Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το στοίχημα της μεγάλης εκδήλωσης στο Τάε Κβο Ντο και της προοδευτικής συμμαχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ

«ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ» Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Μεγάλη πρόκληση και δυναμική αφετηρία για την συγκρότηση της “προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ” αποτελεί εκ των προτέρων για το κυβερνών κόμμα η “κλειδωμένη” για τις 27 Μάρτη εκδήλωση-συνάντηση στο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, όπου θα παρουσιαστεί το “μανιφέστο” των ευρωεκλογών και το δεύτερο “κύμα” των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Μεγάλη πρόκληση και δυναμική αφετηρία για την συγκρότηση της “προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ” αποτελεί εκ των προτέρων για το κυβερνών κόμμα η “κλειδωμένη” για τις 27 Μάρτη εκδήλωση-συνάντηση στο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, όπου θα παρουσιαστεί το “μανιφέστο” των ευρωεκλογών και το δεύτερο “κύμα” των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Μετά τα πρώτα “δείγματα γραφής” για τις “γέφυρες” που αναζητεί και τους “ομόκεντρους κύκλους” που θέλει να διαμορφώσει προς τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανάβει το “πράσινο φως” για να στηρίξουν οι βασικοί της “παίκτες” το εγχείρημα για την συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών με “μαζικά χαρακτηριστικά”. Η εκδήλωση-συνάντηση είναι έτσι, μια προγραμματισμένη “ευκαιρία” για το “σήμα” της εκκίνησης. Οι διοργανωτές επιδιώκουν σαφώς μια “δυνατή εικόνα” από την μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και προσβλέπουν στην αξιοποίησή της για το “πέρασμα” στις τοπικές κοινωνίες πανελλαδικά.

Η λέξη-κλειδί για την οργάνωση του “στοιχήματος” είναι η “αυτοοργάνωση”. Σύμφωνα με πληροφορίες η λέξη ακούστηκε ουκ ολίγες φορές στην χθεσινή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπων Κινήσεων και προσωπικοτήτων. Το μήνυμα της αυτοοργάνωσης παραπέμπει σε εκστρατεία στελεχών ανά την Ελλάδα από την επομένη της εκδήλωσης στο Τάε Κβο Ντο, με στόχο να εμπλακούν στην υπόθεση της προοδευτικής συμμαχίας που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες του προοδευτικού χώρου.

Το στοίχημα της αυτοοργάνωσης, που έδωσαν και πέτυχαν στελέχη υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου διαμορφώνοντας συνθήκες πλατιάς απήχησης του ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα του βήματα στην κοινωνία, είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση. Σηματοδοτεί ωστόσο για τους γνωρίζοντες το άνοιγμα του ... μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας με ορίζοντα που υπερβαίνει τις ευρωεκλογές.

Την “αυτοοργάνωση” θα καθοδηγηθεί “πλατιά εκλογική επιτροπή” που θα αναλάβει δράση, αφού “νομιμοποιηθεί” πολιτικά στην συνάντηση της 27ης Μάρτη. Όπως αναφέρουν στελέχη που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση προετοιμασίας της εκδήλωσης, την 27η Μάρτη θα δει το φως η διακήρυξη των ευρωεκλογών και ο “Οδικός Χάρτης” της προοδευτικής συμμαχίας. Έχει ενδιαφέρον ότι τα στελέχη αυτά υπογραμμίζουν την “μεγάλη αναγκαιότητα της συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της περιφέρειας” και συμπληρώνουν ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, “το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά, και να εμπλέξει προοδευτικούς πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας”.

Που σημαίνει ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις σε όλους τους νομούς της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθούν πυρήνες που θα μετεξελιχθούν σύμφωνα με το στοίχημα σε ομόκεντρους κύκλους.

Ενδεικτική της σύνθεσης των στελεχών που συμβάλουν στο ξεκίνημα του εγχειρήματος είναι η ανθρωπογεωγραφία στην χθεσινή συνάντηση: αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, τα μέλη της Π.Γ. Ε. Καλαμαρά, Π. Λάμπρου, Α. Κοτσακά, Κ. Κνήτου, Ν. Σκορίνη, Ρ. Σβίγκου, τους υπουργούς Χ. Βερναρδάκη και Χ. Σπίρτζη με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, καθώς και με τις προσωπικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας, αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι: Αλεξάκης Μανόλης (Γέφυρα) Βαλντέν Σωτήρης (Γέφυρα), Βούρδας Θάνος, Γιαννόπουλος Αναστάσιος-Ιωάννης (PES Activists), Γκίβαλος Μενέλαος (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Καραγιάννη Τάνια, Καραχάλιος Κωνσταντίνος (Γ.Γ. Πράττω), Καρκούλια Ζωή, Κορμάς Τάκης, Κουτσονάσιος Χρήστος (Π. Γ. Πράττω), Μαχαίρας Χρήστος (Γέφυρα), Μπίστης Νίκος (Γέφυρα), Μπιτάκος Γιώργος, Ντριβάλας Οδυσσέας (Πράττω), Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Παναγιώτου Παναγιώτης (Γέφυρα), Παπαθανασίου Θανάσης (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Ραγκούσης Γιάννης, Ρώσσης Λάμπρος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Τσαλδάρης Θανάσης (PES Activists), Χαρωνίτης Ιωάννης, καθώς και ο υφυπουργός Μωραΐτης Θάνος.

“Πρώτος σταθμός της συμμαχίας, αποτελούν οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Κατά κοινή παραδοχή, αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να απομονωθούν οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις, αλλά και να προωθηθεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας”, αναφέρεται τέλος στο κείμενο-κάλεσμα των συμμετεχόντων στην συνάντηση.

Send this to a friend