Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Πυρ και μανία» με τη ΝΔ ο Τσακαλώτος: Δεν σας νοιάζει τίποτα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας, ποντάρετε στην καταστροφή!

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν σας νοιάζει τίποτα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας, ποντάρετε στην καταστροφή».

«Δεν περίμενα ότι θα σπεκουλάρετε και στις τράπεζες», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, που επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισημία στο τι προτείνει η κυβέρνηση, δεν μειώνονται οι συντάξεις και θα νομοθετήσουμε κομμάτι των αντίμετρων ύψους 800 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα, κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει την «καταστροφολογία» σχετικά με τις τράπεζες, ενώ επικαλέστηκε τον ιστορικό Γιώργο Μαυρογορδάτο και τις αναφορές που κάνει στην κριτική που ασκούσε η τότε Δεξιά στον Ελευθέριο Βενιζέλο μεταξύ των οποίων και σχόλια όπως «ας πάει στο διάολο η χώρα, εμείς δεν θέλουμε τον Βενιζέλο». «Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα βγούμε στις αγορές» προτρέποντας την ΝΔ να μην «επενδύσει» ακόμα μία φορά στην πρόβλεψη για αποτυχία εξόδου στις αγορές. Οι επενδυτές βλέπουν την βελτίωση της εικόνας των τραπεζών. Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θύμισε ότι τέσσερα χρόνια πριν το επιτόκιο ήταν στα 9,08, ενώ σήμερα στα 4,3 και μειώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στους οικονομικούς δείκτες τονίζοντας τις προς τα πάνω αναθεωρήσεις των προβλέψεων, τη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests, ενώ μειώνεται το ELA, καθώς επιστρέφουν οι καταθέσεις. «Αυτό βλέπουν οι επενδυτές» παρατήρησε ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχώς παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών, την Κεντρική Τράπεζα και το ΤΧΣ.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε έντονα το πρόγραμμα της ΝΔ όπως αυτό διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι «δεν πείστηκα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ βγαίνει». Προειδοποίησε την ΝΔ ότι «αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί δεν θα έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις» παρατηρώντας ότι για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της η ΝΔ ουσιαστικά ζητά και μείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε «περήφανος που καταθέτουμε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια» επισημαίνοντας την προσπάθεια για δόμηση κοινωνικού κράτους με χρήση του όποιου δημοσιονομικού χώρου δημιουργείται παράλληλα με τα μέτρα για την ανάπτυξη.

Send this to a friend