Αθήνα

 

20 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

gkagkaki 230424
Γκαγκάκη για το πρόωρο τέλος της Μελέτη: «Το ήξερα από νωρίς, ξέρω και τα… επόμενα και με χαροποιεί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκαριστικά κυνικός ο Τσίπρας! «Όντως είχαμε Plan Β- Ο κόσμος ήξερε ότι πολλά πράγματα δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε»

[adsense]

Την ύπαρξη και συζήτηση ενός σχεδίου Β παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Απορώ γιατί τα λένε αυτά τώρα, ενώ εγώ τα έχω πει ήδη από πέρυσι. Όντως είχα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να μου δώσει μια εικόνα για το τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από το ευρώ. Όταν είδα την έκθεση επιπτώσεων αποφάσισα ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ. Εκείνη την εποχή οι συζητήσεις που γίνονταν με την Κίνα είχαν να κάνουν με αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν υπήρχε προετοιμασία για την έκδοση IOU’s. Δεν ήταν επιλογή μας ούτε ήταν στο σχεδιασμό μας. Θα έπρεπε να μας κατηγορήσουν αν δεν ειχαμε σχέδιο Β».

Μάλιστα σε εκείνο το σημείο είπε πως «απορώ γιατί εκπλήσσονται όλοι, μόλις προσφάτως ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως το 2012 Παπανδρέου- Παπαδήμος συζήτησαν για plan b».

Για την εμπλοκή του στρατού στο σχέδιο Β, τόνισε ότι «δεν υπήρξε κάποια τέτοια ουσιαστική  συζήτηση. Κακώς κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργούν τέτοια ζητήματα.Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”. Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε μια ενδεχόμενη περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Η χώρα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη στιγμή, με μία κυβέρνηση που είχε προσχεδιάσει ότι η επόμενη θα αποτελούσε παρένθεση. Κάποιοι όταν είδαν το 62% στο δημοψήφισμα είχαν πειστεί ότι θα οδηγήσω την χώρα εκτός ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό έφερα μια καλύτερη συμφωνία. Σε ορισμένα σημεία, όμως, ο συμβιβασμός ήταν πολύ δύσκολος».

[adsense]

Θέλοντας μάλιστα να πει πως η κυβέρνηση δεν κορόιδεψε τους πολίτες με υποσχέσεις είπε πως «ο κόσμος ήξερε πως πολλά από αυτά που είπαμε δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε…».

«Ανοησίες» τα περί απωλειών από τη διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στο κόστος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας  χαρακτήρισε «ανοησίες» την εν λόγω συζήτηση, καθώς, όπως υποστήριξε, συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Να δούμε όχι τις προβλέψεις αλλά τα πεπραγμένα» ανέφερε, εξηγώντας ότι την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω κατά 17,5% του ΑΕΠ.

Η χώρα υπέστη μία τρομακτική υποανάπτυξη από το 2008, έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ, «αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της περιόδου» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι οι τωρινές προβλέψεις να είναι ρεαλιστικές, να καταστούν πραγματικότητα γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016.

Υποστηρίζοντας την επιλογή για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία χρηματοδοτείται η χώρα σε σχέση με αυτά που θα λάμβανε από τις αγορές, σημειώνοντας ότι μόνον από τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού η χώρα εξοικονομεί 2 δισ. ετησίως.

Παράλληλα, μιλώντας απολογιστικά για την διαπραγμάτευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας, ωστόσο, όπως είπε, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. «Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση, ήταν απίθανο να τη φέρει πολιτικά εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος.

[adsense]

“Με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια”

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα”, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, “κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Περί capital controls

Αναφερόμενος στις δραματικές ημέρες του δημοψηφίσματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η συμφωνία που τέθηκε προς ψήφιση ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση». «Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό, ενώ πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε: Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Οσον αφορά τα capital controls, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ τα ζητούσε από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε.

Η συμβουλή του Ομπάμα μετά το δημοψήφισμα

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε ο πρωθυπουργός, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ο κ. Τσιπρας αποκάλυψε ότι η συμβουλή που του έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν: «Εχεις ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο, είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να σε αμφισβητήσει. Το κακό είναι ότι οι εταίροι σου θα σου βάλουν πολύ δύσκολα. Η συμβουλή που μου έδωσε ο Ομπάμα ήταν: ‘Να κρατήσεις την ψυχραιμία σου’». Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε “να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ”, συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

«Βελτιώσαμε κατά πολύ τη συμφωνία για το ελληνικό»

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, θύμισε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. “Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης”, υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”.

Ιστορική πρόκληση ο εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως “τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”. Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως “η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση” και ότι “σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν”. Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως “εμείς κάνουμε το καθήκον μας”.

