Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το σχέδιο Τσίπρα για την πολιτική ανάκαμψη με περιοδείες ανά την Ελλάδα

Πρεμιέρα από την Κοζάνη των Συνεδρίων ανά την Ελλάδα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της «καθόδου» στις τοπικές κοινωνίες με στόχο την αλλαγή του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου πήρε εντολή από τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τον κύκλο των Συνεδρίων, την προετοιμασία των οποίων έχουν αναλάβει από κοινού κυβερνητικά και κομματικά στελέχη με πασιφανή επιδίωξη το «ζέσταμα» των προσδοκιών για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η δε επιλογή για την πρεμιέρα της Κοζάνης δεν ήταν τυχαία. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τον περασμένο Μάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη με τον οποίο παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη μίλησαν αναλυτικά για το αναπτυξιακό πλάνο και τις συγκεκριμένες δυνατότητες στην περιοχή. Μάλιστα μετά την συνάντηση, το γραφείο του πρωθυπουργού είχε επισημάνει την δέσμευσή του για την άμεση μετάβασή του στην Κοζάνη για να εγκαινιάσει το 1ο Συνέδριο υποστηρίζοντας εμφατικά ότι: «Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, το οποίο θα καθιστά την Δυτική Μακεδονία ως την ενεργειακή καρδιά της χώρας, μια περιοχή ελκυστική για επενδύσεις, στην οποία παράλληλα θα δοθούν ειδικά κίνητρα που μεταξύ άλλων, θα αφορούν και την παροχή φθηνότερης ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Εκείνη η συνάντηση στο Μαξίμου - αξίζει να σημειωθεί - είχε γίνει στην σκιά του αναβρασμού που προκάλεσε στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας η συζήτηση για την συμφωνία με τους δανειστές για τη ΔΕΗ – γι’ αυτό και στην ατζέντα της αναλυτικής κουβέντας στο Μαξίμου ήταν ψηλά η ενημέρωση των τοπικών παραγόντων από τους κυβερνητικούς για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη. Τότε λοιπόν ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, Θ. Καρυπίδη πρότεινε να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι ΣΔΙΤ που είναι για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «απαγορευμένη ζώνη» (κάτι που αποδείχθηκε και από την ρητορική που ακολούθησαν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη κατά την πρόσφατη τρικυμία από την πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα των Δήμων) εκτιμάται κατά την κυβέρνηση ωστόσο ότι μπορεί να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής. Για να αποφευχθούν λοιπόν αντιδράσεις από δυνάμεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπεραμύνονται της ανάγκης ενίσχυσης του Δημοσίου, το Μαξίμου ανακοίνωσε κατά την συνάντηση προετοιμασίας του δρόμου προς τις Συμπράξεις στην ενεργειακή περιοχή ότι μεταξύ άλλων με την συμφωνία με τους εταίρους: «Αποτράπηκε πάντως το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, που αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα κατέληγε να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την εταιρία όσο όμως και για τους καταναλωτές». Κατέστη δυνατόν να διατηρηθούν και να προστατευτούν από ενδεχόμενη πώληση, οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ και να προστατευτεί στο ακέραιο το δημόσιο συμφέρον».

Οι πληροφορίες λένε ότι το Μαξίμου θα επιχειρήσει με το Συνέδριο στην Κοζάνη να πετύχει καταρχάς την Σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση και να «πάρει το κλίμα» στην τοπική κοινωνία - κάτι που θέλει να επαναλάβει και στις άλλες περιφέρειες της χώρα με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η αλλαγή του αρνητικού πολιτικού κλίματος θεωρείται βέβαιον και αποτυπώνεται στις κλειστές συσκέψεις ότι δεν μπορεί να συμβεί μόνο με τις συνθήκες πόλωσης και σύγκρουσης με την αντιπολίτευση. Πρέπει και γρήγορα - λένε κυβερνητικά στελέχη - να πιάσουμε το νήμα με την κοινωνία και να αποδείξουμε ότι έχουμε σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση. Έτσι έχουν προγραμματίσει μέσα στον Ιούλη υπουργοί και στελέχη της Κουμουνδούρου με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνο Ρήγα να κάνουν εξορμήσεις στην περιφέρεια και να προσπαθήσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και δη των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων με την «προβολή» θετικών εικόνων για το μέλλον...

Κεντρικός «σταθμός» των περιοδειών και των Παραγωγικών Συνεδρίων θα είναι όπως επιδιώκουν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβρη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της χώρας. Έχει άλλωστε δεσμευτεί με δημόσια παρέμβασή του ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου, ρίχνοντας το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με δικές τους προτάσεις. Το σχετικό κάλεσμα - για προοδευτική διακυβέρνηση - από τον Αλέξη Τσίπρα με βασικό αποδέκτη το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν κατά τους γνωρίζοντες μέρος του ίδιου σχεδίου...

Send this to a friend