Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Κοτζιάς και στη μέση τα... μυστικά κονδύλια- «Καίει» την κυβέρνηση η υπόθεση μετά την παραίτηση Κοτζιά

Με τον εισαγγελέα να παρεμβαίνει για τις διαρροές περί των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών στον Τύπο, το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση μεταφέρονται αποκλειστικά στο «καυτό» θέμα των κονδυλίων που εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για το Μαξίμου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ζητούν άμεσες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τα μυστικά κονδύλια, με το ΚινΑλ να καταθέτει και επίκαιρη ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα. Επίσης, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν τη δημοσιοποίηση του κειμένου της επιστολής παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. Τη δημοσιοποίηση της επιστολής ζήτησε εμμέσως πρώτος από το Μαξίμου ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είναι εννιασέλιδη - γεγονός που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι στο μακροσκελές κείμενο πιθανότατα γίνεται αναφορά στο επίμαχο ζήτημα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και η αυριανή συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ, αφού ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής αργά σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους μετά την υποβολή της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, καθώς αυτή έγινε γραπτά και όχι προφορικά. Γενικότερα, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή, μετά την έμμεση κάλυψη που παρείχε ο κ. Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο, για να ανοίξει την πόρτα της εξόδου ο κ. Κοτζιάς.

Ενδεικτικό, επίσης, της σοβαρότητας του ζητήματος των μυστικών κονδυλίων είναι αφενός  ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εμμένει στην πρότασή του για ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείρισή τους, μέσα από νομοθετική παρέμβαση που δήλωσε ότι θα επιδιώξει να φέρει ακόμη και με τη σύμπραξη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αφετέρου τούτο μαρτυρά η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Κοτζιά. Διότι αρχικά επιχειρήθηκε η αποδόμησή του, με αποκορύφωμα τις «εξηγήσεις» που έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και τον έλεγχό τους από τη Βουλή ο Νίκος Βούτσης - κατ΄εντολή, ως λέγεται, του πρωθυπουργού. Όταν, όμως, η ΝΔ επέλεξε να «σηκώσει» το θέμα, τότε επιχειρήθηκε από το Μαξίμου να... εξευμενιστεί ο κ. Κοτζιάς και να προστατευτεί σε ό,τι αφορά τα κονδύλια και τη διαχείρισή τους, διαχωρίζοντας ουσιαστικά αυτό το σκέλος από το πολιτικό ζήτημα της παραίτησής του.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «Πράττω», αργά χθες το βράδυ, έδωσε το στίγμα του για την υπόθεση. Τόνισε πως ο ίδιος δεν φοβάται κάτι, διότι το ΥΠΕΞ είναι το μόνο υπουργείο στο οποίο έχει θεσπίσει με πρωτοβουλία του καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας. Τόνισε, ωστόσο, με νόημα πως το ίδιο δεν συμβαίνει με άλλα υπουργεία και ουσιαστικά «κάρφωσε» τον κ. Καμμένο και το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι τον ελέγχουν αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενοι για τα κονδύλια των υπουργείων τους.

Send this to a friend