Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το παρασκήνιο για τους «γαλάζιους» υποψήφιους στις περιφέρειες όλης της χώρας που θα συγκρουστούν με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ

·   Ποια ονόματα έχουν κλείσει και ποια συζητούνται μέχρι την τελευταία στιγμή ως υποψήφιοι

·  Τα αγκάθια και οι προβληματισμοί της Ν.Δ  για ορισμένες περιφέρειες και το «πάντρεμα» υποψηφίων με το ΚΙΝΑΛ

·  Μητέρα των μαχών η Περιφέρεια Αττικής

Ξεκάθαρη πολιτική μάχη πρόκειται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης στις εκλογές για την Τ.Α στην περίπτωση που δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η Πειραιώς σχεδιάζει σε ότι αφορά τους υποψήφιους για τις 13 περιφέρειες της χώρας να δώσει πολιτική χροιά καθώς πιστεύει πως στις εκλογές για τις περιφέρειες εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα και όχι τόσο στους υποψήφιους για τους δήμους όπου εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί με πιο «χαλαρούς» ρυθμούς υποστηρίζοντας υποψήφιους δημάρχους όχι κατ΄ανάγκη γαλάζιους αλλά και ευρύτερα από άλλους συνδυασμούς πλην βεβαίως μεγάλων δήμων όπως Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η πολιτική μάχη και η γενική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού της Πειραιώς θα κατευθυνθεί στα πρόσωπα που θα στηρίξει η Ν.Δ για τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Οι συζητήσεις για τους υποψηφίους δίνουν και παίρνουν με ανοικτές μέχρι στιγμής ορισμένες περιοχές όπως στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου ακούγεται το όνομα της πρώην ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα ενώ έχουν βολιδοσκοπηθεί και άλλα άτομα που πιθανόν να ενδιαφέρονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έλεγε όχι κατά πάσα πιθανότητα σε μια κοινή υποψηφιότητα με το ΚΙΝΑΛ σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να έχει κάπως ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου που θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά στην γιορτή του Αγ. Γερασίμου το τι ακριβώς θα κάνει και σε ποιον ή ποια υποψήφια θα δώσει χρίσμα .

Τη στιγμή μάλιστα που στη κυβέρνηση επικρατεί πολιτική ένταση μετά την πρόταση του κ. Καμμένου για το θέμα των Σκοπίων, και τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται  η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών στελέχη που διαθέτουν και γνώσεις της Τ.Α εκτός του ότι προέρχονται από την γαλάζια παράταξη.

Η μητέρα όλων των μαχών είναι ασφαλώς η περιφέρεια Αττικής. Κόντρα στην Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιον υποψήφιο θα δώσει χρίσμα για να αντιπαρατεθεί στον υποψήφιο της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφια εκ νέου η κ. Δούρου. Τις επόμενες ημέρες η Πειραιώς θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις. Το όνομα που ολοένα ακούγεται και περισσότερο είναι του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, αν και δεν αποκλείονται και κάποια άλλα ονόματα που στη Νέα Δημοκρατία τα χαρακτηρίζουν ως «έκπληξη».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Άρτα τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει εκ νέου εκείνους τους έξι εν ενεργεία περιφερειάρχες που ανήκουν πολιτικά στο κόμμα του.  Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κυρίους:

-Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία,

-Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία,

-Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο

-Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Μακεδονία

-Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο

-Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεν έχουν επίσης ακόμη κλείσει και άλλες περιφέρειες που ο κ. Μητσοτάκης  συζητά  με υποψηφίους  όπως με τον  δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την περιφέρεια  Πελοποννήσου, αλλά και τον δικηγόρο Νεκτάριο Φαρμάκη από το Αγρίνιο για την περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Άλλη επίσης με πολιτική σημασία περιφέρεια είναι αυτή της Δ. Μακεδονίας. Ο νυν βουλευτής της Ν.Δ  Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης  δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ειδικά σε μια περιοχή όπως τα Γρεβενά που είναι και μονοεδρική περιφέρεια.  Ακόμη στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκείνος που φέρεται ότι  θα είναι ο διάδοχος του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος βρίσκεται ήδη σε προετοιμασία να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας , είναι ο κ. Φάνης Σπανός που μέχρι σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης στην Εύβοια.

Send this to a friend