• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 05:07

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπρας για τους Έλληνες στρατιωτικούς: Ο Ερντογάν δε μου έχει ζητήσει ανταλλαγή με τους 8, αλλά έχει εννοηθεί

Tο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και της παραμονής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης, θίχτηκε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα ανταλλαγής από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, "αν και στις δηλώσεις του το αφήνει αν εννοηθεί".

Τι είπε ο πρωθυπουργός

«Δεν είπα ποτέ στον Ερντογάν ότι θα επιστραφούν οι οκτώ»

Στο σημείο αυτό, η συζήτηση άλλαξε αντικείμενο και στράφηκε στα ελληνοτουρκικά. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε να αλλάξει μετά τις εκλογές ο Ερντογάν και να μειώσει την επιθετική πολιτική του.

«Χρειάστηκε μεγάλη ψυχραιμία για να αποφύγουμε το επεισόδιο σε πολλές περιπτώσεις. Η Τουρκία είναι μία σεβαστή δύναμη και κρίσιμη στην περιοχή μας.

Δεν θα μπορούσα να έχω υποσχεθεί την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Δεν ξέρω τι λεει ο κ. Ερντογάν, αλλά εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Του είπα ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, θα είναι οι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δικαιο. Αν ο κ. Ερντογάν επέμενε, γιατί δεν μου το έθεσε ευθέως; Σε μένα; Μήπως αυτό είναι ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία ένταση απέναντι σε ένα φιλικό κράτος, για εσωτερική κατανάλωση;

Την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την έχουμε αναδείξει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε κάνει τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Δεν μου έχει ζητήσει ευθέως την ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο. Το αφήνει όμως να εννοηθεί με τις δηλώσεις του.

Ακόμα και όταν διαφωνώ και δεν είναι λίγες οι φορές, οφείλω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης να τις σέβομαι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειριστεί και αυτό το θέμα.

Send this to a friend