• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 20:11

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν

Στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Η ατζέντα του «Σουλτάνου»

Ο Ερντογάν προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος μετά την εκλογική του νίκη. Και η τουρκική διπλωματία φρόντισε να του δώσει ένα ακόμη χαρτί. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων της της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Παρότι το σωματείο που διεκδικεί τον όρο τουρκική για να εκφράζει και να χαρακτηρίζει τη μειονότητα προσέφυγε και κέρδισε τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει και το θέμα των 8 πραξικοπηματιών, όπως τους κατηγορεί. Ίσως η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να διευκρινίσουν οι δύο ηγέτες τις ακριβώς έχουν πει στα μεταξύ τους τηλεφωνήματα. Γιατί, η πλευρά Ερντογάν, συνεχίζει να διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να στείλει πίσω στην Τουρκία τους στρατιωτικούς που δραπέτευσαν βρίσκοντας καταφύγιο στη χώρα μας.

Send this to a friend