Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή οι εκλογές το φθινόπωρο - Τι θα κρίνει την τελική απόφαση και η κλεψύδρα που αδειάζει

Να κλείσει για μία ακόμη φορά τα σενάρια εκλογών πριν από το φθινόπωρο επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αnt1.

Να κλείσει για μία ακόμη φορά τα σενάρια εκλογών πριν από το φθινόπωρο επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αnt1.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Χαρακτήρισε στρατηγική του επιλογή τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, αν και παραδέχθηκε πως «δέχθηκε και δέχεται» εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες. Χρησιμοποιώντας, εξάλλου, τη συνήθη επιχειρηματολογία του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μπροστά τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κερδίσει τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις εθνικές εκλογές, ερμηνεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο και την επιμονή του στον ισχυρισμό ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Το σκηνικό, ωστόσο, που διαμορφώνεται θυμίζει κάλλιστα προεκλογική περίοδο και τούτο δεν έχει να κάνει μόνο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, η επικείμενη έξοδος στις αγορές με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, τα νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και οι άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis συνάδουν με προεκλογικό σκηνικό και το ενδεχόμενο αιφνίδιας προκήρυξης εκλογών.

Σε όλα αυτά έρχονται, επίσης, να προστεθούν από τη μία πλευρά η επιχειρηματολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πρόωρων εκλογών σχετικά με το momentum που πρέπει να εκμεταλλευθεί το κυβερνών κόμμα προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις κάλπες. Κι από την άλλη πλευρά η αναστάτωση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Κουρουμπλή, την υπόθεση Πετσίτη κτλ. Δεδομένα τα οποία επίσης αποτελούν... πειρασμό για τον κ. Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η κλεψύδρα αδειάζει. Πρακτικά, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. Εάν, δηλαδή, εξακολουθεί να... γαργαλιέται - όπως είχε πει χαρακτηριστικά - για εκλογές, η απώτατη συνταγματική προθεσμία για να τις προκηρύξει μαζί με τις ευρωεκλογές είναι είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά το Πάσχα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει πλέον να γίνει πιστευτός ότι αποτελεί επιλογή του η διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Και τούτο διότι το σενάριο που είχε ακουστεί για κάλπες στα τέλη Ιουνίου, εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι είτε πολύ καλό είτε πολύ κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να απομακρύνεται οριστικά.

Send this to a friend