[adsense]

«Δεν θεωρώ πιθανό να αλλάξει το 3%»

Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: “Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα” και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989. Τονισε επίσης ότι ώριμο είναι και το να υπάρχει στην χώρα σταθερή θητεία κυβερνήσεων.

Ώριμη η απευθείας εκλογή Προέδρου

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ώριμη η σκέψη για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επιθυμεί και ο λαός. Η δυαρχία δεν είναι εποικοδομητική, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που δημιουργεί κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες του ΠτΔ, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος, καθώς δεν προβλέπεται από τον νομοθέτη, τονίζοντας πάντως ότι συμβουλευτικά ίσως να διενεργείτο δημοψήφισμα.

Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες για να υπάρξει υγιές περιβάλλον

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις γτηλεοποτικές άδειες ο ρπωθυπουργός σχολίασε ότι κανείς δεν κατάφερε να ακουμπήσει το δάχτυλό του “επί τον τύπο των ήλων” και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τέσσερις άδειες προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. «Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 50 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το “τέσσερα”.» είπε ο κ. Τσιπρας. Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει ενα μεγάλο κανάλι που έχει τρεις μετόχους, οι οποίοι δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Απέκρουσε την κριτική ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φιμώσει η ελεγχξει τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους.

Τέλος αναφερόμενος στην δικαιοσύνη έκανε λόγο για επίορκους δικαστές, οι οποίος – όπως είπε – τα «έχουν κάνει πλακάκια» με την διαπλοκή. «Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστής. Πρέπει να υπάρξει αυτοκάθαρση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

28564079

23/04/2024 | 23:12

Γιάννα Αγγελοπούλου: Μύθος ότι η χώρα χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, ήταν εθνικό στοίχημα

23/04/2024 | 22:54

Ο Γρηγόρης Πετράκος αμφισβητεί… και την αφρικανική σκόνη

23/04/2024 | 22:33

Άγιοι Ανάργυροι: «Να βγάλουν οι αστυνομικοί τη στολή, φταίνε άπαντες και πρέπει να τιμωρηθούν» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής

23/04/2024 | 22:25

Τζόκερ: Ένας υπερτυχερός κερδίζει 5,4 εκατ. ευρώ – Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν

23/04/2024 | 22:11

Ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο στην Καλλιθέα

23/04/2024 | 21:50

Δέσποινα Μοιραράκη: «Τον απέλυσα, παίρνει την πελατεία μας τηλέφωνο και λέει ότι καθαρίζει χαλιά για την επιχείρησή μας»
screenshot 23

23/04/2024 | 21:38

Δημήτρης Πανόπουλος: «Ο Δημήτρης Παπανώτας έχει στηρίξει το MeToo αλλά η δήλωσή του ήταν προβληματική»

23/04/2024 | 21:30

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά σε βενζινάδικο στη Μεσογείων

23/04/2024 | 21:03

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης
screenshot 16

23/04/2024 | 20:53

Δακρυσμένος ο Γιάννης Καλλιάνος: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή, αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν

23/04/2024 | 20:25

Μαρίνα Σάττι: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε για την εμφάνισή της στην Eurovision

23/04/2024 | 20:17

Νίκος Μουρατίδης κατά Αντώνη Ρέμου: «Θέλουν να φάνε τον Αργυρό τώρα; Ας βγάλει ο Ρέμος κανένα ωραίο τραγούδι»
kalpi dimoskopisi

23/04/2024 | 19:52

Δημοσκόπηση Opinion Poll για Ευρωεκλογές: Μπροστά Αυτιάς και Δήμας από ΝΔ, Μπεκατώρου και Παππάς από ΣΥΡΙΖΑ

23/04/2024 | 19:26

«Εικόνες από τον Άρη» και στην Αττική από την αφρικανική σκόνη – Εικόνες αποκάλυψης

23/04/2024 | 19:17

Αργυρούπολη: Κάμερα «έπιασε» διαρρήκτη να αρπάζει απλωμένα ρούχα
kasselakis 190424 (3)
Κασσελάκης για Παπανώτα: Καλά έκανα που τον διέγραψα
petros kokkalis kosmos 140224 (2)
Ευρωεκλογές 2024 – ΚΟΣΜΟΣ: Οι υποψήφιοι ανακοινώθηκαν την «Ημέρα της Γης»
mitsotakis 230424
Μητσοτάκης για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα
androulakis doukas varvakeios 230424 (1)
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου δεν κρίνεται η πολιτική σταθερότητα – Κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία
xardalias dimarxoi 230424
Χαρδαλιάς: 25,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια σε Καλλιθέα, Άλιμο και Π.Φάληρο για βιώσιμη αστική ανάπτυξη
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή τι έχει συμφωνήσει και τι συζητά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT