• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 23:44

Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Το σχέδιο Τσίπρα για την ενδυνάμωση του ηγετικού του προφίλ με καταλύτη τις Πρέσπες

Στην εφαρμογή του σχεδίου που ο ίδιος περιέγραψε βαπτίζοντας καταλύτη των εξελίξεων τις “Πρέσπες”, προχωρά υπερβαίνοντας βήμα-βήμα τις δυσκολίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην εφαρμογή του σχεδίου που ο ίδιος περιέγραψε βαπτίζοντας καταλύτη των εξελίξεων τις “Πρέσπες”, προχωρά υπερβαίνοντας βήμα-βήμα τις δυσκολίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Η χθεσινή ημέρα έδειξε αναμφίβολα ότι ο πρωθυπουργός έχει χαράξει ρότα ενδυνάμωσης του ηγετικού του προφίλ μέσα από το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες και την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μέσα σε λίγα 24ωρα ο κ. Τσίπρας κατάφερε επί της ουσίας να ακυρώσει τα κακά σενάρια για την κυβέρνησή του και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες. Πόνταρε εξαρχής στο σενάριο των καθαρών λύσεων. Διαμήνυσε δημοσίως στον κυβερνητικό του εταίρο ότι αν παραιτηθεί από τον υπουργικό του θώκο θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όταν ο Πάνος Καμμένος το έπραξε, τον ευχαρίστησε για την τετραετή συμπόρευση, αφήνοντάς του -σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους- τον «αέρα» των πέντε βουλευτών για την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έκανε το αναμενόμενο άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς μέσω των Πρεσπών, καλώντας πρόσωπα και κόμματα να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου.

Είναι πασιφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου θα φέρει με διαφορά ελάχιστων ημερών στην βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι εκτός από τους ΑΝΕΛίτες βουλευτές και την Κατερίνα Παπακώστα θα δώσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης και ο Σπύρος Δανέλλης, παρότι η ηγεσία του Ποταμιού έχει δώσει αρνητική απάντηση και έχει δηλώσει ότι θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Θα προηγηθεί άγρια σύγκρουση στη βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει έτσι κι αλλιώς στο δίλημμα για την κατάθεση ή μη στη συνέχεια πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή άλλο τρόπο ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος που συμπεριλαμβάνει την προεκλογική περίοδο και εκτείνεται πέραν αυτής. Διότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να εδραιώσει ηγεμονικά χαρακτηριστικά στον χώρο της κεντροαριστεράς στοχεύει στην άμεση προσέγγιση των δυνάμεών του σε κάθε ευκαιρία. Την στιγμή για παράδειγμα που η Φώφη Γεννηματά καταγγέλλει επιχείρηση λεηλασίας του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιμένει στο άνοιγμα και μάλιστα δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει «χωρίς ηγεμονισμούς».

Ενδεικτική ήταν η ομιλία του χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα τις «Πρέσπες» παρουσία στελεχών από τον ευρύτερο και δη τον εκσυγχρονιστικό χώρο της κεντροαριστεράς. Εκεί λοιπόν ο πρωθυπουργός αφού υπερασπίστηκε σημείο-σημείο την συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να κλείσει την ομιλία του -την ίδια ημέρα της αποχώρησης του Π. Καμμένου- ρίχνοντας γέφυρες σε ευρύτερες δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης.

“Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος (σ.σ η αριστερά) θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης. Να συγκροτήσουμε, ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα:

Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της  σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας.”, τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην πραγματικότητα σε στοχευμένα εκλογικά κοινά λέγοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια στις πολιτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας:

“Με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καθολική πρόσβαση σε μια αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, στην διεύρυνση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής”.

Το πιθανό χρονοδιάγραμμα που φαίνεται ότι επιδιώκει να ακολουθήσει πιστά το Μέγαρο Μαξίμου αφορά στην προώθηση, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, διάφορων κοινωνικών μέτρων. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα αφοσιωθεί εφεξής στην ψήφιση νομοθετημάτων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση ενοικίου κα. Θα είναι άλλωστε η κοινωνική ατζέντα στην οποία η κυβέρνηση θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων κατά την προεκλογική περίοδο. Και πότε θα γίνουν οι εκλογές; “Όταν ο Τσίπρας επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο για εκείνον”, υποστηρίζει έμπειρο στέλεχος από αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο που πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός εφόσον εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και κυρώσει τις “Πρέσπες” θα επανεξετάσει όλα τα δεδομένα ζυγίζοντας καταρχάς τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους τρεις μήνες...

Send this to a friend