• Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου
  • 08:53

Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το σκληρό «πόκερ» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες κάλπες

Ώρα... αναθεώρησης

Σε σκληρό πόκερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε σκληρό πόκερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η πρώτη κρίσιμη φάση της ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη, με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Το πόκερ, ωστόσο, αφορά σε μία συγκεκριμένη διάταξη: Αυτή του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τις πρόωρες εκλογές. Η κίνηση της ΝΔ να ψηφίσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως παγιδεύει την κυβέρνηση κι έχει στόχο να «κάψει» τα σενάρια που κυκλοφορούν κατά καιρούς περί «δεξιάς παρένθεσης». Να προκληθούν, δηλαδή, εκλογές στις αρχές του 2020, με αφορμή μια ενδεχόμενη διαφωνία για εκλογή ΠτΔ.

Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές ήταν ούτως ή άλλως το σημείο στο οποίο συμπίπτουν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Όμως, με το να στηρίξει η ΝΔ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη δική της μοιάζει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά εξασφαλίζει ότι αποσυνδέονται οι πρόωρες εκλογές από την εκλογή ΠτΔ και ότι το ακριβές περιεχόμενο της διάταξης - το οποίο σε κάθε περίπτωση διαμορφώνεται από την επόμενη Βουλή - μπορεί να διαμορφωθεί από τη ΝΔ, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, εφόσον πράγματι μετά τις εκλογές η ΝΔ είναι κυβέρνηση και δη αυτοδύναμη. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει πως όσες διατάξεις ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους μπορούν ν' αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία στην επόμενη ή αντίστροφα. Δηλαδή, όσες συγκεντρώσουν τώρα 151 ψήφους, απαιτούν πλειοψηφία 180 βουλευτών στην επόμενη Βουλή για ν' αλλάξουν.

Δεδομένο είναι, άλλωστε, ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξι ψηφοφορίες στη Βουλή και εν συνεχεία εκλογή ΠτΔ από το λαό, με τη συγκεκριμένη πρόταση να συναντά αντιστάσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, προετοιμάζοντας την άμυνά της η κυβέρνηση και κατανοώντας τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η ΝΔ, αναμένεται να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της διάταξης από την επόμενη Βουλή και ότι σε κάθε περίπτωση οι κατευθύνσεις προς την αναθεώρησή της δίνονται από την τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου και δεν μπορούν ν' αλλάξουν στην επόμενη. Πρακτικά, δηλαδή, εάν ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα δεσμεύεται στην επόμενη Βουλή από αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και το παράδοξο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη... δική του πρόταση!

Send this to a friend