Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Τσίπρας σε ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα είναι χώρα που παρά τις δυσκολίες αγωνίζεται για την επίλυση των διαφορών και τη σταθερότητα

Παρέμβαση για τα εθνικά ζητήματα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε τόσο στο διάλογο με τη Ρωσία και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, όσο στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι: "Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση διεθνών διαφορών και τη προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτή τη κατεύθυνση, συνεπώς θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι και θα παραμείνει σταθερή".

Παράλληλα υπογράμμισε πως "ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο".

Συμπλήρωσε δε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες, αγωνίζεται για την επίλυση των διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της. Με τη διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία, παρ’όλες τις δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ονοματολογικού και στηρίζει ενεργά την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων" και συνέχισε: "Το ΝΑΤΟ μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του και αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών. Αλλά ούτε εκεί μιλάμε εκ τους ασφαλούς, καθώς παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είμαστε από τους λίγους που τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ".

Send this to a friend