Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συμμαχίες χτίζει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα – Το μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια και ο ρόλος της Γαλλίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «στοίχημα» της… απόλυτης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων

Ένα στοίχημα που για να το πετύχει, πρέπει να έχει εξασφαλίσει την… απόλυτη συναίνεση και των 300 βουλευτών βάζει η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων.

Δείτε επίσης

Στο Νοσοκομείο ο Κώστας Βουτσάς
«Δεν θα κηδεύουμε όσους αποτεφρώνονται γιατί καύση σημαίνει εκμηδενισμός του ανθρώπου», λένε οι ιερείς Θηβών και Λεβαδείας

Μπορεί η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού να «έσπευσε» να «χαμηλώσει» τον πήχη, κατεβάζοντας τον στόχο στους 200 βουλευτές, ωστόσο ο κ. Θεοδωρικάκος λέγεται ότι επιμένει σταθερά στην υπέρβαση των τελευταίων εμποδίων προκειμένου να συμφωνήσουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση «επενδύει» στην πιθανή… απόλυτη συναίνεση, προκειμένου να διευκολύνει την στρατηγική στόχευση για την προώθηση θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε διαχρονικούς για τα κόμματα προβληματισμούς. Είναι επίσης πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αρχική «δυσκαμψία» επέλεξε στη συνέχεια να εισέλθει στην λογική της απομάκρυνσης των εμποδίων για την ψήφου των Αποδήμων με τρόπο που να προτείνει λύσεις συμβιβασμού και που δεν θα δημιουργεί συνθήκες πολιτικής απομόνωσης της Κουμουνδούρου. Το ΚΚΕ εμφανίστηκε με ρόλο ρυθμιστή, ενώ το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε εξαρχής στον διάλογο με συγκεκριμένη πρόταση και διάθεση συναίνεσης. Αρνητική στάση φαίνεται πάντως ότι θα κρατήσει μέχρι τέλους το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει αλλαγή πλεύσης όταν παρουσιαστεί επισήμως το νομοσχέδιο.

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας για τη ψήφο των αποδήμων

Το «κουβάρι» αρχίζει πλέον να «ξετυλίγεται» και να αποκαλύπτει τις πραγματικές «κόκκινες κλωστές» των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, βάση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Επιτροπή, αποτελούν τέσσερα σημεία:

ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, που ψηφίζουν εντός της χώρας.

-Οι απόδημοι θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, θα αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας των κομμάτων και σε αυτό θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.

Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.). Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση «υποχώρησε» στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, ικανοποιώντας έναν από τους όρους που είχε θέσει το ΚΚΕ, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι «παρατηρητικοί» θυμούνται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει το «τανγκό της οπισθοχώρησης» όσον αφορά στην επιστολική ψήφο, μιλώντας στον Ant1.

-Προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου, είναι από τα τελευταία 35 χρόνια, να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αποκλείει την συμφωνία

Η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις την τελική διαμόρφωση του κυβερνητικού μπούσουλα» , αλλά δεν αποκλείει την συμφωνία. Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «φώτισε» περαιτέρω ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μετά την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

-Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.

-Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας  για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

Πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα- κάποιων 24ώρων- την σύνταξη του νομοσχεδίου- και αυτό γιατί το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διασχίσει στην… ώρα που πρέπει, την απόσταση με τα αναγκαία βήματα για την ψήφο των Αποδήμων, την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Συμμαχίες χτίζει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα – Το μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια και ο ρόλος της Γαλλίας
Γεραπετρίτης: Μόνη κερδισμένη διπλωματικά η Ελλάδα από την ένταση στην Αν. Μεσόγειο
ΥΠΕΝ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευθύνες του για Μάνδρα και Μάτι δεν θα ξεπλυθούν με απαράδεκτους συμψηφισμούς
Δένδιας από το Ισραήλ: Επικίνδυνη για όλες τις χώρες της Μεσογείου η παραβατικότητα της Τουρκίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα
Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή Δένδια και Παναγιωτόπουλου