Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Μάχη του Ρίμινι: Όταν τα ελληνικά όπλα δοξάστηκαν επί ιταλικού εδάφους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας: Οι βουλευτές θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν

«Είναι προφανές ότι θα κληθείτε πρώτοι από όλους, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, σε εύλογη ημερομηνία, με την άφιξη των εμβολίων, πρώτα ο Θεός να πάνε όλα καλά, 27 του μηνός, να εμβολιαστείτε», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προς τους βουλευτές.

Δείτε επίσης

ΝΔ για Folli-Follie: Για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού»
Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠτΔ στο STIGMA της ημέρας με Κεχαγιά-Λελεδάκη

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει και αντιδράσει στην πανδημία. Έβαζαν όλοι στοίχημα ότι η Ελλάδα που είχε ένα ΕΣΥ χτυπημένο από την 10ετή κρίση και τις περιοριστικές πολιτικές, δεν θα άντεχε. Και άντεξε και το ΕΣΥ και η χώρα», είπε ακόμη, μιλώντας στην Βουλή.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν απαντήσεις. Αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, οπότε είμαι υποχρεωμένος, και με μεγάλη χαρά, να απαντήσω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με στοιχεία», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

«Είναι καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα ευχάριστη η πρόθεσή σας, επανειλημμένως από αυτό το βήμα, να στηρίξετε την εμβολιαστική προσπάθεια. Πιστεύω κύριε πρόεδρε, ένα μεγάλο κομμάτι της λύσης είναι μια στάση ευθύνης και περιμένω να ακολουθηθεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας αυτής, από εδώ και στο εξής και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και υπογράμμισε τη σημασία εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού και τη στήριξη βουλευτών και κομμάτων σε αυτή την κατεύθυνση. «Είναι προφανές ότι θα κληθείτε πρώτοι από όλους, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, σε εύλογη ημερομηνία, με την άφιξη των εμβολίων, πρώτα ο Θεός να πάνε όλα καλά, 27 του μηνός, να εμβολιαστείτε», είπε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε:

«Εγώ ο ίδιος ανακοίνωσα την δυνατότητα του κράτους να μπορεί να εμβολιάζει μέχρι και 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα, με 1.018 δομές. Όμως, θέλω να σας θυμίσω ότι τους τελευταίους 4 μήνες με κατηγορείτε για εμπόριο ελπίδας. Αυτό με λυπεί. Τα εμβόλια έρχονται όμως τον Δεκέμβριο του 2020. Σας παρακαλώ λοιπόν να αναθεωρήσετε την άποψή σας και σε ό,τι έχει να κάνει με την τοποθέτησή μου και με την τοποθέτηση τού πρωθυπουργού της χώρας για την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, σε ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί στην ΕΕ».

