Αθήνα

 

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο για τη συμφωνία Ελλάδας –Σκοπίων για το όνομα

Η εικόνα μιλά από μόνη της και δείχνει και ποιος βγαίνει μέχρι τώρα κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση για το όνομα στα Σκόπια.

• Ο κ. Τσίπρας μιλά για νίκη και κέρδος της Ελλάδας, και η αντιπολίτευση περιμένει να δει το κείμενο γραπτώς
• Τα μηνύματα από τα δύο διαγγέλματα των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ
• ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην ίδια γραμμή , διαφωνίες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στα δύο σχεδόν παράλληλα διαγγέλματα , από την Αθήνα και τα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μόνος του δείχνοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι μια καλή η οποία διασφαλίζει όλες τις πιθανές παγίδες και από την άλλη ο κ. Ζάεφ που κατά την ώρα του διαγγέλματος είχε δίπλα του, όλο το υπουργικό συμβούλιο θέλοντας έτσι να δείξει ότι η ευθύνη του κρίσιμου και ιστορικού θέματος που αναλαμβάνει μέχρι την τελική απόφαση για την επίλυση του ονόματος ( δημοψήφισμα, απόφαση βουλής Σκοπίων κλπ) είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση δύσκολη για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό που πρέπει να προσπεράσει αρκετές από τις συμπληγάδες που αντιμετωπίζει.
Έτσι θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι θα το «παλέψει» με όλους μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του, παράλληλα περνά και το μήνυμα το ποιος είναι ο πιο ισχυρός σε αυτή τη φάση.

Αναμφίβολα, η συμφωνία που πέτυχε ο κ. Τσίπρας με τον Ζαέφ δεν θα επιτυγχανόταν αν δεν ήθελε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Άλλωστε το δίλλημα που θα βάλει στο δημοψήφισμα που καλείται να έχει πραγματοποιήσει μέχρι τέλος του έτους, είναι : θέλετε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθείτε στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Το δίλλημα του κ. Ζαεφ αυτομάτως μαρτυρά και το ποιος βγήκε κερδισμένος από την διαπραγμάτευση, αρκεί όπως είπε και ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συνομίλησε, « η συμφωνία διαθέτει αρκετές δικλίδες ασφαλείας και επαφίεται στους Σκοπιανούς να τηρήσουν όσα δεσμεύτηκαν. Διαφορετικά αν δεν το πράξουν δεν θα προχωρήσει απολύτως τίποτα».

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο, τους εξήγησε ότι δεν μπορούσε να μην υπάρχει στη σύνθετη ονομασία η λέξη Μακεδονία και είναι κάτι που έκανε όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοι του πρωθυπουργοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δει την συμφωνία γραπτή στο γραφείο του για να βγάλει τα τελικά συμπεράσματα, όπως ακριβώς θέλει και η Φώφη Γεννηματά. Και στα δύο όμως κόμματα υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά το όνομα. Στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν στελέχη που δεν κινούνται στη σκληρή γραμμή συλλογιζόμενοι την πραγματικότητα και αναφέρουν ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Το ίδιο και στο ΚΙΝΑΛ που υπάρχει μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το οποίο προσανατολίζεται στην ψήφιση της συμφωνίας αν και εφ όσων πάει στη βουλή προς έγκριση και ψηφοφορία. Τα μικρότερα κόμματα όπως ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων δεν συζητούν επ ουδενί το όνομα Μακεδονία να εμπεριέχεται στη συμφωνία. Μάλιστα μετά τον κ. Καμμένο που έθεσε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του, ο κ. Βασίλης Λεβέντης μιλώντας με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε μοιραία τη συμφωνία και ως εκ τούτου «μέχρι να ζω θα την πολεμώ» του είπε χαρακτηριστικά.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παραμένει στην γραμμή ότι θέλει πρώτα να δει τη συμφωνία γραπτώς και μετά να αποφανθεί. Ωστόσο η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει ο ίδιος συζήτηση στη βουλή μία ημέρα πιθανότατα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάσουν εξ αρχής τις αντιδράσεις τους.

Η αντιπαράθεση πάντως που ξέσπασε ανάμεσα στους δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ , τον κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι, δείχνει και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά τη συμφωνία για το όνομα και τα υπόλοιπα σε ότι αφορά τα αλυτρωτικά στοιχεία , τη γλώσσα αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος που προϋποθέτει η συμφωνία.

Σε μία πρώτη ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.

Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και αυτό που λένε είναι πως δεν στηρίζουν τη πολιτική νομιμοποίηση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας για να ωφεληθεί πολιτικά από τη συμφωνία, ότι δεν κάνει αποδεκτό την ύπαρξη Μακεδονικού έθνους ούτε της μακεδονικής γλώσσας και γι αυτό το λόγο αύριο το πρωί επισκέπτεται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσει τους σοβαρούς αυτούς προβληματισμούς που εκφράζει ο ίδιος και το κόμμα του.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία» κατέληξε.

Ενδεικτικό πάντως της συνολικής κατάστασης και του γενικότερου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι μετά τα διαγγέλματα των δύο πρωθυπουργών που εξέφρασαν την πρόθεση και τη διάθεση για λύση στο όνομα , αμέσως εκδόθηκαν ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, όσο και την πλευρά του κ. Νίμιτς του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που χαιρετίζουν την θετική εξέλιξη των δύο χωρών.

Ροή Ειδήσεων

7c4878b2 9ec7 424a bb8e 283824af8c28

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα
sotiropoulou1904

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς
pasok kinal

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ergazomenoi

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  
uefa

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:45

Τόνια Σωτηροπούλου: “Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας”
nikos androulakis2 050424
Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας σε ένα σύστημα εξουσίας»
kexagia 040424
Βούλα Κεχαγιά: Ευρωψηφοδέλτιο νέο, σύγχρονο, ελπιδοφόρο, με ισχυρούς συμβολισμούς
kasselakis 190424 (2)
Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!
neaaristera sima 071223
Αυτές είναι οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς
andreas loverdos 110324
Ανδρέας Λοβέρδος: Το σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ αποτυγχάνει ακόμη μία φορά και στην τοποθέτηση των Διοικητών Νοσοκομείων
koutsoumpas 070324
Κουτσούμπας: Κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό