• Παρασκευή, 23 Αυγούστου
  • 22:37

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Τσοβόλας: Θα επιθυμούσα σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα λάθη που το οδήγησαν στη συρρίκνωσή του

Για «σύμπλευση των δύο αυτών και άλλων προοδευτικών χώρων και κινημάτων» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», αναφερόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε και για το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών.

Για «σύμπλευση των δύο αυτών και άλλων προοδευτικών χώρων και κινημάτων» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», αναφερόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε και για το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τσοβόλας, «το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αλλαγή ή όχι της πορείας, και ιδίως της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για τη διαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «η διαμόρφωση μιας υγιούς και ειλικρινούς συμμαχίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι όρος επιβίωσης της χώρας και υλοποίησης μιας άλλης πολιτικής, που θα βγάλει τη χώρα και τον λαό από την πολύπλευρη οικονομική, πολιτιστική και θεσμική κρίση. Μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα προωθήσει την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, με απασχόληση, κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, για να υπάρξει «Πολιτική ξανά» και όχι διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η αλλαγή της πολιτικής, χρειάζονται ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, γιατί, διαφορετικά, στη σημερινή ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία, ο κίνδυνος για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών είναι ορατός».

Για το αν επιθυμεί προγραμματική σύμπλευση των δύο χώρων:

«Θα επιθυμούσα τη σύμπλευση των δύο αυτών και άλλων προοδευτικών χώρων και κινημάτων, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής προοδευτικής και δημοκρατικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Διαφορετικά η χώρα και η κοινωνία θα οπισθοχωρήσουν, με αρνητικές συνέπειες για τους πολλούς και προς όφελος των ολίγων, των οικονομικά ισχυρών στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Γιατί οι συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν -και με χειρότερο τρόπο- τις μέχρι σήμερα απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας, καθώς και τις ξενοφοβικές πολιτικές. Για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι λαοί, θα πρέπει να υπερψηφιστούν προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και συμμαχίες, ώστε να αλλάξουν τους προσανατολισμούς της στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, να επεκταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να εφαρμοστεί μια εξωτερική και αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική που να προστατεύει τα σύνορά της και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των λαών και των χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα λάθη που το οδήγησαν στη συρρίκνωσή του. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική και αλλαγή της πολιτικής του στάσης και συμπεριφοράς, αν θέλει, έστω και τώρα, να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των κοινωνικών δυνάμεων που το στήριξαν στο παρελθόν και να επανακτήσει το προοδευτικό του πολιτικό στίγμα, το οποίο απώλεσε τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που εφάρμοσε και τις ετερόκλητες συμμαχίες που έκανε, ακυρώνοντας έτσι τον προοδευτικό του χαρακτήρα».

Send this to a friend