Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπρας-Έρντογαν: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι 8 Τούρκοι, οι «ανοησίες» Κοτζιά & τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν στις Βρυξέλλες (15.30' ώρα Ελλάδος), ωστόσο από αυτήν η ελληνική πλευρά στην πραγματικότητα δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες. Τούτο κυρίως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς από τη δική της πλευρά η Αθήνα θα θέσει, μέσω του πρωθυπουργού, το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έδειξε ο Νίκος Κοτζιάς, με μια πολύ σκληρή δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «ανοησίες» όσα λέγονται από την πλευρά της Άγκυρας περί κατασκοπείας: «Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.

Με τον ίδιο τρόπο έθεσε το ζήτημα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της. Και μάλιστα, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πληγή που καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών». Το θέμα τέθηκε, επίσης, στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, στην οποία συμμετείχε και ο Πάνος Καμμένος.

Από την τουρκική πλευρά, δεν αποκλείεται να τεθεί επισήμως πλέον ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους, οι οποίοι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι στην Ελλάδα, λόγω της παρέλευσης του 18μήνου. Η θέση Τσίπρα, σ' αυτήν την περίπτωση, αναμένεται να είναι η πάγια θέση που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν: ότι, δηλαδή, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά για τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία κι έτσι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αφορούν στην πΓΔΜ τελεί ασφαλώς υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων που βάζει η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο για πολλούς δημιουργεί τετελεσμένα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη σημερινή αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, με ενθουσιώδη τρόπο, έσπευσε από τις Βρυξέλλες να τουϊτάρει πως «η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αποτελεί από σήμερα μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ».

Send this to a friend