Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor – Κώστας Παπαδόπουλος σε Τριαντάφυλλο: Μυρίζει το στόμα σου, φύγε από εδώ! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψήφισε πρόταση Τσίπρα για άρση της πατέντας στα εμβόλια covid 

Πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος τις πατέντες στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δείτε επίσης

Νέα εποχή με αλλαγή σελίδας για τον Ελλάκτωρα – Οι Ολλανδοί της Reggeborgh αναλαμβάνουν τον Όμιλο
Σεισμός τώρα στην Κρήτη – Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 74 χλμ
Οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και το κυριότερο η υπερψήφιση από το  Συμβουλίο της Ευρώπης  της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για άρση της πατέντας με το σκεπτικό ότι το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό επιβεβαιώνουν σύμφωνα με παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης την λογική πως όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να στραφούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Σημειωτέον πως το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία  (72 υπέρ, 16 κατά) τροπολογία της  Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ζητούσε από αυτό να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε  να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. Την ίδια ώρα απέρριπτε πρόταση των Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία  Νάσος Ηλιόπουλος με δήλωσή του σχολίασε πως “ο κ. Μητσοτάκης χλεύασε την πρόταση πολλών επιστημόνων που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων” και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε σχέση με όσα συμβαίνουν αναφορικά με το εμβόλιο  να αναλάβει σήμερα κιόλας “ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων”.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες.»
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν πως η επικαιρότητα της πρότασης Τσίπρα αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιριών παραγωγής των εμβολίων από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων. Επίσης, αναδεικνύουν μία ακόμη πτυχή του προβλήματος είναι που αφορά στην ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα εμβόλια, όχι μόνον στις χώρες της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Κι αυτό όχι μόνο για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού.
Η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε με επίσης  μεγάλη πλειοψηφία (99-10) την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.  Καλεί κράτη και ΕΕ «να (το) χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών”, βάσει του εξής σκεπτικού: «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «διαβατήριο εμβολιασμού» (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες). Τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό «αποτυχίας» παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερημένων δεύτερων δόσεων . Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων.»
Υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρόταση Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Dr Ghebreyesus,  υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: «Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα».
Την ίδια ώρα με αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ πως πιάστηκε να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα των ασθενών covid-19. Όπως τονίζει μετά τις αποκαλύψεις για τα διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και τις δυσλειτουργίες στον ΕΟΔΥ, άλλο ένα σκοτεινό κεφκάλαιο έρχεται να προστεθεί στις ύποπτες, παράτυπες και καταχρηστικές πρακτικές του Οργανισμού. Πρόκειται για την κατά παράβαση του νόμου συλλογή και απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών με covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Κι αυτό ενώ ήδη για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγκαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την υπόθεση Palantir.
Πάσχα 2021: Πιο νωρίς οι αποφάσεις και η… Ανάσταση – Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί
Δεν φοβούνται στο ΚΙΝΑΛ περαιτέρω διαρροή στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε για στάση Παπανδρέου και… βενιζελικών
Μήνυμα Μητσοτάκη: Σύντομα επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας
Φώφη Γεννηματά: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη
Διάγγελμα Μητσοτάκη ως την Πέμπτη μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το Πάσχα
Τσίπρας: Να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για κακοποίηση αθλητών στην ενόργανη γυμναστική