Αθήνα

8 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Γιατί επέσπευσε τις ανακοινώσεις για το μέρισμα

O Tσίπρας μοιράζει χρήμα και υποσχέσεις για να αλλάξει την ατζέντα

Με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να γυρίσει το κλίμα, καθώς η προσπάθεια να δημιουργήσει θετική ατζέντα δεν στέφθηκε έως σήμερα από επιτυχία.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αντιθέτως, οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά πιέζουν ακόμη περισσότερο το Μαξίμου, δεδομένου ότι ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του για διείσδυση στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε έτσι νωρίτερα από το αναμενόμενο το χαρτί του κοινωνικού μερίσματος, έχοντας την κατ' αρχήν συμφωνία των δανειστών. Μάλιστα, το ποσό της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα είναι το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, όμως αφενός στο σύνολό του προέρχεται από την υπερφορολόγηση. Αφετέρου τόσο η επιστροφή των παράνομων κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους συνταξιούχους όσο και η ενίσχυση προς τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στην πράξη δεν αποτελούν παροχές.

Η σπουδή μάλιστα του πρωθυπουργού να... μοιράσει χρήμα με το μέρισμα σε 3,4 εκατ. πολίτες ωθεί αρκετούς στη σκέψη ότι πρόκειται για προεκλογικές παροχές, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα που θυμίζει πράγματι προεκλογική περίοδο αγνώστου διάρκειας.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει το απόγευμα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα αναφερθεί γενικότερα στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ανακοινώσεις του, ωστόσο, πέραν της πολιτικής στόχευσης, δεν θεωρείται τυχαίο π.χ. ότι συμπίπτουν με τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, εν μέσω αντιδράσεων από κοινωνικά κινήματα και αναστάτωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν το αργότερο έως το τέλος του μήνα, όπως έχουν απαιτήσει οι δανειστές, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Send this to a friend