Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Νίκος Δένδιας: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την τήρηση της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πλάνο Μητσοτάκη με αφορμή την 7η Ιουλίου- «Mέρα δουλειάς, σαν τις άλλες», διαμηνύει στους συνεργάτες του και επιλέγει τον χρόνο του ανασχηματισμού

Μια μέρα σαν τις άλλες θεωρεί την 7η Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν θέλει “τυμπανοκρουσίες” για τα πρώτα γενέθλια διακυβέρνησης της χώρας με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Δείτε επίσης

«Άγριες Μέλισσες» τέσσερις μήνες μετά: – Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο
Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ: Πουλήθηκε για 6 εκατ. το αρχοντικό του στο Λονδίνο- Σύχναζε εκεί η Νταϊάνα

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει το φόντο των γενεθλίων να έχει στοιχεία που να αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς -και ειδικά την εποχή της καραντίνας λόγω κορονοϊού– αλλά δεν προγραμματίζει να το κάνει μέσω πρωτοβουλιών με αρνητικό αντίκρισμα στους μετριοπαθείς κεντρογενείς ψηφοφόρους. Το Μέγαρο Μαξίμου από την άλλη πλευρά οργανώνει δράσεις που χαρακτηρίζει καθοριστικές για την ανάκαμψη -μετά την επέλαση του κορονοϊού– της οικονομίας και του τουρισμού. Σήμερα ανοίγουν οι πύλες για την είσοδο τουριστών από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα, μεθαύριο έχει ποργραμματιστεί το πρώτο βήμα στο Ελληνικό για μια επένδυση που “υπόσχεται” 70 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα μπαίνει στο πλάνο με συγκεκριμένους στόχους ο “δρόμος” αναχαίτισης ενός δεύτερου κρούσμα κορονοΙού. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να στήσει με ασφάλεια ένα σκηνικό τετραετίας, παρότι γνωρίζει ότι η ύφεση δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία μετά από την δεκαετή κρίση. Ο ίδιος έχει δημοσίως απορρίψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά έχει προαναγγείλει διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα- ο δε στενός του συνεργάτης, Γιώργος Γεραπετρίτης έσπευσε να προσθέσει με παρέμβασή του ότι από σήμερα μέχρι τις 15 Ιουλίου εντοπίζεται ο ουδέτερος και κατά συνέπεια κατάλληλος χρόνος.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο θερινός ανασχηματισμός του Κ. Μητσοτάκη, είτε είναι διορθωτικός, είτε δομικός θα γίνει το αργότερο στις 15 Ιούλη κι ότι το σενάριο για το φθινόπωρο έχει αρχίσει να φυλλοροεί. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί “βράζουν” από τα σενάρια και ότι σε μια δύσκολη συγκυρία δυσκολεύονται να νιώσουν ασφαλείς για να συνεχίσουν την προσπάθεια για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου. Πρόκειται για εκτιμήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από τις συνομιλίες που έχουν με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Όσον αφορά στην 7η Ιούλη και τις αναμενόμενες επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται. “Θα είναι μια μέρες σαν τις άλλες. Δηλαδή μια μέρα δουλειάς”, επεσήμανε σε όλους τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε στενούς συνεργάτες του με στόχο, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει χαμηλούς τόνους για την περιγραφή των επιτευγμάτων ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας. Τα γκάλοπ βέβαια -ειδικά με βάση την ανάγνωση που κάνουν συνεργάτες του- υποστηρίζουν ότι η υψηλή δημοφιλία του πρωθυπουργού και τα αυξημένα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πηγάζουν από την κατάκτηση του κεντρώων ψηφοφόρων και κατά την μετεκλογική περίοδο. Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου εμφανίζεται λαβωμένη και αμήχανη μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις, ενώ το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να σημειώνει χαμηλότερο από το εκλογικό δημοσκοπικό ποσοστό.

Έμφαση δίνεται καταρχάς στο πως η κυβέρνηση θα ανοίξει τις πύλες και θα υποδεχτεί τα φετινά κύματα τουρισμού. Σχετική συζήτηση έγινε και χθες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που κατά πολλούς δύσκολα θα ξαναβρεθεί με την ίδια σύνθεση την επόμενη φορά. Σύμφωνα με διευκρινίσεις της κυβέρνησης για την ροή του τουρισμού:

Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της. Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και από σήμερα, 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:

1. Επισκέπτες:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+*. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών-συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως). Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα**.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

** Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας.

2. Πτήσεις:

Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

3. Χερσαία σημεία εισόδου:

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (βλ. σημείο 1).

4. Θαλάσσιες πύλες εισόδου:

Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

5. Μέτρα πρόληψης-έλεγχοι στα σημεία εισόδου:

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ: Πουλήθηκε για 6 εκατ. το αρχοντικό του στο Λονδίνο- Σύχναζε εκεί η Νταϊάνα

Το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ και οι εργαζόμενοι ένσημα! Πόρισμα – σοκ του υπουργείου Εργασίας

Κλιμαστικά: Είστε σίγουροι πως κάνετε σωστή χρήση τους;

Τα κέρδη και οι ζημιές που μετρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση από το νόμο για τις διαδηλώσεις – Ο ρόλος και οι χειρισμοί Χρυσοχοΐδη
Αλαβάνος: «Κανείς αντίπαλος δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην Αριστερά όσο ο ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κορονοϊός είναι εδώ: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο τραπέζι η λήψη μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Νίκος Δένδιας: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για την τήρηση της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο
Πέτσας: Οργανώσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων των όποιων κρουσμάτων κορονοϊού
Πολιτικό σκάκι με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Η κίνηση-ματ Χρυσοχοΐδη, η τρικυμία στο ΚΙΝΑΛ και η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