Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε το νόμο της ΝΔ για το δημόσιο πανεπιστήμιο – Εντάσσεται στο δόγμα “να τελειώνουμε με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς”

Η είδηση που βγήκε από την αποψινή συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της νεολαίας του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και την κατά την Κουμουνδούρου μεθοδευμένη υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι πως όταν αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας θα το καταργήσει. Και αυτό και πολλά άλλα, όπως διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην παρέμβασή του απέδωσε αυτήν την “αντιδραστική” όπως την χαρακτήρισε μεταρρύθμιση στην πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει ακόμη και στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης περισσότερα συμβόλαια ιδιωτών, παρά τις κοινωνικές ανάγκες. Είπε χαρακτηριστικά πως στον ζωτικό χώρο της παιδείας φαίνεται ότι πρωτίστως θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα ιδιοκτητών κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους”. Εκτίμησε δε ότι οι 25.000 λιγότεροι εισακτέοι φέτος (34% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι) θα είναι οι νέοι που ως επί το πλείστον δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών της ελληνικής κοινωνίας.

Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις αυτού του νομοθετήματος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αποτελεί τμήμα της υλοποίησης του δόγματος Βορίδη και Γεωργιάδη “να τελειώνουμε με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς” και σχολίασε πως η κυβέρνηση επιχειρεί έναν μείζων αντιπερισπασμό: “επιλέγει να το φθάσει στα άκρα”.

Ως εκ τούτου επικαλέστηκε την δήλωση του υπουργού Προστασίας στη Βουλή πως οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης κάνοντας παραλληλισμό με το επικοινωνιακό δόγμα Τραμπ. Μάλιστα αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον κ. Χρυσοχοϊδη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επιλέγει αυτο το επίπεδο τραμπικής έκφρασης επικοινωνίας  εκπροσωπώντας την ελληνική δεξιά, αν και προέρχεται από τον δημοκρατικό χώρο. Σχολίασε πως “επιβεβαιώνεται η ιστορία πως οι πιο σκληροί ταλιμπαν μεταπηδούν από τον έναν χώρο στον άλλον”.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που πρέπει να δοθεί δεν πρέπει να είναι ιδίου επιπέδου, δηλαδή πρόκληση απέναντι στην πρόκληση αλλά απάντηση με επιχειρήματα. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ασφάλειας των φοιτητών και των πολιτών οπου όπως είπε αποτελεί προτεραιότητα και στοιχείο δημοκρατίας είναι: Παροχή πόρων από το κράτος για έργα αναβάθμισης και δυνατότητα συγκεκριμένων οργανικών θέσεων για την φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε 24ωρη βάση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε μάλιστα πώς ενώ πριν από λίγα χρόνια απέλυαν τους φύλακες στα πανεπιστήμια τώρα οι ίδιοι να λένε ότι είναι πρόβλημα και θα λυθεί με ένοπλους ειδικούς και ανεκπαίδευτους φρουρούς. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα η απάντηση σ’ όλο αυτό πρέπει να είναι ισχυρή και συλλογική αναζητώντας τις μεγαλύτερες κοινωνικές συμμαχίες. “Εχουμε επίθεση στη δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο και χρειαζόμαστε ένα κίνημα παλλαΪκό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας” ήταν η κατάληξή του.

Τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα
Παύλος Γερουλάνος: Να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης
Γιώργος Τράγκας: Στο κόμμα του και ο Γιάννης Δημαράς – Υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας
Μητσοτάκης: Πετυχημένα τα self test – Ακολουθούν εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, ΜΜΜ και delivery
Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την τροπολογία Βορίδη και καταθέτει δική του για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
Τσίπρας με ΟΛΜΕ: Να ανασταλεί το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ που αφήνει εκτός 25.000 μαθητές