Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(ΒΙΝΤΕΟ) «Για μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα»: Όλη η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής που προβλήθηκε από το TheCaller

Πρεμιέρα στις ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις που διοργανώνει έως την Προγραμματική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί – πανδημίας επιτρεπούσης – το Σεπτέμβριο έκανε το απόγευμα της Πέμπτης το Κίνημα Αλλαγής.

Δείτε επίσης

Ανακαλείται από τον ΕΟΦ γνωστή μάρκα με αντισηπτικά μαντηλάκια
Παρέμβαση Παπανδρέου μετά την καραντίνα: Ανάγκη για νέα κοινωνική συμφωνία, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου

Η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Για μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα», που προβλήθηκε ζωντανά και απευθείας μέσα από το TheCaller, είχε αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς το ΚΙΝΑΛ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία».

 

«Πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον σε μια νέα, στέρεη βάση, φέρνοντας την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου” ανέφερε η κ. Γεννηματά. “Να απαντήσουμε στην κρίση με ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης. Ανάπτυξη που είναι βιώσιμη, κλιματικά προστατευτική και κοινωνικά δίκαιη. Όλο αυτό το διάστημα πιέσαμε και στην Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γι΄ αυτό και θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετικό, ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το σχέδιο ανασυγκρότησης για την μετά COVID-19 περίοδο, θα βασίζεται στην Πράσινη Συμφωνία», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθύμισε δε, τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες «τα ευρωπαϊκά κράτη σήμερα δεν πρέπει να λογίζονται ως ένας απλός μηχανισμός ‘διάσωσης’ μιας ξεπερασμένης κανονικότητας αλλά αντίθετα οφείλουν να διαμορφώσουν ένα πράσινο, κοινωνικά υπεύθυνο και δίκαιο, εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης”.

«Η χώρα μας δεν ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Αρκετά με τα απαρχαιωμένα οικονομικά μοντέλα, του πελατειασμού και της συντήρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν πωλείται, και η διαχείρισή του ανήκει στον δημόσιο τομέα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες αλλαγές για την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, που στηρίζεται στην αναβάθμιση της εργασίας και την ποιοτική και πολύπλευρη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού. «Για μας είναι η ώρα για μια καινούργια πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για μια νέα αλλαγή», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, και σημείωσε πως προτεραιότητες του κόμματος για την εφαρμογή των νέων πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον, είναι:

* Η ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 60% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.

* Η εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

* Η μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις.

* Η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

* Σύνδεση και οργάνωση του τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον τουρισμό.

* Η επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

* Η χρηματοδότηση των αλλαγών με πόρους του Ταμείου Ανασυγκρότησης, για την στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Εν κατακλείδι, “και για να γίνουμε απόλυτα σαφείς”, η κα Γεννηματά σημείωσε:

1ον) Λέμε ναι στην δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Η ‘απολιγνιτοποίηση’ δεν μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνική και οικονομική ‘έρημο’ στη Δυτική Μακεδονία ή στην Μεγαλόπολη. Εμείς παρεμβαίνουμε ενεργά! Προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις τοπικής ανάπτυξης και προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού για την αξιοποίηση τους. Χρειάζονται 300 εκατ. eυρώ τον χρόνο για 15 χρόνια. Με πόρους που πρέπει και μπορεί να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και φορολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

2ον) Λέμε ναι στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε στη Βουλή, την ‘προορίζει’ μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια ‘ενεργειακής δημοκρατίας’, υπονομεύοντας και αυτή ακόμη την προοπτική της προσπάθειας. Είναι ανεπίτρεπτο. Εμείς θα επιμείνουμε να επιτραπεί στους δήμους, στις ενεργειακές κοινότητες, στους αγρότες, να παράγουν, να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν, να πωλούν και να μοιράζονται την δική τους ενέργεια. Ώστε να μειωθεί το κόστος στην παραγωγή και η προμήθεια ηλεκτρισμού.

3ον) Ναι, χρειάζεται να ενισχύσουμε κλάδους και επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

4ον ) Ναι, να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον τουρισμό.

Στόχος να καλυφθεί το διάστημα μέχρι την Συνδιάσκεψη με αντίστοιχες συζητήσεις 

Πρόκειται για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μετά την πανδημία, το οποίο, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, έχει ως βασική του αρχή την προστασία του Περιβάλλοντος, τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κτλ.

Στόχος των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη είναι έως το φθινόπωρο και την Προγραμματική Συνδιάσκεψη να καλυφθεί με αντίστοιχες συζητήσεις το σύνολο της ατζέντας, ιδιαίτερα στην εποχή μετά την κρίση του κορονοϊού. Ενώ μέσα από τον ανοιχτό διάλογο και τις συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του Κινήματος, ειδικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής του τόπου και της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και απλοί πολίτες, το ΚΙΝΑΛ έχει στόχο να διαμορφώσει τις βασικές θέσεις που θ’ αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» για την προγραμματική του διακήρυξη στη Συνδιάσκεψη.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει αντίστοιχες διαδικτυακές συζητήσεις που συντονίζει ο γραμματέας του Κινήματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης με στελέχη από όλη την Ελλάδα, καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε τη διά ζώσης πραγματοποίηση των περιφερειακών συνδιασκέψεων που θα λειτουργούσαν ως προπομπός της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης και θα την τροφοδοτούσαν με το αντίστοιχο υλικό.

Στη συζήτηση, η οποία άνοιξε με τοποθέτηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και υπό τον συντονισμό του Πάρι Κουκουλόπουλου, συμμετείχαν αναλυτικά οι εξής:

Νίκος Χαραλαμπίδης – Επικεφαλής Greenpeace στην Ελλάδα

Παναγιώτης Θεοφανόπουλος – τ. Διοικητής ΟΣΕ

Αντώνης Μαυρόπουλος – Πρόεδρος Παγκ. Ομοσπονδίας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Σύμβουλος Γ. Γρ. ΟΗΕ

Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής, Κίνημα Αλλαγής

Γιώργος Αρβανιτίδης – Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής

Παρέμβαση θα κάνει ο Γιώργος Αποστολόπουλος – Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας.

Η επόμενη εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει αντικείμενο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει πως θα συμμετέχει σ’ αυτήν ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εκτός των άλλων διατελεί εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό – θέση στην οποία ορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλες ειδήσεις:

Βασίλης Τσεκούρας: Τα πρώτα λόγια από το νοσοκομείο – «Το μόνο που χρειάζεσαι τελικά, είναι ένα θαύμα…» (ΕΙΚΟΝΑ)

Δήμος Βερύκιος: Τα συγκινητικά λόγια για τη μάχη που δίνει ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ο δήμαρχος Άργους συνδέει τον Τραμπ και όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με Καραμανλή, Παπανδρέου και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

ΣΥΡΙΖΑ για Κοντονή: Kαλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων
Πέτσας: Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες
Γεωργιάδης: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό – Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση – Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο
«Πυρά» Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Μητσοτάκης: «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα – Βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας»
Παράγοντες ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα της οικονομίας και την κοινωνία και οι άλλοι με τον Κοντονή, τον Καλογρίτσα και τα δήθεν εσωκομματικά μας