Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

ΤΑΞΙΔΙ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

Το κλειδί για την έξοδο στις αγορές και το επενδυτικό μπουμ ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ- Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Ένα ταξίδι υψηλών προσδοκιών και πολλαπλών στοχεύσεων είναι αναμφίβολα για τον Αλέξη Τσίπρα αυτό που ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη με αφορμή την συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Τα κορυφαία ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει οι συνεργάτες του επιβεβαιώνουν έτσι κι αλλιώς τις ευκαιρίες που δίνονται για την προώθηση από τη Νέα Υόρκη των στρατηγικών επιδιώξεων του Έλληνα πρωθυπουργού και προαναγγέλλουν σημαντικές εξελίξεις σε κρίσιμα πεδία. Το αυριανό ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν και μία ημέρα αργότερα η συνάντηση με τους βασικούς παίκτες τραπεζικών κολοσσών στην Αμερική, δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει αφενός να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αθήνας στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην γύρω περιοχή και αφετέρου να διασφαλίσει ισχυρούς μοχλούς πίεσης για την έξοδο της χώρας στις αγορές- την ικανή και αναγκαία συνθήκη, όπως λένε οι άνθρωποι της οικονομίας για το επενδυτικό μπουμ που χρειάζεται η χώρα για να αφήσει οριστικά πίσω της της τα μνημόνια και την πολυεπίπεδη κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Νέα Υόρκη για να αξιοποιήσει όλα τα ισχυρά χαρτιά από τις συγκεκριμένες κινήσεις στη σκακιέρα και συγκεκριμένα να αναδείξει:

-την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων,
-τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς,
- την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές,
- τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία,
- τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο κ. Τσίπρας θα έχει τετ-α-τετ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και φυσικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ Ερντογάν με τον οποίο θα συνομιλήσει, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, έχει και έντονο ενδιαφέρον αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της, βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, αποκτά ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά , συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:

“Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Είναι επίσης δεδομένο, ότι στις επαφές του Πρωθυπουργού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων- ειδικά λόγω του ότι το ταξιδι του στις ΗΠΑ γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ- που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 83ης έκθεσης, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων”. Είναι σαφές- επιμένουν οι ίδιες πηγές- ότι οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, και ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα που θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα και στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων.

Send this to a friend