποτέ, πίσω στα όσα ζήσαμε. Σφυρηλατεί την αυτογνωσία μας. Και μας καλεί να βαδίσουμε ενωμένοι με όπλο την αλήθεια και τις ρεαλιστικές λύσεις και όχι το ψέμα και τις εύκολες αρνήσεις. Σε μία πορεία που ίσως να κρύβει και λάθη, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι μία λάθος πορεία!

Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα ώριμης ευθύνης στις πολιτικές μας συμπεριφορές. Κι όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε.

Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.

Ροή Ειδήσεων

epitokia maketa

28/03/2025 | 08:22

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις

28/03/2025 | 08:19

Γιώργος Λάγιος: «Πρέπει να φύγει η προσευχή από τα σχολεία διότι είναι προσηλυτιστικό πράγμα»

28/03/2025 | 08:10

Αθηνά Ωνάση: Ποια είναι σήμερα η σχέση της «χρυσής» κληρονόμου με το ίδρυμα Ωνάση;
w28 70348mhtsotakhsmacron

28/03/2025 | 07:59

Τετραμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Λιβάνου, στο Παρίσι

28/03/2025 | 07:51

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

28/03/2025 | 07:47

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 26 Μαρτίου
xasapopoulos090

27/03/2025 | 23:59

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Τους βλέπεις ότι προσπαθούν να φτιάξουν ένα προφίλ, κάνουν αυτοαναφορές»

27/03/2025 | 23:30

Κεραμέως: Σταθερό βήμα η αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι επτά άξονες για τόνωση της απασχόλησης

27/03/2025 | 23:20

Αλέξανδρος Πετρίδης: «Όντως ο κύριος Καρκάς υπήρχε μέσα στη διαθήκη του Σπύρου Μπιμπίλα»
486161812 1040309704606871 4158990495327344640 n

27/03/2025 | 23:10

Σέρρες: Στις 8 Απριλίου θα συνεχιστεί η δική για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή

27/03/2025 | 23:07

Απόλυτο έλεγχο στις επενδύσεις στην Ουκρανία απαιτούν οι ΗΠΑ – Πετάνε έξω την ΕΕ

27/03/2025 | 23:05

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή ζητά η εισαγγελία για τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στη δίκη του για σεξουαλική επίθεση
dionisiou20

27/03/2025 | 23:00

Άγγελος Διονυσίου: «Θυμάμαι έντονα τις τελευταίες στιγμές του πατέρα μου»

27/03/2025 | 22:56

Άγγελος Διονυσίου: «Η περιουσία που μας άφησε ο πατέρας μου είναι τα τραγούδια και το όνομά του, τίποτα άλλο»

27/03/2025 | 22:47

Δημήτρης Κόκοτας: «Έχει επαφή με το περιβάλλον και αντιδρά, ο γιατρός λέει ότι είναι στο χέρι του» λέει η Σάντρα Βουτσά
kalpi
Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 11,1% για τη ΝΔ – Στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας, τρίτο το ΠΑΣΟΚ
xatzivasileiou 1
Χατζηβασιλείου για Chevron και έρευνες υδρογονανθράκων: Ασκούμε στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
screenshot 19
Κόντρα Μπακογιάννη – Τζανακόπουλου στη Βουλή: «Ξέχασα ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ», «εκείνο το κόμμα που φτιάξατε πού είναι;»
konstantopoulou 3
Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας είναι σε ένα λαγούμι και όσο είμαι εγώ θα παραμείνει εκεί – Δείτε βίντεο
vouli 1 2048x1361
Πιερρακάκης: Το Δημόσιο παραιτείται από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι
2025 03 20t091337z 598802498 rc2wgdad7uz8 rtrmadp 3 eu summit
Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο για το Ουκρανικό: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα – Νέες αυξήσεις στους ένστολους