Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας | TheCaller Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας - TheCaller

Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο μαραγκός που επισκεύασε τη σπασμένη πόρτα της μεζονέτας – «Είχε σπάσει από κάποιον που είχε πάρει φόρα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας

Την έντονη ανησυχία του για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας και επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή υποβάθμισης της επιθεώρησης εργασίας, καθώς και για τη συνολική πολιτική της, αλλά και την αντίληψη που, όπως την κατηγορεί, έρχεται να παγιώσει στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή της διακυβέρνησής της η ΝΔ έδειξε τις προθέσεις της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, ότι θεσμοθετεί 10ωρο εργασίας, ότι απελευθερώνει τις υπερωρίες και μάλιστα θεσμοθετεί τη δυνατότητα να είναι απλήρωτες αυτές οι υπερωρίες, αλλά είναι συνολικά μια αντίληψη που έρχεται να παγιώσει στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον έλεγχο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των εργαζόμενων». Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη δουλειά που, όπως είπε, είχε γίνει στο ΣΕΠΕ τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί αποδείξαμε ότι δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας των κρατικών δομών, αλλά πολιτικής βούλησης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ασκηθεί έλεγχος και να δοθεί η δυνατότητα να κερδίσουν οι εργαζόμενοι από αυτόν τον έλεγχο, να κερδίσουν δηλαδή την εφαρμογή του νόμου και των δικαιωμάτων τους». Ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η ανεργία κατά 10%, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, καταργήθηκε ο υποκατώτατος, επανήλθαν συλλογικές συμβάσεις και μειώθηκε και η αδήλωτη εργασία στο 8,9%, «επίτευγμα που καταφέραμε χάρη στο ΣΕΠΕ, όπως και το γεγονός ότι δηλώθηκαν για πρώτη φορά 6 εκατ. αδήλωτες ώρες υπερεργασίας μέσα από την ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και των υπερωριών και καταβλήθηκαν δεδουλευμένα 51 εκατ. στους εργαζόμενους μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ».

Τόνισε ότι όμως «η νέα κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε έδειξε τις προθέσεις της και σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στη Βουλή για την κατάργηση μιας σημαντικής παρέμβασης που είχαμε κάνει για τη βάσιμη αιτία απόλυσης και άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων που είχαν γίνει μετά την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κυρίως όμως η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της και απέναντι στο ΣΕΠΕ «μέσα από την κατάργηση της ειδικής γραμματείας και την επαναφορά ως γενική διεύθυνση -και σήμερα έρχεται να προτείνει τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή.

Υπογράμμισε πως έχει «πολλά ερωτηματικά ως προς το στόχο αυτής της παρέμβασης», καθώς όπως είπε «το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ, με την οποία συγκρίνεται. Πρόσθεσε πως διατηρεί επιφυλάξεις για τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, καθώς «η χώρα έχει υπερπληθώρα που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν» και πως «το κρίσιμο είναι να αποφασίσουμε ποια θα είναι η πολιτική μας βούληση και ποιος ο ρόλος του ΣΕΠΕ». Επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η μετατροπή του ΣΕΠΕ ξανά σε γενική γραμματεία με οικονομική και διοικητική επιχειρησιακή αυτοτέλεια, που θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα, που θα εκπονεί το επιχειρησιακό έργο μέσω της κοινωνικής λογοδοσίας και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους». Σχολίασε ότι όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα, τα οποία πολλές φορές αποκαλύπτουν και τις προθέσεις, όπως είπε. «Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια ότι το ΣΕΠΕ δυστυχώς δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο βαθμό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμώντας ότι «αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή».

«Πλήρως αντεργατικό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ), Ηλίας Κιούλος, υποστηρίζοντας ότι είναι «αφελής όποιος νομίζει ότι η παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται επειδή είναι υποβαθμισμένο ή επειδή δεν λειτουργούσε καλά». «Όταν αποδιαρθρώνεις το εργατικό δίκαιο, δεν θέλεις να έχεις την πολιτική ευθύνη της επίβλεψής του διότι εκείνο που δίνει δύναμη στην επιθεώρηση εργασίας είναι το εργατικό δίκαιο και η προστατευτικότητά του», τόνισε. Μίλησε για νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ, «που έχει τόσο ο πρωθυπουργός, που δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όσο και ο υπουργός Εργασίας, [που] θέλουν μια άλλου είδους δημόσια διοίκηση». «Θέλουμε να καταδείξουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο που έχει υποβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης στη διαβούλευση, όχι μόνο για την κατάργηση του ΣΕΠΕ αλλά και με τα ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω απορρύθμιση του εργατικού δικαίου», τόνισε.

