Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσακαλώτος για το 2015: «Νικηθήκαμε, ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε»

Μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι ο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε τα σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι ο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε τα σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών: «Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά από τις εκλογές του 2015 πίστευε ότι η Γερμανία λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα άναβε το πράσινο φως και στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια είπε: «Νικηθήκαμε» και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.

«Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε» απάντησε σε ερώτηση για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το Ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π.

ΜΕ το γνωστό τρόπο του πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε και τον Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Με φόντο τις απίστευτες προβλέψεις τότε στελεχών για… πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όταν  ρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι». «Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» απάντησε, για να αναπτύξει στη συνέχεια ένα σκεπτικό, όπου παραλληλίζοντας την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης και πώς τελικά επηρέασε αυτή όλα τα αριστερά κόμματα, εκτίμησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 (εννοώντας προφανώς αν έπεφτε από την κυβέρνηση), θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Send this to a friend