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι εγκρίθηκε ήδη και δεύτερο εμβόλιο στην Αμερική, και θα ακολουθήσουν και άλλα εμβόλια που θα εγκριθούν και άρα θα αυξηθούν και οι ποσότητες των εμβολίων καθώς θα προχωρούν οι βδομάδες και οι μήνες. «Με την προτεραιοποίηση που έχει αποφασιστεί, μετά από εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμών, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, κύριε πρόεδρε, κάθε εβδομάδα και περισσότεροι συμπολίτες μας. Η ΕΕ έχει κάνει ήδη προαγορές για 7 εμβόλια και έπονται και άλλα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να εγκρίνονται το ένα πίσω από το άλλο, και πάντως έτσι ολοκληρώνεται μια διαδικασία που είναι πολύ κρίσιμη, γιατί ποτέ καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των πολιτών», είπε ο υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας έπειτα τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, στα ζητήματα διαφάνειας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητάει στοιχεία, είναι και αναφαίρετο δικαίωμα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να δίνει απαντήσεις στο επίπεδο το οποίο επιλέγει. «Σας έχουν δοθεί απαντήσεις, σε επίπεδο επιτροπής λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, στο επίπεδο του υπουργείου Υγείας, πολλάκις σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Υγειονομική Επιτροπή. Όπου έχετε ζητήσει έχετε πάρει απαντήσεις. Θα επιτρέψετε όμως στην πλειοψηφία, δια της κυβερνήσεως, να επιλέγει τον τρόπο που θέλει να σας απαντήσει κοινοβουλευτικά και αυτό είναι εύλογο», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και συμπλήρωσε πως στην πρώτη καραντίνα και όλο το καλοκαίρι, όποτε ζητήθηκε ήρθε η κυβέρνηση στη Βουλή και απάντησε θεσμικά για όλα όσα ρώτησε η αντιπολίτευση. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο ίδιος ως υπουργός έχει πολύ καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους των κομμάτων και όποτε ζητήθηκε, είτε θεσμικά είτε ακόμη και σε τηλεφωνική επικοινωνία, συνομίλησε, και εκεί που υπάρχει η γνώμη ότι μια πρόταση μπορεί να συμβάλλει, υιοθετήθηκε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπήρξε απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο που διατέθηκαν και διατίθενται οι δωρεές στο ΕΣΥ, και πρόσθεσε πως «σε ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας, έχουν γίνει μόνο διαγωνισμοί εν μέσω κρίσης και έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δομές. Οι δε διαγωνισμοί του ΙΦΕΤ για το υπουργείο Υγείας, γίνονται με πρόεδρο του Ινστιτούτου, τον ίδιο πρόεδρο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διόρισε γιατί τον εμπιστεύθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και πέρασαν από τον ΙΦΕΤ όλοι οι διαγωνισμοί με το έκτακτο θέμα στην υγεία». Με έμφαση ο υπουργός είπε ότι η πολιτική ηγεσία αγκάλιασε, χωρίς διακρίσεις, όλους τους επιστήμονες που θεώρησε ότι πρέπει να μπουν στη μάχη κατά της πανδημίας και ανέφερε ενδεικτικά ότι σύμβουλος στον ΕΟΔΥ διορίστηκε ο πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Ξανθού στο υπουργείο Υγείας, ότι στην Εθνική Επιτροπή Λοιλωξιολόγων-Επιδημιολόγων μετέχουν 32 επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα, και αποφασίζουν με διαφάνεια, εντιμότητα και με λογοδοσία.

Αναφερόμενος στη Δυτική Αττική είπε ότι ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, έχουν τους τελευταίους δύο μήνες υλοποιήσει στη συγκεκριμένη περιοχή 150 δράσεις και αποστολές με στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι δράσεις έχουν υλοποιηθεί σε δομές ευπαθών ομάδων, σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε ειδικά σχολεία, σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε αστυνομικά τμήματα, με μαζικές αιματοληψίες. «Άρα, δεν μπορώ να δεχθώ να λέτε για κυβέρνηση αχρήστων. Δεν μπορεί αυτή την ώρα να έχουμε τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Σας καλώ να στηρίξετε την εκστρατεία εμβολιασμού», είπε ο υπουργός και αναρωτήθηκε τι πρέπει να πουν Γερμανία, Γαλλία με χιλιάδες κρούσματα, τι πρέπει να πει η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελβετία. «Τι πρέπει να πουν όλοι αυτοί. Είμαι υποστηρικτής του δημόσιου ρόλου του ΕΣΥ και θεματοφύλακας, άντεξε και έμεινε όρθιο. Και στη Β. Ελλάδα που πιεστήκαμε όσο πουθενά αλλού. Και η χώρα άντεξε και έμεινε όρθια και αποτελεί παράδειγμα παγκοσμίως», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι εν μέσω κρίσης διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, προσελήφθησαν 7.000 υγειονομικοί και έχουν σαρωθεί οι λίστες αφού δεν έχει μείνει νοσηλευτής να μην έχει διοριστεί.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός-Μητσοτάκης: Το μήνυμα του για το εμβόλιο – «Θα εμβολιαστώ στις 27 Δεκεμβρίου»

