Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τσίπρας: Συναίνεση για την Σακελλαροπούλου και από... αύριο επίθεση

Επιβεβαίωση της στρατηγικής στόχευσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει «αυτόματα» μετά την συναίνεση για την προεδρική εκλογή στο… σκληρό ροκ εναντίον της κυβέρνησης αποτελεί αναμφισβήτητα η ομιλία του Αλέξης Τσίπρα στα στελέχη της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τρίτη το μεσημέρι.

Επιβεβαίωση της στρατηγικής στόχευσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει «αυτόματα» μετά την συναίνεση για την προεδρική εκλογή στο… σκληρό ροκ εναντίον της κυβέρνησης αποτελεί αναμφισβήτητα η ομιλία του Αλέξης Τσίπρα στα στελέχη της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τρίτη το μεσημέρι.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα -καταρχάς προς το κόμμα του- λίγες ώρες πριν την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με προφανή στόχο να «υπενθυμίσει» την ατζέντα των σφοδρών αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση του επόμενου διαστήματος. Ναι μεν επιχειρηματολόγησε για παράδειγμα προς στήριξη της προτεινόμενης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποψήφιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα έκανε σήμα αντεπίθεσης στους βουλευτές του από την... επόμενη μέρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα απέκτησαν την άποψη ότι το κλίμα συναίνεσης εντάσσεται σε μια “παρένθεση” στην διαδρομή τους κι ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει από την επομένη της προεδρικής εκλογής... πολεμικά χαρακτηριστικά, με μια εξαίρεση. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ένας προσεκτικός αναλυτής αντιλαμβάνεται ότι η Κουμουνδούρου παρά τις επιθετικές δηλώσεις επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης και στην πρότασή της για την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ως προς την ουσία, δε, ηγεσία και στελέχη διατηρούν απόψεις που δεν είναι μακριά από την πολιτική Μητσοτάκη για τα μείζονα εθνικά θέματα.

Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου είναι μια άλλη «αφορμή» για την σφοδρή αντιπαράθεση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, καθώς θα επιμείνει στην «γραμμή» της απλής αναλογικής και στην ανάγκη των κυβερνητικών συνεργασιών. Δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για ένα άλλο εκλογικό σύστημα που κινείται πιο κοντά σε αυτό του Κινήματος Αλλαγής- παρότι αναδεικνύει προϋποθέσεις για την συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι, ενώ αύριο θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο θα ψηφίσει μόνος του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εκλογή της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στην καταψήφιση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε μάλιστα στον ίδιο τόνο κάνοντας προβλέψεις για το σκηνικό των επόμενων, και όπως όλα δείχνουν, διπλών εκλογών: «Όπως μόνος του θα μείνει και το βράδυ των επόμενων εκλογών που, ας μη το ξεχνάμε, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο και οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές».

Εκλογές με απλή αναλογική και κυβερνητική λύση χωρίς τη ΝΔ με προοδευτικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Ωστόσο, όπως υποστήριξε με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή η κυβερνητική λύση δεν θα περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία, διότι θα έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την τροπή των πραγμάτων ελάχιστους μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές. Επικαλούνται- εν τω μεταξύ- στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB, που δείχνουν ότι μεγαλώνει ο φόβος σε σχέση με την ελπίδα κι ότι τα εθνικά θέματα της συγκυρίας επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην δημοσκόπηση και την ανάλυση της κατάστασης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Έβλεπα σήμερα μια δημοσκόπηση που δείχνει, σε σχέση με το 2019, πόσο έχουν καταβάλει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών τα αισθήματα του φόβου, της οργής και την ντροπής. Ναι, της ντροπής! Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Τραμπ που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος».

«Ντροπή» -συνέχισε με επιθετικούς τόνους- «όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε. Και αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε όλοι μας όταν διαβάσαμε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για την υπόθεση Σουλεϊμανί. Και σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος επιλέγει επίσης για τις σφοδρές επιθέσεις και τα μέτωπα της κοινωνικής πολιτικής. Εν' όψει της συζήτησης για το ασφαλιστικό, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τα μανίκια προετοιμάζοντας το στίγμα της προγραμματικής αντιπολίτευσης με, όπως επιδιώκει, μαχητικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Καθημερινά κρας τεστ στην Κουμουνδούρου για τη διεύρυνση του κόμματος

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου κάνει καθημερινά κρας-τεστ στην επιχείρηση διεύρυνσης του κόμματος με τελικό σταθμό το Συνέδριο τον Μάη.

Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε ισχύ οι διαφορετικές οπτικές- ακόμη και η καχυποψία κάποιων για το άνοιγμα στους πασοκογενείς.

Εντούτοις ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση που έδειξε ζητώντας από τα στελέχη του να συμβάλουν στο άνοιγμα του κόμματος στις δυνάμεις που το στήριξαν και κατά τις τελευταίες εκλογές. Απόφασή του είναι οι τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Send this to a friend