• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 06:06

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι θλιβερό φερέφωνο του Σαμαρά- Μου έκανες δώρο με την πρόταση δυσπιστίας

«Ρελάνς» έκανε απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και προτού ξεκινήσει η «μάχη» της Πρότασης Δυσπιστίας, που κατέθεσε η ΝΔ.

«Ο Μητσοτάκης έγινε ένα θλιβερό φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τον αρχηγό της ΝΔ, ανεβάζοντας τους τόνους.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ο κ. Σαμαράς έχτισε πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό με το Σκοπιανό. Και αυτό ενώ ο ίδιος αποδέχτηκε σε επίσημο έγγραφο να καταγραφεί η γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αυτός που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση του προβλήματος είχε το θράσος αργότερα να σηκώσει τη σημαία του πατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σήμερα παριστάνει τον πατριώτη και τον θεματοφύλακα των αξιών του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρότι ο ίδιος τους πολέμησε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε «ο Αντώνης Σαμαράς είχε «ξεχάσει» το θέμα όταν έγινε πρωθυπουργός αλλά ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίαζε τότε ως ΥΠΕΞ την επίσημη θέση: σύνθετη ονομασία erga omnes».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οδηγεί σε μια σειρά θεσμικών ακροβασιών, επικαλούμενος τα όσα ειπώθηκαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε γιατί μου κάνετε ένα σημαντικό δώρο. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε για ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί και με την οικογενειακή πολιτική ιστορία και σε αυτή την προσωπική αναμέτρηση θα αποδειχτεί εντυπωσιακά ελλιποβαρής.

«Τελευταία προαπαιτούμενα για την Ελλάδα»

Εξάλλου, αναφερόμενος και στο καθαρά οικονομικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι η τελευταία ψηφοφορία μετά από οκτώ χρόνια που ψηφίζουμε νόμο ο οποίος δεν είναι αποτέλεσμα επιλογών της κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς».

Όπως τόνισε «τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα τελειώνει με τα προγράμματα στήριξης. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και προχωρήσαμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παραδέχτηκε αλλά εκτίμησε ότι ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά.

Αποτιμώντας το που ήμασταν το 2015 και που είμαστε σήμερα δήλωσε ότι παρέλαβε χώρα με άδεια ταμεία μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και επί τρία χρόνια έχει υπεραπόδοση έναντι των στόχων και απόθεμα ρευστότητας. Η οικονομία ήταν σε συνεχή ύφεση αλλά φέτος ξεκινήσαμε με ανάπτυξη 2,3%.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε κοινοτικά κονδύλια ενώ είναι στις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό ρόλο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το οικονομικό επιτελείο για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και τους βουλευτές που όπως είπε «έκαναν μια επίπονη προσπάθεια».

Send this to a friend