Σοκ στο Βόλο: Αυτοκτόνησε γιατρός πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου

Lockdown-Ρεβεγιόν: Με τη βοήθεια γειτόνων θα χτυπάει κουδούνια η Αστυνομία στα σπίτια που θα έχουν παραπάνω από 9 άτομα

Ροή Ειδήσεων

liagkas

22/09/2023 | 08:54

Δημήτρης Ουγγαρέζος κατά Λιάγκα: «Κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους στο Πρωινό, είμαι εδώ ό,τι θέλετε»

22/09/2023 | 08:48

Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ: Ουδέποτε συναντηθήκαμε με τον Στέφανο Κασσελάκη

22/09/2023 | 08:38

14 σεισμοί μέσα σε 12 ώρες στον Κορινθιακό κόλπο
381134216 864248935045970 8753593987137878597 n

22/09/2023 | 08:27

Κίνηση στην Πανεπιστημίου: Λεωφορείο διπλώθηκε στα δύο- Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες

22/09/2023 | 08:16

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων έπειτα από παρενόχληση γυναικών

22/09/2023 | 08:13

Η ΑΕΚ έγραψε μια χρυσή σελίδα στην «κιτρινόμαυρη» βίβλο της!
stamoulis

22/09/2023 | 08:03

Οδυσσέας Σταμούλης: Το παιδί πνίγηκε γιατί «μπλέχτηκε το πόδι του στο σκοινί της σημαδούρας»

22/09/2023 | 07:54

Καινούργιου: Δεν με ενδιαφέρει πια να παντρευτώ το ‘χω εγκαταλείψει τ’ όνειρο, αλλά θέλω άντρα στο σπίτι για να σκοτώνει τις κατσαρίδες

22/09/2023 | 07:43

Μαραντζίδης: Μεγάλος νικητής ο Πολάκης αν κερδίσει ο Κασσελάκης- Οι υποψήφιοι δεν συστήνονται εκ του μηδενός

22/09/2023 | 07:24

Φουστάνος για Θεοδωρίδου: «Περάσαμε υπέροχα μαζί, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που βαριέσαι, θες την αλλαγή»

22/09/2023 | 07:14

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης έχει άγνοια σε κρίσιμα εθνικά θέματα, να ανακαλέσει – «Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα» απαντά αυτός

22/09/2023 | 07:02

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Προτείνω παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
5976284

22/09/2023 | 00:56

Η άμυνα πρόδωσε την επίθεση του Ολυμπιακού: 3-2 στο Φάληρο η Φράιμπουργκ

22/09/2023 | 00:49

Γ. Οικονόμου: Περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές, με αυξημένη αστυνόμευση και κάμερες

22/09/2023 | 00:31

«Μυθική» ΑΕΚ και τεράστιο διπλό για την Ένωση στο Μπράιτον!
elena akrita
Έλενα Ακρίτα: Δεν παραιτούμαι από βουλευτής για τον Κασσελάκη – Είχα συμφωνήσει με τον Τσίπρα να γίνω υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
kasselakis pasok
Μποτόπουλος για τα πιθανά σενάρια εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή: Πρόκειται για τεχνητή παραβίαση της λαϊκής βούλησης
filis 0
Φίλης: Αν βγει ο Κασσελάκης απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ την Αριστερά- Ο Πολάκης βρίζει όποιον μιλάει ελληνικά
georgiadis katsiotsi 210923
Άδωνις Γεωργιάδης: Το 5ήμερο δεν καταργείται, γι’ αυτό δεν έχει κόσμο έξω – ΚΚΕ: Είσαι «υπουργός νούμερο»
kasselakis axtsioglou
Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη: Μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στιλάκι επειδή είμαι γυναίκα
kasselakis
Κασσελάκης για Αχτσιόγλου: Τη σέβομαι και την τιμώ αλλά προσωπικά, έχω δεχτεί τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις