• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 11:33

Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Το βέρτιγκο Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, το «φάουλ» με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και τα σενάρια για τη στάση του

Του Πάνου... τα καμώματα!

«Ο Καμμένος είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής». Η αποστροφή αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα… καμώματα του υπουργού Άμυνας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο Καμμένος είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής». Η αποστροφή αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα… καμώματα του υπουργού Άμυνας αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μετά από ατελείωτα μπρος-πίσω από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, τα οποία έχουν σκόπιμα θολώσει την εικόνα ως προς τη στάση που θα κρατήσει όταν η συμφωνία έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει τι ακριβώς θα πράξει ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. Ούτε καν τα στελέχη του, τα οποία προειδοποίησε μέσω «συμφωνίας» που, κατά τον ίδιο, φέρεται να έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τυχόν βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στην κομματική γραμμή.

Τούτο δείχνει ξεκάθαρα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως ο κ. Καμμένος φοβάται πράγματι τη διάσπαση του κόμματός του και δεν είναι μόνον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος «ύποπτος» να ψηφίσει τη συμφωνία, όπως διαδίδουν συνεργάτες του υπουργού Άμυνας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σε συνεργασία πράγματι ή όχι με τον πρωθυπουργό, επιδιώκει να ροκανίσει το χρόνο να και να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο κυβερνητικό του πόστο, παρά τα όσα δημοσίως λέει πως θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από πρόσφατη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία «χωρίς βιασύνη», καθώς πρώτα θέλει να μελετήσει τα τελικά κείμενα που θα περάσουν - έως τις 15 Ιανουαρίου - από την πΓΔΜ.

Το να αποχωρήσουν, άλλωστε, ο κ. Καμμένος και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από τις υπουργικές τους θέσεις, να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση συνιστά από μόνο του ένα πολιτικό παράδοξο, το οποίο ενδέχεται να «πληρώσουν» στις εκλογές, εάν μετά απ' όλα αυτά δεν καρποφορήσει πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση. Η πίεση την οποία δέχονται, άλλωστε, οι ΑΝΕΛ φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου σε όλες κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και δείχνουν να μένουν εκτός Βουλής, ενώ και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερο η ετερόκλητη συνεργασία με τον κ. Καμμένο. Το ίδιο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ιστορία γράφει πως συνεργάζονται ήδη τέσσερα χρόνια...

Μία ακόμη από τις ντρίπλες που επιχείρησε ο κ. Καμμένος με αφορμή το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στους νεολαίους των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ κι εκεί ο Προκόπης Παυλόπουλος να την μπλοκάρει. Πρόκειται, ωστόσο, για έναν ισχυρισμό κενό περιεχομένου, ο οποίος - ακόμη χειρότερα εάν αυτό ισχύει - μαρτυρά άγνοια για τη λειτουργία των θεσμών, αφού ο ΠτΔ δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία. Η μόνη αρμοδιότητα που του δίνει το Σύνταγμα είναι να αναπέμπει ψηφισμένα νομοσχέδια, όχι όμως και διεθνείς συνθήκες ή συμφωνίες, οι οποίες έχουν αυξημένη τυπική ισχύ βάσει του ίδιου του Συντάγματος...

Send this to a friend