Ακόμη, είπε ότι «καταργεί το 8ωρο, αυξάνει τις υπερωρίες, αλλά το κυριότερο είναι ότι μετά από πολλές δεκαετίες -εδώ είναι βαθιά ιδεολογικό το ζήτημα- προτάσσεται το ατομικό εργατικό δίκαιο έναντι του συλλογικού, οι ατομικές συμβάσεις, και μάλιστα προτάσσεται σε ένα αγγλοσαξονικό μοντέλο που δεν θα κρίνονται τα πάντα σε μια ατομική σύμβαση εργασίας από το εργατικό δίκαιο αλλά από το αστικό δίκαιο και αυτό είναι ό,τι χειρότερο γιατί ξέρουμε ότι ο εργαζόμενος είναι πάντα ο πιο αδύναμος σε μια ατομική σύμβαση εργασίας». Ο κ. Κιούλος είπε ότι η μη υποχρεωτική επαναπρόσληψη ενός απολυμένου που δικαιώνεται στα δικαστήρια θα σημάνει και το τέλος ενός συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο καταργεί το τεκμήριο της απεργίας.

Ροή Ειδήσεων

24/06/2021 | 21:56

Σταύρος Δαϊλάκης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

24/06/2021 | 21:51

H Microsoft παρουσίασε τα Windows 11- Δωρεάν η αναβάθμιση από τα Windows 10

24/06/2021 | 21:42

Κορονοϊός – Σουρβίνος για μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα

24/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: «Ρουκέτα» Κατερινόπουλου – «Μήπως ήξερε κάτι η Καρολάιν για τον 32χρονο και απειλούσε να τα βγάλει στη δημοσιότητα»;

24/06/2021 | 21:23

Τσίπρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα

24/06/2021 | 21:12

Δημοσκόπηση Interview: 14,8% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ- Στο 7% το Κίνημα Αλλαγής

24/06/2021 | 21:06

Αθωώθηκε ο Mr Bitcoin για τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγοριών- Η δήλωση της Κωνσταντοπούλου

24/06/2021 | 20:55

Snik: Έκανε άνω-κάτω με τα «καμώματά» του την πρόβα των MAD VMA 2021 – Άλλαξε το πρόγραμμα εξαιτίας του

24/06/2021 | 20:55

Γιαννακόπουλος: «Δεν ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό- Όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει την ΚΑΕ»

24/06/2021 | 20:41

Σάκης Ρουβάς: Πώς αντέδρασε on camera οταν τον ρώτησαν για συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο

24/06/2021 | 20:30

Κορονοϊός: ΠΟΥ – Ετήσιος εμβολιασμός για ηλικιωμένους – ευπαθείς, ανά δύο έτη για τον γενικό πληθυσμό

24/06/2021 | 20:22

Γλυκά Νερά: Tο twitter «πετσοκόβει» την Δημουλίδου για την απαράδεκτη ανάρτησή της

24/06/2021 | 20:20

Γλυκά Νερά: Οι αντιφάσεις του 32χρονου πιλότου – Ήξερε ακριβώς πως θα έπνιγε την Καρολάιν, σαν επαγγελματίας δολοφόνος 

24/06/2021 | 20:01

Πέτρος Κόκκαλης για Κλιματικό Νόμο: «Το κατεπείγον των καιρών δεν επιτρέπει ημίμετρες μη-λύσεις»

24/06/2021 | 19:57

Σάλμα Χάγιεκ: Το μεγάλο πρόβλημά της – «Το στήθος μου διαρκώς μεγαλώνει»
Χωρίς μάσκες από σήμερα – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 28/6, τι γίνεται με μεταλλάξεις και εμβόλια
Τσίπρας: Τώρα κρίνονται οι συσχετισμοί της επόμενης κάλπης
Υπερψηφίστηκε η έκθεση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης
«Πέφτουν»… οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα στη στρατηγική των εμβολιασμών
Γεννηματά για Παπανδρέου: «Ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βαθιά μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού»
Ο Τσίπρας και οι αποστάσεις από τον Πολάκη για τα εμβόλια