• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 19:17

Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπρας-Μητσοτάκης... στο μπαλκόνι - Προεκλογικές μάχες ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε παράλληλους μονολόγους αρχηγών

Τριάντα πέντε μέρες πλέον πριν από τις ευρωεκλογές, η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φουντώνει. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν με παράλληλους μονολόγους σ’ ένα από τα πολλά προεκλογικά debate που θ’ ακολουθήσουν έως τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Τριάντα πέντε μέρες πλέον πριν από τις ευρωεκλογές, η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φουντώνει. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν με παράλληλους μονολόγους σ’ ένα από τα πολλά προεκλογικά debate που θ’ ακολουθήσουν έως τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Από την Πάτρα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στη Λιβαδειά κι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ευρωεκλογές θ' ανατρέψουν τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες και θ' αναδείξουν την υπεροχή της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας - ο οποίος αύριο το απόγευμα θα παρουσιάσει στο ΣΕΦ σε πανηγυρική εκδήλωση του 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - έβαλε ξανά το δίλημμα των εκλογών με το «με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα των ελίτ», αποδίδοντας ασφαλώς πρόθεση στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ να ταυτιστεί με τους «λίγους» και «εκλεκτούς». Σε ό,τι αφορά το ΚινΑλ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ταυτίζεται με τις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ και εν τέλει κατηγόρησε και τα δύο κόμματα πως θέλουν να συγκυβερνήσουν για να αθωώσουν, όπως είπε, τους ενόχους και να τιμωρήσουν τους καθαρούς. Επισήμανε δε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν αυτή που ναρκοθέτησε το μονοπάτι της εξόδου από τα μνημόνια, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, ενώ παραδόθηκε στις επιλογές των δανειστών. Για τον κ. Μητσοτάκη υποστήριξε ότι «πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη αλλαγή του τέλους του μνημονίου κι επιστρατεύει κάθε μέσο όσο πλησιάζουν οι εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε, επίσης, επίθεση κατά του επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος για την εκστρατεία των ευρωεκλογών και τη μάχη για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Μ. Τρίτη και θα ξεκινήσει από την Ελλάδα την καμπάνια του για τις ευρω-κάλπες. Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, προσπάθησε να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και γι' αυτό το λόγο τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο προέβλεψε πως θα είναι «κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και το πλαστό του αφήγημα», θα διαψεύσει τις προσδοκίες της ΝΔ και θ' αποδείξει ότι οι πολίτες θέλουν να τιμωρήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση. Έκανε δε νέες αναφορές στον Βαγγέλη Μαρινάκη, καταφερόμενος εναντίον του με σκληρά λόγια κι υποστηρίζοντας ότι αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Τόνισε ότι το μήνυμα το βράδυ της 26ης Μαΐου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχει αμφιβολία: «Ως εδώ μ' αυτή την ανίκανη κυβέρνηση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ψήφος των πολιτών δεν θα πρέπει να είναι μόνο αποδοκιμασία στην κυβέρνηση, αλλά κι ένα ισχυρό θετικό μήνυμα επιβράβευσης στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η ευρω-κάλπη είναι το πρώτο ημίχρονο της μάχης και στο τέλος του δεν θα ήθελε κανείς να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την κατάληξη του αγώνα.

Χαρακτηρίζοντας δε τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως θα μείνει στην ιστορία για τρεις λέξεις-κλειδί: «ψέματα, φόροι και Μακεδονία. Γι' αυτά τα τρία θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα. Σας εξαπάτησε και είπε τόσες φορές 'ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν'. Δεν θα τον ακολουθήσω στο δρόμο της πόλωσης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως θα μιλήσει για το μέλλον και ότι αυτό είναι που διακυβεύεται στη μάχη των εκλογών. Τόνισε ότι εκεί πρέπει να γίνει ένα «άλμα στο μέλλον» και να δοθεί η ελπίδα που αξίζει στη νέα γενιά. Ένα μέλλον, το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να εξαρτάται από επιδοματικές πολιτικές, αλλά από καλά πληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Τέλος, συγκρίνοντας τα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι αυτό του κόμματός του χαρακτηρίζεται από ποιότητα και αξιοπρέπεια, δύο έννοιες που ξεχάστηκαν μ' αυτή την κυβέρνηση. «Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που μπορώ να πως είναι πως από τον Κουρουμπλή στην Κουντουρά και στον Κόκκαλη, ένας Τζουμάκας δρόμος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Send this to a friend