Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: «Φρίκη» στο Διαφάνι – Ο Βόσκαρης βιάζει την Σοφούλα με εξευτελιστικό τρόπο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κινητικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σχέδιο του Τσίπρα

Αν σε κάτι συμφωνούν άπαντες στην Κουμουνδούρου, αυτό δεν είναι άλλο από την διαπίστωση πως τουλάχιστον ως το τέλος της άνοιξης, συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να γίνει. Η πανδημία ακύρωσε τον περσινό σχεδιασμό για συνέδριο τον Μάιο του 2020 και ανέστειλε επ’ αόριστον τον προγραμματισμό για διεξαγωγή του εντός του 2021.

Επομένως το ερώτημα που τίθεται σε όσους δεν γνωρίζουν  καλά τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι: Γιατί  τόση κινητικότητα και τόσο μεγάλη “φασαρία” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την δημιουργία τάσεων και ρευμάτων ιδεών αφού εκ των πραγμάτων το Συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα;

Γιατί τώρα νέες τάσεις;

Η απάντηση βρίσκεται εν πολλοίς στο γεγονός πως τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν εκλογές στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών. Η σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την σύνθεση του Συνεδρίου και οπωσδήποτε το ποιοι θα συμμετάσχουν στην Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο με τη συμμετοχή των νέων μελών των ΝΕ, της κοινοβουλευτικής ομάδας, της ευρωομάδας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Δηλαδή σε μία Συνδιάσκεψη που έχοντας την μορφή ενός μικρού Συνεδρίου θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πάρει πολιτικές αποφάσεις και εκ των πραγμάτων θα φανερώσει και τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην Κουμουνδούρου.
Επομένως, η εμφάνιση τόσο της τάσης “Ομπρέλα” όσο και του Ρεύματος Ιδεών “ΡΕΝΕ” το τελευταίο δεκαήμερο εντάσσεται -κατά τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του χώρου- σε μία προσπάθεια προβολής των θέσεών τους και καταγραφής δυνάμεων πριν από τις εκλογές των νέων νομαρχιακών οργανώσεων. Που επί της ουσίας θα είναι μία “πρόβα” συνεδρίου΄.
Η λειτουργία τάσεων ή συνιστωσών δεν είναι κάτι καινούργιο στον ΣΥΡΙΖΑ που παραδοσιακά λειτουργούσε με επιμέρους τάσεις στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα η περίφημη Αριστερή Πλατφόρμα υπό τον Π. Λαφαζάνη, επί πολλά χρόνια εκφραζόταν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και μετέπειτα της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας από το Αριστερό Ρεύμα, έναντι των παλιών “προεδρικών” και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Η αποχώρηση των “λαφαζανικών” από τον ΣΥΡΙΖΑ με την διάσπαση τον Αύγουστο του 2015 βοήθησε στην ανάδειξη της ομάδας των “53” που τώρα βρίσκουν πιο επίσημη έκφραση στην τάση “Ομπρέλα”. Όλα αυτά που θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς, προκαλούν ωστόσο προβληματισμό στους ψηφοφόρους του που δεν έχουν κομματικούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θεωρούν ότι το κύριο μέλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι η αποχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η συγκρότηση μίας προοδευτικής διακυβέρνησης με κύριο πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κίνηση Μελών ή Προεδρικοί

Αυτήν την στιγμή η πλειοψηφική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η λεγόμενη προεδρική τάση που εκφράζεται από την Κίνηση Μελών.  Η Κϊνηση Μελών ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το πλειοψηφικό κομμάτι της Κεντρικής Επιτροπής και συμπράττει σε μεγάλο βαθμό με τους λεγόμενους “πασοκογενείς” αλλά και στελέχη που βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας ή προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ. Η Κίνηση Μελών πρόκειται την Κυριακή να πραγματοποιήσει πανελλαδική διαδικτυακή Συνδιάσκεψη μελών, ώστε να συζητήσει για τις τρέχουσες εξελίξεις και να καθορίσει την πορεία της στο εσωτερικό τοπίο. Η Κίνηση Μελών ηγετικά στελέχη της οποίας είναι μεταξύ άλλων οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπαλάφας , Ρένα Δούρου πιστεύει στην διαδικασία της διεύρυνσης και στο σχέδιο για την συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής παράταξης που θα συγκροτήσει μία προοδευτική διακυβέρνηση στην χώρα. Κατά τις πληροφορίες  η Κίνηση Μελών έχει έτοιμο κείμενο με υπογραφές μελών της που περιγράφει αυτήν την αναγκαιότητα, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα το δώσει στη δημοσιότητα καθώς τα στελέχη της αντιλαμβάνονται την “κόπωση” της κοινωνίας από τις εσωτερικές ζυμώσεις κάτι που φάνηκε και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εμφάνιση νέων τάσεων.

