Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: 7χρονο κοριτσάκι έχασε μάνα και πατέρα μέσα σε λίγες ημέρες

OPINION

To ΜΠΡΟΣΤΑ καλεί στη συγκέντρωση “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ” – Διαβάστε ένα επίκαιρο κείμενο του 2012

Κάλεσμα συμμετοχής στην συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ”  απευθύνει η πολιτική κοινότητα “ΜΠΡΟΣΤΑ”. Όπως αναφέρει η κίνηση  “το Μπροστά θα είναι εκεί! Σας περιμένουμε στην πλατεία Συντάγματος για να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους θέλουν μια Ελλάδα που θα συνεχίσει την προσπάθειά της για έξοδο από την ύφεση και ευημερία, μέσα στην Ευρώπη”. Η […]
Κάλεσμα συμμετοχής στην συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ”  απευθύνει η πολιτική κοινότητα “ΜΠΡΟΣΤΑ”. Όπως αναφέρει η κίνηση  “το Μπροστά θα είναι εκεί! Σας περιμένουμε στην πλατεία Συντάγματος για να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους θέλουν μια Ελλάδα που θα συνεχίσει την προσπάθειά της για έξοδο από την ύφεση και ευημερία, μέσα στην Ευρώπη”. Η συγκέντρωση ξεκινά το  απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα (19:30). Η σελίδα της συγκέντρωσης στο Facebook αριθμεί ήδη 11.000 συμμετοχές.
site_logo D466F864CCF13C6E62B45E75F2C48F1F
 [adsense]
Το “ΜΠΡΟΣΤΑ” συνεχίζει την πολιτική δράση του ενώ εντύπωση προκαλεί πλέον με όσα έχουν επισυμβεί στην χώρα η επικαιρότητα της ιδρυτικής διακήρυξης του το Δεκέμβριο του 2012 την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς.

Μπροστά για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΟΝΕ και της Ενιαίας Αγοράς. Είναι για εμάς μια κοινότητα αξιών  και πολιτισμού, είναι το «σπίτι» μας, το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, και επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Αντιπροσωπεύει το καλύτερο πείραμα ειρήνης και συναδέλφωσης στον πλανήτη, για αυτό και η αξία του υπερβαίνει μονεταριστικές και εφήμερες πολιτικές ερμηνείες.
Η δοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου δείχνει ότι η οικονομική και πολιτική εμβάθυνση αποτελεί μονόδρομο, ώστε τα σημερινά κράτη μέλη να μην αφεθούν στις φυγόκεντρες δυνάμεις του εθνικισμού, των στερεοτύπων και των ανισοτήτων. Το αίτημα για αλλαγή πορείας, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη ειναι πανευρωπαϊκό. Η Ευρώπη χρειάζεται τη δύναμη και τη φωνή των πολιτών για να κατανοήσει και να ξεπεράσει τα ελλείμματά της, να συμφιλιωθεί με τις διαφορές της και να χτίσει μια ισχυρή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομική και πολιτική κοινότητα που θα αφορά κάθε πολίτη της ηπείρου μας. Για παράδειγμα, η στροφή της κοινής αγοράς σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα που βασίζονται στην γνώση, την καινοτομία, τα έξυπνα δίκτυα, τις μεταφορές, στις “πράσινες” τεχνολογίες, στον τουρισμό, τη μεταποίηση, χρειάζονται αναθεώρηση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα αποτρέψουν το μαρασμό, τη γήρανση, τη φτωχοποίηση, την περιθωριοποίηση κρατών μελών και τελικά της ίδιας της Ευρώπης από τον διεθνή ανταγωνισμό.
Η εξωστρέφεια της ηπείρου μας και η στήριξη της ενοποίησης αποτελεί καθήκον κάθε κράτους-μέλους, όχι μόνο των ιδρυτικών μελών ή του γαλλο-γερμανικού άξονα. Για να αλλάξει η φυσιογνωμία της σημερινής Ευρώπης, οι γενιές που μεγάλωσαν χωρίς τα ψυχροπολεμικά κατάλοιπα, που σπούδασαν, ταξίδεψαν, εργάστηκαν και αναζητούν ευκαιρίες σε μια κοινωνία 660 εκατομμυρίων, οφείλουμε να έλθουμε κοντά και να αναζητήσουμε το κοινό συμφέρον των χωρών μας μέσα από δίκαιες – κοινωνικά και γενεακά – πολιτικές. Η δημιουργία νέων δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των νεότερων γενεών, αλλά κυρίως η έρευνα και η εκπαίδευση, είναι η βάση για ένα περισσότερο δημοκρατικό, ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα που βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και σταδιακά θα κατακτήσει την ουσιαστική αλληλεγγύη.
Η κρίση δοκίμασε τη σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη εμπεριέχει την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι παρούσα στις αντιλήψεις μας, στις σχέσεις μας, στις υποδομές μας, στις ανάγκες μας. Παρά τα λάθη κάποιων ηγετών, η Ευρώπη ειναι το ασφαλές σπίτι για τη χώρα μας που δοκιμάζεται και αναζητά το βηματισμό της έξω από την ύφεση. Μέσα από την υφεσιακή εμπειρία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, η Ευρώπη παίρνει ένα επίπονο μάθημα για τη σημασία της αλληλεγγύης, της ουσιαστικής συνεργασίας, της εφαρμογής και του σεβασμού κανόνων, αλλά κυρίως, για την ποιότητα της δημοκρατικής και οικονομικής διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε από το Μάαστριχτ μέχρι σήμερα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την επιτάχυνση μιας κοινής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και των οργάνων της ΕΕ και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, την ενοποίηση που βασίζεται σε μια νέα εξωστρεφή εσωτερική αγορά της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογικής υπεροχής,  στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, την κατοχύρωση της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και την προόωθηση της ήπιας εποικοδομητικής διπλωματίας ως μέσο επιρροής της Ε.Ε. στον υπόλοιπο πλανήτη. Η ύφεση των χωρών της Ευρώπης συμπίπτει με την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και αποτελεί χρέος της δικής μας γενιάς να βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ανανεωμένο, δίκαιο, προοδευτικό, ειρηνικό και ασφαλές ενωσιακό εγχείρημα.
Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν είναι αναχρονιστική η πολιτική διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και στην πραγματική Αριστερά
Κι όμως, η Μάνια Τέκου ήταν ειλικρινής – A Tribute
Πολιτική διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα
Κοινωνίες των «ευτυχισμένων» άξιων ή της αξιοπρέπειας;
Μετά το 2023 η ανάκαμψη… και ΕΑΝ
Παγκόσμια Ημέρα στο “Φάσμα του αυτισμού”