• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 19:07

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τόμας Βίζερ: Από την αποθέωση Τσίπρα στη... «σταύρωση», μία συνέντευξη δρόμος!

Η νέα δήλωση του Τόμας Βίζερ ότι το πραγματικό κόστος της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν πολύ παραπάνω από τα 100 δις ευρώ που είχε εκτιμηθεί αρχικά από Ευρωπαίους παράγοντες και φτάνει, ενδεχομένως, ακόμη και τα 200 δις ευρώ φέρνει ξανά σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ακόμη και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος, ακόμη και σήμερα και παρά την παραδοχή του για «αυταπάτες», εξακολουθεί να υποστηρίζει το ορθόν των πολιτικών εκείνης της περιόδου.

Κυρίως καταρρίπτει το επιχείρημα περί αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και μάχης κατά της λιτότητας απέναντι στα «θηρία» της Ευρώπης και το ΔΝΤ και εξηγεί εν πολλοίς το πισωγύρισμα της οικονομίας και την παράταση της ύφεσης. Πολλώ δε μάλλον, την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε στα capital controls - που ισχύουν κανονικά μέχρι σήμερα - και το φόβο για τα επικείμενα stress tests και το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησής τους. Κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση για λόγους πρακτικούς και συμβολικούς.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του Euro Working Group σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε... αποθεώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία του και για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο και ιδίως με το τρίτο, το οποίο αποτελεί «δημιούργημα» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όμως, η προηγούμενη αυτή εκτίμηση του Τόμας Βίζερ δεν στάθηκε εμπόδιο για τον ίδιο προκειμένου να «καρφώσει» στην επίμαχη συνέντευξή του την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρακτικά τον Γιάνη Βαρουφάκη για το κόστος αυτής της «περήφανης» - όπως την έχει ονομάσει ο Αλέξης Τσίπρας - διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η χώρα βρέθηκε πιο κοντά στο Grexit τότε, παρά το 2012, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το είχε προτείνει με κάθε επισημότητα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιχειρώντας μάλιστα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη τότε, γιατί οι εξελίξεις ήταν καταστροφικές για την οικονομία και πώς προσδιορίζει το κόστος αυτό σε 200 δις ευρώ («τα διπλά», λέει στη συνέντευξή του, συγκρίνοντας τη δική του εκτίμηση με αυτές συναδέλφων του αξιωματούχων) σημειώνει ότι ήταν «η γενικότερη οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών και τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες». Επιβεβαιώνοντας πλήρως - και δυστυχώς για την κυβέρνηση - τις αιτιάσεις που κατά καιρούς δέχεται από την αντιπολίτευση για τα ίδια ακριβώς ζητήματα και για το... όνειρο της «καθαρής» εξόδου, το οποίο θολώνει επικίνδυνα.

Send this to a friend