Η εμφάνιση της ΡΕΝΕ

Πανελλαδική Διαδικτυακή Συνδιάσκεψη θα κάνει το Σάββατο και η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ). Η ΡΕΝΕ προέκυψε από την “διάσπαση” των προεδρικών , μία διαδικασία που εξελισσόταν παρασκηνιακά τους τελευταίους μήνες μολονότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές. Στην ΡΕΝΕ ηγούνται οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Κοτσακάς και σύμφωνα με το κείμενο της που δόθηκε στη δημοσιότητα ακολουθείται από εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τους Σωκράτη Φάμελλο και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη να συμμετέχουν στο νέο ρεύμα ιδεών όπως επίσης και στελέχη της νεότερης γενιάς για παράδειγμα τον Διονύση Τεμπονέρα. Η ΡΕΝΕ στο κείμενό της αναφέρεται στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και στην αναγκαιότητα σύνθεση όλων των ιστορικών ρευμάτων της Αριστεράς, ώστε να σχηματιστεί το μεγάλο κόμμα της κυβερνητικής Αριστεράς.
Το άνοιγμα της Ομπρέλας

Από την άλλη , την εμφάνισή της έκανε και η “Ομπρέλα” , μία νέα τάση που όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να διεκδικήσει την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς και ότι “αιφνιδίασε” τους προεδρικούς που ασχολούνταν περισσότερο με την αποτροπή της απόσχισης που προκάλεσε η “ΡΕΝΕ”. Η Ομπρέλα υποστηρίζεται από τους 53, άρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και από ιστορικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης που άλλαξε στρατόπεδο στο διάστημα γύρω από τις εκλογές του 2019 και σταδιακά μεταπήδησε από τους προεδρικούς στην νέα τάση , τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Ράνια Σβίγκου και άλλα μέλη της ΠΟλιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και στελέχη του “Δικτύου” πχ Γ. Μπασκόζος. Να σημειωθεί ότι το κείμενό τους που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, δεν υπογράφεται από κάποιο στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το κείμενο αναφέρεται στην διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες με αναφορές στο πρόγραμμα και τις αξίες της ευρύτερης Αριστεράς. Μιλάει για συνεργασίες με όμορους πολιτικούς χώρους και κοινωνικούς δεσμούς , δίνοντας έμφαση στον χώρο της νεολαίας. Αναφέρεται στην αναγκαιότητα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αποφεύγοντας αναφορές στην Προοδευτική Διακυβέρνηση και στο άνοιγμα προς τον χώρο του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

Και η συμβολή των τεσσάρων

Μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό την προοδευτική διακυβέρνηση υποστηρίζουν με κείμενό τους τέσσερα στελέχη που εκφράζουν την διεύρυνση και εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την τελευταία διετία, οι Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Παναγιώτης Παναγιώτου και Αντώνης Λιάκος. “Στόχος είναι η ανάδειξη μίας συνολικής εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης” αναφέρουν διευκρινίζοντας πως η πρόταση πρέπει να απευθύνεται σε οργανωμένους φορείς της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Πολιτικής ΟΙκολογίας.
Σ’ αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας μένει σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό του σχέδιο που ανέδειξε ήδη από την νύχτα των εκλογών στο Ζάππειο και δεν είναι άλλο από την συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού αριστερού μετώπου για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά οι άλλες δραστηριότητες
ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα υπογράφουν 15 πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος
Μωραΐτης εναντίον Αυγενάκη: «Βρώμικο, επικοινωνιακό κι επικίνδυνο παιχνίδι, με τεράστια υποκρισία και μικροπολιτική απρέπεια»
Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών
Στήριξη υπό προϋποθέσεις στα εθνικά θέματα από τον Τσίπρα
Ανδρουλάκης σε Μπορέλ: Μην εξελιχθείτε σε Πόντιο Πιλάτο με την Τουρκία