Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το σήμα Τσίπρα υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση από την Ηλεία για την «μάχη» των τάσεων εν όψει Συνεδρίου

Αποφασισμένος να στηρίξει σθεναρά το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος συμμετέχουν σε έναν… ακήρυχτο πόλεμο, διαφωνώντας για το ρόλο των «συμμάχων» εν όψει του κρίσιμου Συνεδρίου.

Αποφασισμένος να στηρίξει σθεναρά το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος συμμετέχουν σε έναν… ακήρυχτο πόλεμο, διαφωνώντας για το ρόλο των «συμμάχων» εν όψει του κρίσιμου Συνεδρίου.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που φρόντισε εγκαίρως να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επιλογών – που επικυρώθηκαν με τις ομόφωνες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής- θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη εκπροσώπησης της εκλογικής βάσης και των ισχυρών συμμαχιών στον προοδευτικό χώρο.

Παρότι, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ... ομνύουν στην επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, κρατούν διαφορετική στάση σιγοντάροντας τις αντιπαραθέσεις υπέρ της οριοθέτησης του χώρου με φόντο τις νέες εγγραφές μελών. Όπως προσθέτουν στελέχη της προεδρικής πλευράς ο σεβασμός των αποφάσεων θα κριθεί στην πράξη και ότι σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό πόλο δεν πρέπει να εμφανίζονται εμπόδια που αφυδατώνουν την κάθε προσπάθεια.

Αναταράξεις μετά το κείμενο που ήρθε στη δημοσιότητα – Τι απαντούν οι «53+»

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η ένταση που προκλήθηκε από κείμενο των «53+», που η τάση υποστηρίζει ότι δεν αφορά στο απόσταγμα μιας συλλογικής της απόφασης αλλά στην άποψη ενός και μόνο συντρόφου. Το ενδιαφέρον όμως σημείο της συζήτησης που εξελίσσεται στην Κουμουνδούρου και στις οργανώσεις είναι ότι η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συμμετέχουν στο Συνέδριο με ρόλο παρατηρητή: Δηλαδή δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου άρα και συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων.

Είναι πασιφανές ότι η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο όλες τις κατ' ιδίαν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που συνεχίζονται με αφορμή το Συνέδριο και τον στόχο ισχυροποίησης της κάθε τάσης. Έγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει άμεσα σαφείς απαντήσεις προσπερνώντας επί της ουσίας και τα αιτήματα που καταγράφονται για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι θα επιμείνει στην ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα πολιτική περίοδο προγραμματίζοντας νέο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός η Ηλεία, όπου θα περιοδεύσει την προσεχή Τρίτη και αφού προηγουμένως αποσαφηνίσει τις κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδιασμού του με τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας.

Αντιπαραθέσεις στο παρασκήνιο

Πολλά «περιστατικά» βέβαια δείχνουν τις έντονες διαφωνίες μεταξύ στελεχών και «συμμάχων» για την «διαδρομή» που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας. Άνθρωποι από την Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι ναι μεν στην διαδρομή αυτή θα υπάρξουν συμβιβασμοί και συναινέσεις αλλά δεν μπορεί να τίθενται εμπόδια στην λογική οριοθέτησης του χώρου από τους «μουσαφίρηδες». Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυμίζουν με νόημα ακόμη και δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι «τορπιλίζουν» το εγχείρημα και το κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης μπροστά στις μείζονες και ουσιαστικές προκλήσεις.

Για παράδειγμα τα περί μόλυνσης από την πασοκοποίηση ή τοξικότητας του Γιώργου Παπανδρέου την στιγμή του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στους πασοκογενείς, εντείνουν το κλίμα καχυποψίας και προκαλούν αναταράξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Κάποιοι μάλιστα δεν αποφεύγουν να κατηγορήσουν -επί του παρόντος στις κατ' ιδίαν συζητήσεις- κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της βουλής, Νίκο Βούτση και στελέχη από την τάση των 53+ ότι διατηρούν στην πραγματικότητα επιφυλάξεις και επιμέρους διαφωνίες για το ξεδίπλωμα της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος με την έλευση των «συμμάχων». Συμπληρώνοντας δε την επιχειρηματολογία τους κάνουν λόγο για την τάση κάποιων οργανώσεων να περνούν από τριπλό κόσκινο τις νέες εγγραφές, κρατώντας έτσι σε ...αναμονή και απόσταση τους άμεσα ενδιαφερόμενους από την «καρδιά» της ανασυγκρότησης.

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει το Συνέδριο η κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων, στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο, θα είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς έχει να κάνει με την συγκρότηση μηχανισμών και την επιδίωξη επικράτησης αυτών στην μετά το Συνέδριο εποχή. Πολλά στελέχη της προεδρικής πλευράς επιμένουν δε στην πρόταση εκλογής Προέδρου από την βάση, με την οποία διαφωνούν κορυφαία στελέχη του κόμματος. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται ευρύτερη από του Συνεδρίου «νομιμοποίηση» κι ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των προτάσεων θα συζητηθούν και θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν από το σώμα του Συνεδρίου.

Send this to a friend