Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Άλλα λένε μέσα, άλλα λένε έξω: Ο Τσακαλώτος, ο Γεωργίου και η διπλή γλώσσα της κυβέρνησης

Τη γνωστή τακτική της να απευθύνεται με διαφορετικό λόγο στο εξωτερικό και το εσωτερικό ακροατήριο συνεχίζει η κυβέρνηση.

Τη σκυτάλη μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit και με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου, έσπευσε να δηλώσει πως «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν και επ' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση».

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ασφαλώς είχε συγκεκριμένο σκοπό: να καθησυχάσει τους δανειστές, αφού η υπόθεση Γεωργίου είχε συζητηθεί στο Eurogroup και αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης η διευθέτηση της δικαστικής περιπέτειας του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Την ίδια στιγμή, με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί την αξιοπιστία της και η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα στην εν λόγω υπόθεση, όσο κι αν στο εσωτερικό είναι γνωστό πως η υπόθεση Γεωργίου και οι συνεχείς δικαστικές διενέξεις συνδέονται με πολιτικές επιλογές και κυρίως τα «υπόγεια» ρεύματα μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική δεξιά, προκειμένου να βγει από το κάδρο των ευθυνών για το έλλειμμα και το χρέος που οδήγησαν στα μνημόνια η διακυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009).

Στην ίδια συνέντευξη είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσακαλώτος σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρόσφατη καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ύστερα από την αναίρεση που άσκησε κατά του απαλλακτικού βουλεύματος η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν αφορά την κατάρτιση και επικύρωση των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, αλλά, όπως είπε, ένα ήσσονος σημασία ζήτημα που δεν αφορούσε στη διαδικασία.

Το τελευταίο αποτελεί κλειδί για τις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών, καθώς στις Βρυξέλλες και κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχει κατ' επανάληψη ακουστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αμφισβητεί, μέσω της υπόθεσης Γεωργίου, τα στατιστικά στοιχεία που η ίδια αποστέλλει στους θεσμούς και πάνω στα οποία βασίζονται οι παραδοχές του προγράμματος - πόσω μάλλον όταν η ΕΛΣΤΑΤ μετατράπηκε από μία υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών σε Ανεξάρτητη Αρχή, ακριβώς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα και στα στοιχεία που κατά καιρούς εκδίδονται για την ελληνική οικονομία. Μία από τις «πληγές», άλλωστε που οδήγησε την περίοδο 2009-2010 στα μνημόνια ήταν ότι το έλλειμμα του 2009 ξεκίνησε από το 2% και έφτασε στο ιλιγγιώδες 15,4%...

Σε ό, τι αφορά στην τακτική της κυβέρνησης να λέει άλλα στους «έξω» και άλλα στους «μέσα», δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ίδιο συνέβη, για παράδειγμα, με το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, «βαφτίστηκε» στο εσωτερικό ως «13η σύνταξη». Αλλά μετά τις αντιδράσεις των θεσμών διευκρινίστηκε - προς τα έξω - ότι αποτελεί ένα έκτακτο εφάπαξ βοήθημα...

Κατά τον ίδιο τρόπο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η τακτική αυτή θα γίνεται όλο και πιο εμφανής, αφού η κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να «χαϊδέψει» αυτιά στο εσωτερικό, προκειμένου να ανακτήσει την επαφή της με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα να πολώσει το κλίμα απέναντι στην αντιπολίτευση. Η έναρξη, ωστόσο, της τρίτης αξιολόγησης το φθινόπωρο και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ιδιαίτερα μέσα από το πρίσμα των οριστικών αποφάσεων για το ρόλο του ΔΝΤ και την πορεία προς τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, δημιουργεί την ανάγκη για προσεκτικές και ήπιες προσεγγίσεις και εγκατάλειψη της «επαναστατικής» γραμμής απέναντι στους θεσμούς.