Αθήνα

30 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Τελικά η «ψυχολόγος» της Κάρολαϊν βοήθησε στην εξιχνίαση – Τι είπε στην Αστυνομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρέος, καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλαγή Συντάγματος και… άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Επεμβαίνοντας στα εσωκομματικά της ΝΔ και κάνοντας… σαφή την προτίμησή του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε σήμερα στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. [adsense] Καμία σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, τον Ιανουάριο, περισσότερο… πραγματικός προσπάθησε να περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η […]

Επεμβαίνοντας στα εσωκομματικά της ΝΔ και κάνοντας… σαφή την προτίμησή του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε σήμερα στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

[adsense]

Καμία σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, τον Ιανουάριο, περισσότερο… πραγματικός προσπάθησε να περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «έχει έχει εντολή τετραετίας, στο τέλος της οποίας η Ελλάδα θα έχει αφήσει πίσω της κρίση και μνημόνια».

Μάλιστα, δεν ξέχασε για άλλη μια φορά να κάνει αναφορά στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και ειδικότερα όσον αφορά στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι).

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αντίπαλοι θα είναι οι δυνάμεις της ολιγαρχίας, με τις οποίες- οπως σημείωσε- η κυβέρνηση θα συγκρουστεί σκληρα.

Ο Αλεξης Τσιπρας χαρακτήρισε δύσκολους τους επομενους 20 μήνες, υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς χρονοτριβή, ανακοίνωσε αναστολή εως τα μέσα Νοεμβρίου του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και ξεκαθάρισε ότι το δημόσιο θα έχει ρόλο στο μάνατζμεντ των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του δημοσίου

Οι επόμενοι 20 κρίσιμοι μήνες

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διαφορετικό από αυτό που προτείνουν οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. «Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο απέτυχε παταγωδώς» επεσήμανε και αντιπαρέβαλε ένα μοντέλο «κοινωνικής συνοχής, να μπει η πολιτική στο τιμόνι». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο δρόμος αυτός είναι εφικτός, αλλά πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τόνισε: Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη αλλά από μόνη δεν είναι ικανή. Στόχος τους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και η πρόσβαση στις αγορές. Πρέπει να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή ροπή της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει και δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα»

Οι προτάσεις για την απομείωση του χρέους

«Η απομείωση του χρέους είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Συγκεκριμένα, θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης. Θα προτείνουμε και μια μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Άνοιγμα» στις προοδευτικές δυνάμεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται η μέγιστη συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Είμαι βέβαιος ότι στη χώρα μας θα υπάρξει η δυνατότητα συναίνεσης προοδευτικών δυνάμεων, που αντιτάσσονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Μήνυμα για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μέτρα προχωρήσουν «χωρίς χρονοτριβή», σημειώνοντας ότι η επιτυχής αξιολόγηση είναι το κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Στο σημείο αυτό τόνισε: «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση. Όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management».

Οι 4 μεγάλες μάχες

Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αμφισβητείται, αλλά υπάρχουν σημεία ανοιχτά, στα οποία θα δώσουμε μάχη, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για 4 μέτωπα: Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια. Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων. Δεύτερον, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Παραμένει ως στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διαφορών μεταξύ νέου και παλαιού εργαζόμενου. Τρίτον, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Τέταρτον, η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Παγώνει έως τον προϋπολογισμό ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ 23% έως την κατάθεση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ: «Είναι υποκρισία να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς που λέγατε «ναι» σε όλα».

Αγρότες

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγρότες, σημειώνοντας:« Πρέπει να επανακαθοριστεί ο όρος αγρότης κατά κύριο επάγγελμα. Στόχος μέσα από το διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου και κυρίως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του μικρού και μεσαίου εισοδήματος».

Δημόσια διοίκηση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε της δημόσια διοίκηση ως τον μεγάλο ασθενή. «Οι οριζόντιες περικοπές, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διαφθορά, το θεσμικό χάος, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία επιδείνωσαν την κατάσταση. Στοίχημα η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να επιτελέσει το ρόλο της» σημείωσε.

Πανελλαδικός χάρτης φτώχειας

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την σύνταξη  ενός «πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας», προαναγγέλλοντας σειρά μέτρων:  Εκδίδονται κάρτες ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΕ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους συνταξιούχους. Προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους. Μεγάλος στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, στα πλαίσια του ΕΣΥ. Για την υγεία δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα για τον πολίτη, με ελεγχόμενο κόστος.

Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και για τις επόμενες γενιές. «Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών» τόνισε.

Διαπλοκή- διαφθορά

«Καμία μεγάλη τομή δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σ’ όλες τις λίστες. Πρέπει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις, από την Αγροτική έως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»

Αλλαγή του Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για έναν κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επομένη Βουλή να είναι αναθεωρητική. «Θέλουμε να δίνουμε λογαριασμό μόνο στον ελληνικό λαό και όχι στις οικονομικές ολιγαρχίες. Να επιστρέψουμε την εξουσια εκεί όπου ανήκει».

Πηγή: Thetoc.gr

Ροή Ειδήσεων

19/06/2021 | 17:39

Κορονοϊός: 394 νέα κρούσματα, 20 θάνατοι, 301 διασωληνωμένοι

19/06/2021 | 17:30

Γλυκά Νερά: «Ό,τι έκανα, το έκανα με γνώμονα το παιδί μας τη Λυδία» – Σοκάρουν οι πρώτες δηλώσεις του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

19/06/2021 | 17:24

Μιθριδάτης: Το «Για να μην τα Χρωστάω» έγινε θέμα εξετάσεων στο ΑΠΘ

19/06/2021 | 17:10

Γλυκά Νερά: Πως τον «πρόδωσε» το κινητό – Λεπτό προς λεπτό οι κινήσεις που «δείχνουν» τα ψέμματα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

19/06/2021 | 17:00

Παναγιώτης Αρκουμανέας: Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

19/06/2021 | 16:44

Γλυκά Νερά: «Κι όμως, ο πιλότος δεν πλησίασε ποτέ. Δεν την είδε μέσα στο φέρετρο. Δεν την αποχαιρέτησε, δεν την άγγιξε» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

19/06/2021 | 16:35

Αγγλία: «Έχει σαφέστατα ξεκινήσει νέο κύμα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”, γνωστής και ως “ινδική”»

19/06/2021 | 16:26

Σοκάρει η Άννα Μαρία Βέλλη του Survivor: «Έχω φάει τα χαστουκάκια μου κι εγώ, μεγαλώστε ανθρώπους και όχι άντρακλες» – Η «άθλια» απάντηση (EIKONA)

19/06/2021 | 16:13

Γλυκά Νερά: Οι συνομιλίες που είχε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος με την Σίσσυ Χρηστίδου – Τι αποκάλυψε η παρουσιάστρια (vid)

19/06/2021 | 15:59

Μπογδάνος: Η μετατροπή του «ανθρωποκτονία» σε «γυναικοκτονία», πού αποσκοπεί;

19/06/2021 | 15:53

Αδιανόητο! Στo Twitter έκαναν λογαριασμό fun club για τον δολοφόνο της Καρολάιν

19/06/2021 | 15:36

Γλυκά Νερά: Το τηλεφώνημα που τάραξε την Νικολούλη! «Τώρα καταλαβαίνω…» (ΒΙΝΤΕΟ)

19/06/2021 | 15:21

Κατερινόπουλος για Γλυκά Νερά: Δεν τελείωσε αυτή η ιστορία- Πιθανόν έπρεπε να κλείσουν το στόμα της Καρολάιν

19/06/2021 | 15:00

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία με νεκρούς και τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

19/06/2021 | 14:52

Νίκος Μωραΐτης: Σάλος για το σχόλιο του στιχουργού για Μενδώνη – Παναγιωταρέα
Ξανθός: Όποιος αμφισβητεί τα εμβόλια βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία
ΚΙΝΗΜΑ για Ανδρέα Γεωργίου: Οι Ευρωπαίοι τόν αναγνωρίζουν και η Ελληνική Δικαιοσύνη τόν κρατά σε ομηρία – Μέχρι πότε θα διασύρεται η Ελλάδα διεθνώς;
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να πάρει θέση για την αθλιότητα του κ. Μπαλάσκα
ΣΥΡΙΖΑ για το σημείωμα Καλογρίτσα: Τζούφια στοιχεία που έχουν ήδη καταρριφθεί
Τί βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις αναφορές Μητσοτάκη σε Ανδρέα Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά
Δένδιας: Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της